izabrana dela

izabrana dela

уторак, 22. новембар 2022.

NAJNOVIJE HOROR ĐUBRE (2022)

 

Evo osvrta na horore koji su u prethodnih par meseci bili dostupni a na koje se dosad nisam zasebno osvrtao. Sve na gomilu, u tri jasne kategorije, nacrtano, sitno naseckano, servirano, na tacni. Krećemo sa dna, dakle – UPOZORENJA! Ne gubite vreme na ove.

 

 

ĐUBRE: ZAOBIĆI

 

HOUSE OF DARKNESS

*(*)

2-

Nil La But (WICKERMAN rimejk) gazi u vode toksične muškosti (?), ili bi bar hteo, ali problem je što Džastin Long, koji bi trebalo da bude toxičan i gadan zato što ODGOVARA na flert neke ženske (više se ona nabacuje njemu nego on njoj) na kraju gadno najebe u šakama nje i njene sestre, koje se izgleda zabavljaju kažnjavajući muškarce zato što – ne znam zašto, jer su heteroseksualni? Jer ih zanimaju žene? Jer, kad im žene daju mig, oni odgovore na njega? Nevezano za teme i ideje, ovo je naprosto dosadan film, sa njih troje u toj kući, jedna prerazvučena dramurda u kojoj Long, inače dobar glumac, deluje vanredno trapavo i krindž glupo.

 

 

GLORIOUS

**

2-

Bog iz Glori Hola u jednom javnom klozetu komanduje nesrećniku zaglavljenom tu – i to je ceo film. WC-Lavkraftijana! Nimalo slavno (glorious). Bolje bi bilo kao kratki film (max 30 min). I sa nekim simpatičnijim glumcem, ako već ceo film imamo gledati maltene samo njega u svakom kadru.

 

 

VHS 99

*

1

Totalno đubre! Nijedna epizoda u omnibusu nimalo NE VALJA. Gomila kretena, debila, imbecila snima se dok radi neke imbecilne stvari i onda ih nešto mrd-mrd loše zadesi, ali koga je briga? Bacite ovo u kanalizaciju gde mu je mesto! (PS: VHS 94 je sasvim druga priča, tamo ima finih epizoda, i to se može pogledati! Znači, 94 dobra, 99 ne valja!)

 

MR HARRIGAN’S PHONE

*(*)

2-

Mr Harrigans Phone je još veća glupost nego što se činilo da će biti: ovo kao da je neki AI program uzeo nasumice motive iz pričica i romana poznog, polusenilnog, presahlog Stivena Kinga i od njih sklepao ispraznu, retardiranu bedastoću koju ne bi vredelo snimati ni kao kratki film od 10-ak minuta, a kamoli od 100-ak, kolko ovaj trivijalni exercise in futility traje.

Odavno otrcani klišei: single parent tatko (mrtva majka); BULLY!; prijateljstvo tinejdžera i matorca; zlo mobilnih telefona; malo misto; dečko bi teo u umetnike, pisce (ovde: scenarista); zlokobni bogataš... Neverovatna galerija najotrcanijih klišea iz Kinga, pačvork zakrpa koje su bile otrcane još pre 40 godina. I sve to ne vodi NIGDE. Film bukvalno nema kraj vredan pomena.

Ne padajte na privid „klase“: Kingova priča, Rajan Marfi i Džejson Blam producenti, igra onaj dečak iz THE LODGE, IT, itd, a tu je i Donald Saterlend da telefonira svoju staračku pojavu iz fotelje (bukvalno). Ne znam kolko su dali Saterlendu za tih 15-ak min kolko je u filmu, ali sve ovo ostalo ne bi smelo da košta više od milion. A napravljeno je zato što će svako govance koje King isprdi da se proda. Snažno zaobići!

 

 

MANDRAKE

*(*)

2-

Jeste, ima nešto malo lepih slika iz engleskih šuma, i to je sve: ovo ostalo, letargična, retko viđeno mrtvopuvalačko RAVNO ispričana folk „horor“ pričica o nekakvoj veštici koja pokušava da rodi detence, milom ili silom, uključujući i ubijanje tuđe dece, neviđeno je uninvolving i besciljna.

 

U kategoriju SMEĆE spada i HALLOWEEN ENDS,

ali on je već dobio svoje detaljno tranžiranje OVDE.

 

---U idućem nastavku: OSREDNJE - MOŽE SE POGLEDATI


8 коментара:

 1. Hoće li biti rivjua serije 1899? Deluje atmosferski, saspenski, konfuzno.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. neće biti rivjua jer neće biti gledanja. moj nepogrešivi njuh mi govori da je to isprazna uninvolving smaračina nevredna mog vremena.

   Избриши
  2. Smaračina jeste, samo klikćem +5 sec do čvorišta epizode ili zanimljivih scena. Od solidnog filma od 1:30-1:40 min su smorili u osam epizoda od po 50min do sat vremena. Ovi iz Netflixa kao da baš sve moraju da snime u osam epizoda, kao da moraju da popune tajming na nekom ispraznom kanalu. Neki fazon nalik Philadelphia expeeiment, ali se imalo para za glumce, statiste, cgi te razvukli.

   Избриши
  3. eto vidiš da mi je njuh nepogrešiv. nemam ni vreme ni živce za gubljenje.

   Избриши
  4. Odgledah je i ja. Počelo je odlično, imamo brod u sred okeana, koji je pun zanimljivih likova (azijati, crnci, belci, francuzi, nemci, rusi, španci, popovi, gejevi, prostitutke, jebozovne aristokrate i učmala radikalna sirotinja - za svakog po nešto) koji se odaziva na SOS signal broda, broda koji je davno nestao sa svim svojim putnicima u okeanu... Sablasna noć, tamno more, misteriozni dogadjaji, nemir medju putnicima... Sablasni brod se pronalazi ali na njemu osim jednog ćutljivog deteta, nema ni traga od 1000+ putnika. Svi parametri za dobar horor su ispunjeni, a ja sa uzivanjem puštam sledeće epizode iako je 4 am, ne mogu da prestanem sa gledanjem. A onda sledi PLOT TWIST, sve što im se dešava - nije istina! WTF! Režiser menja kurs broda, i iz žanra horora prelazi u žanr naučne fantastike i pred sobom potapa svu onu jezivu atmosferu koju je izgradio pre toga, uz poruku - Ja sam Neo, ovo je Matrix (parafraza). U tom momentu ustajem iz kreveta i pljujem svoj monitor od 27 inča, jer se osećam izdano, kao neko ko je upravo od strane posade, bačen sa palube broda u ledeno more...

   Избриши
  5. naivčine! gledate seriju od tvoraca DARKA i nečem dobrom se nadate? tako vam i treba. zar nisu i darka zasrali nekim tupim krajem?

   Избриши
  6. Haha, pa eto pogreši čovek, dobio sam preporuku od prijatelja da udjem u ovu seriju potpuno slep zbog samog doživljaja, tako da nisam ni znao šta da očekujem od nje, niti ko je režisirao. Darka sam gledao davno i to samo prvu sezonu, medjutim ničeg se ne sećam, znam samo da mi se nije dopala, pa nisam imao volje da je nastavim dalje...

   Избриши