уторак, 9. јул 2024.

Nagrada Veselina Lučića za roman TAJNI SVAT Marka Piševa

Dragi moji, evo jedne baš lepe vesti! Roman TAJNI SVAT Marka Piševa nastavlja da privlači pažnju stručne javnosti: nakon što je protekle zime bio jedan od dva horor romana koji su ušli u uži krug za NIN-ovu nagradu (drugi je bio moj, ZADUŠNICE), nedavno je obznanjeno da je dobio jednu manje znanu, ali itekako vrednu nagradu.


Nagrada Veselina Lučića za najbolje književno ostvarenje nastavnika i saradnika na Univerzitetu u Beogradu za 2024. godinu dodeljuje se za roman Tajni svat (Orfelin izdavaštvo d.o.o., Novi Sad, 2023), autora dr Marka Piševa, vanrednog profesora na Univerzitetu u Beogradu – Filozofskom fakultetu.

 

U zvaničnom saopštenju piše:

„Žiri imenovan Odlukom Odbora Zadužbine Veselina Lučića, nakon razmatranja prijave prispele na Konkurs sačinio je Izveštaj, u kome je predložio da se Nagrada Zadužbine
Veselina Lučića za 2024. godinu dodeli za roman Tajni svat autora dr Marka Piševa, sa
obrazloženjem u kome se navodi da roman predstavlja značajno ostvarenje srpskog romana strave.

 

„Autor vešto vlada konvencijama ovog žanra, uvodeći ezoteričnu motivaciju u fabularnu potku, što ovaj roman čini istinski jezovitim i svrstava ga u podžanr kosmičke strave. Autor uspeva da održi suštinsku ambivalentnost junakove perspektive i objektivne stvarnosti, koja je od početka romana uronjena u prepoznatljivu beogradsku topografiju. Po mišljenju Žirija, ovo je kvalitet koji romanu daje univerzalnost i simbolično ukazuje na večitu borbu dobra i zla, ogromnost nepoznatih zlih sila i neprozirnost stvarnosti.

 

„Roman govori o suštinskoj krhkosti normalne svakodnevice i potencijalnom kobnom uplivu razornih sila. Uverenje Žirija potkrepljuje i sugestivnost pandemije prikazane u romanu, na osnovu koje se Tajni svat može tumačiti i kao svojevrsna alegorija čovekove nemoći u apokaliptičnim godinama vladavine kovida. Imajući u vidu navode iz Izveštaja Žirija, Odbor Zadužbine Veselina Lučića odlučio je kao u dispozitivu.
PREDSEDNIK ODBORA ZADUŽBINE
prof. dr Dejan Nešić“

 

Voleo bih da se ova priznanja stručnjaka odraze i na popularnost kod domaće čitalačke publike naklonjene žanrovima fantastike i horora, jer za sada, nažalost, ne vidim da je ovaj roman uzburkao čitaoce u onoj masi i brojkama koje on svojim kvalitetima zaslužuje! Samo osam rivjua na Gudridsu, za više od osam meseci otkako je knjiga izašla iz štampe, svakako nije neki spektakularan hajp.

 

Ako ste pročitali ovaj roman, ostavite trag o tome u vidu ocene i kratkog rivjua na sajtu Goodreads!

Preporučujte ga dalje, pismeno, usmeno, na Instagramu, gde god, jer on drugi marketing neće imati.

 

A ako ga još niste pročitali – šta još čekate? Gulov Pečat Preporuke?

Pa, on ga već ima! Ima ga samim tim što smo ga odabrali za Orfelinovu ediciju „Gluvo doba“, što ga ja potpisujem kao ko-urednik (sa Milenkom Bodirogićem) i što sam autor njegovog Pogovora…

Pišev na Sloteru prošle godine. Uskoro stiže moj izveštaj sa Trećeg izdanja
 

Knjigu najpovoljnije možete nabaviti direktno od izdavača, OVDE.

A kad ste već tamo, možete sebi uzeti i dve najnovije knjige iz edicije „Poetika strave“ – GOLEM Gustava Majrinka i NESMIRENA PRAŠINA Roberta Ejkmana, koje ovih dana izlaze iz štampe…