уторак, 22. новембар 2022.

NAJNOVIJE HOROR ĐUBRE (2022)

 

Evo osvrta na horore koji su u prethodnih par meseci bili dostupni a na koje se dosad nisam zasebno osvrtao. Sve na gomilu, u tri jasne kategorije, nacrtano, sitno naseckano, servirano, na tacni. Krećemo sa dna, dakle – UPOZORENJA! Ne gubite vreme na ove.

 

 

ĐUBRE: ZAOBIĆI

 

HOUSE OF DARKNESS

*(*)

2-

Nil La But (WICKERMAN rimejk) gazi u vode toksične muškosti (?), ili bi bar hteo, ali problem je što Džastin Long, koji bi trebalo da bude toxičan i gadan zato što ODGOVARA na flert neke ženske (više se ona nabacuje njemu nego on njoj) na kraju gadno najebe u šakama nje i njene sestre, koje se izgleda zabavljaju kažnjavajući muškarce zato što – ne znam zašto, jer su heteroseksualni? Jer ih zanimaju žene? Jer, kad im žene daju mig, oni odgovore na njega? Nevezano za teme i ideje, ovo je naprosto dosadan film, sa njih troje u toj kući, jedna prerazvučena dramurda u kojoj Long, inače dobar glumac, deluje vanredno trapavo i krindž glupo.

 

 

GLORIOUS

**

2-

Bog iz Glori Hola u jednom javnom klozetu komanduje nesrećniku zaglavljenom tu – i to je ceo film. WC-Lavkraftijana! Nimalo slavno (glorious). Bolje bi bilo kao kratki film (max 30 min). I sa nekim simpatičnijim glumcem, ako već ceo film imamo gledati maltene samo njega u svakom kadru.

 

 

VHS 99

*

1

Totalno đubre! Nijedna epizoda u omnibusu nimalo NE VALJA. Gomila kretena, debila, imbecila snima se dok radi neke imbecilne stvari i onda ih nešto mrd-mrd loše zadesi, ali koga je briga? Bacite ovo u kanalizaciju gde mu je mesto! (PS: VHS 94 je sasvim druga priča, tamo ima finih epizoda, i to se može pogledati! Znači, 94 dobra, 99 ne valja!)

 

MR HARRIGAN’S PHONE

*(*)

2-

Mr Harrigans Phone je još veća glupost nego što se činilo da će biti: ovo kao da je neki AI program uzeo nasumice motive iz pričica i romana poznog, polusenilnog, presahlog Stivena Kinga i od njih sklepao ispraznu, retardiranu bedastoću koju ne bi vredelo snimati ni kao kratki film od 10-ak minuta, a kamoli od 100-ak, kolko ovaj trivijalni exercise in futility traje.

Odavno otrcani klišei: single parent tatko (mrtva majka); BULLY!; prijateljstvo tinejdžera i matorca; zlo mobilnih telefona; malo misto; dečko bi teo u umetnike, pisce (ovde: scenarista); zlokobni bogataš... Neverovatna galerija najotrcanijih klišea iz Kinga, pačvork zakrpa koje su bile otrcane još pre 40 godina. I sve to ne vodi NIGDE. Film bukvalno nema kraj vredan pomena.

Ne padajte na privid „klase“: Kingova priča, Rajan Marfi i Džejson Blam producenti, igra onaj dečak iz THE LODGE, IT, itd, a tu je i Donald Saterlend da telefonira svoju staračku pojavu iz fotelje (bukvalno). Ne znam kolko su dali Saterlendu za tih 15-ak min kolko je u filmu, ali sve ovo ostalo ne bi smelo da košta više od milion. A napravljeno je zato što će svako govance koje King isprdi da se proda. Snažno zaobići!

 

 

MANDRAKE

*(*)

2-

Jeste, ima nešto malo lepih slika iz engleskih šuma, i to je sve: ovo ostalo, letargična, retko viđeno mrtvopuvalačko RAVNO ispričana folk „horor“ pričica o nekakvoj veštici koja pokušava da rodi detence, milom ili silom, uključujući i ubijanje tuđe dece, neviđeno je uninvolving i besciljna.

 

U kategoriju SMEĆE spada i HALLOWEEN ENDS,

ali on je već dobio svoje detaljno tranžiranje OVDE.

 

---U idućem nastavku: OSREDNJE - MOŽE SE POGLEDATI