субота, 16. јануар 2010.

HORRORING, Cinema City 2008.

Evo jednog zanimljivog audio zapisa. U pitanju je snimak tribine o hororu na filmu (click here to download!), održane u okviru filmskog festivala Cinema City u Novom Sadu, u ponedeljak 16. juna 2008.


Učesnici tribine: filmski kritičari Miloš Tomin i Saša Radojević, strip autor Zoran Janjetov, književnik Vladimir Kopicl i kritičar, teoretičar i pisac Dejan Ognjanović. Voditelj tribine je Jugoslav Pantelić.


Evo kako je na sajtu CC-a to zbitije opisano:

"Posebnu atrakciju, pored vrlo uspešnog filmskog programa na svim Cinema City lokacijama, predstavila je diskusija Akademskog programa održana u 13:00 u Radio Caffeu. Na vrlo atraktivnu i zanimljivu temu Horroring govorili su Miloš Tomin, Saša Radojević, Zoran Janjetov, Vladimir Kopicli i Dejan Ognjanović, uz Jugoslava Pantelića, kao moderatora programa. Definicije žanra horora sa naučne tačke, uz duhovite komentare i zapažanja Janjetova, probudili su pažnju i interesovanje pristutnih. Kontekst priče o hororu razmatran je pre svega kao kulturni, društveni, ali i filozofsko-psihološki fenomen, koji proizilazi iz specifične i iskonske ljudske potrebe za osećanjem straha. Komparativnim uvidom u povratne reakcije, fiziološke prirode, na filmski doživljaj, povučena je paralela između horora, pornografskog filma i melodrame, tzv. tri „telesna žanra“. Pokrenulo je se i večno pitanje prvog srpskog horora, tako smo imali priliku da se setimo naslova Leptirica, Devičanska sila, Davitelj potiv davitelja ili Pun mesec nad Beogradom. Kopicl nas je podsetio, kroz istorijsku perspektivu, na filmove o tifusarima kao podvrstu partizanskih filmova, koji su mogućni prvobitni začeci srpskog horora. Izuzetno dinamična diskusija otvorila je nove perspektive u pogledu na žanr horora, zaintrigirala, donela nova saznanja iz sveta i teorije filma i, što je najvažnije, pobudila prisutne na individualan čin razmišljanja u kontekstu razmatrane teme."

Ovo je jedna opuštena i zabavna govorancija, u kojoj je svaki pokušaj uozbiljavanja voditelj, Jugoslav Pantelić, smesta okretao na zajebanciju – ali možda je to i dobro za neke čitaoce/slušaoce ovog bloga, kao predah od nekih mojih malo drugačijih predavanja i okruglih stolova čiji su audio zapisi ovde takođe dostupni.

Da podsetim, možete još skinuti i slušati/gledati i sledeće stvari:

AUDIO:

Predavanje_SRPSKI_HOROR_FILM.rar

Promocija_U_BRDIMA__HORORI_u_Kinoteci.rar

Predavanje_OD_GOTSKOG_ROMANA_DO_DANASNJEG_HORORA.rar

PREDAVANJE_O_E._A._POU__Bg__27.03.09..rar

Klasicni_horor_pisci_na_filmu_-_LAVKRAFT__09.05.2009._.rar

Stiven_King_na_filmu__DOB__23.05.09..rar

Klasi__269_ni_horor_pisci_na_filmu_-_KLAJV_BARKER__13.06.2009._.rar

STUDIJA_STRAVE__Promocija__Nish__petak_13._feb._2009..rar

a sada i najnoviji:

HORRORING__Cinema_City.rar


plus,

VIDEO:

Dejan_Ognjanovic_na_TV_Kopernikus__sub._14.02.2009..rar

Dejan_Ognjanovic_vs_Filozofski_Fakultet__2_.rar