петак, 13. август 2010.

NIGHTMARES IN RED, WHITE AND BLUE (2009)

***

3

ovaj prenadrkano nazvani dokumentarac – sa naslovom i omotom koji upućuju na nekakvu sociološku studiju o horor filmu u americi – zapravo je jedno tek solidno, ali površno protrčavanje kroz istoriju usa horora, od edisonovog FRANKENŠTAJNA (1910) do SAW & HOSTEL serijala iz prve decenije 21. veka.

sad, da se odmah ogradim, ako ste potpuni laik za teoriju horora, i nikada niste čitali ništa na tu temu, niti ste preterano razmišljali o istorijskoj kontextualizaciji američkih horora, onda će vam biti nove i interesantne stvari kao što su veze između velike ekonomske krize počev od 1929. godine i univerzalovih horora iz ranih 1930-ih; hladnog rata i big-bug & mutant sf horora iz 1950-ih; vijetnama & votergejta & krize krajem 1960-ih i početkom 1970-ih sa žestokim horor-klasicima iz tog istog perioda; regana i horora 1980-ih; 9-11 + iraka + avganistana i torture-porn horora tokom 2000-itih…

međutim, radi se o prilično očiglednim stvarima, a ovaj dokumentarac ne ide mnogo u dubinu čak i kad su u pitanju te veze i uticaji na koje se jedino usredsredio. pored toga, budući da celu istoriju usa horora redukuje na te i takve veze, onda i prikazane horore gleda pretežno (ako ne i isključivo) u svetlu njih, čime jednu beskrajno složeniju sliku svodi na nešto krajnje jednostavno. odnosno, znatno komplexnije filmove svodi na 'sign of the times' reflexije, ili na samo jedan od mogućih njihovih aspekata i ključeva za čitanje/gledanje. takođe, ignoriše ili u prikrajak gura one koji se ne mogu na dovoljno očigldan način povezati sa vremenom u kome su nastali.

da stvari ne budu suviše suvoparne ili jednodimenzionalne potrudili su se neki od učesnika, a pre svih veliki đenije, džon karpenter (glavni razlog što sam ovo skinuo – njega mogu da gledam i slušam uvek i svuda i svakim zamislivim povodom), koji i ovde iznosi svoju staru, ali prilično validnu podelu horora na 2 glavne sorte: one u kojima je monstrum 'tamo negde, izvan našeg kruga', i horora u kojima je monstrum – 'jedan od nas, tu, među nama'. osim njega, nešto malo se tu krevelji i deda romero, a r. corman je uslikan na nekoj 200 puta presnimljenoj vhs traci ili tako nečem valovitom; u kameo pojavama tu su i lari koen, b. juzna i tom meklaflin (!). uključivanje ovog poslednjeg, kao i mika gerisa, svedočanstva su nedovoljno strogog i principijelnog izbora; odsustvo krejvena potpuno je neopravdano, kao i de palme, dok kronenberga teško da je neko i očekivao da se na ove teme oglašava, sada. stjuart gordon bi svakako imao šta da kaže, da su ga pozvali. ali nisu.

ako ništa drugo, barem su protrčali kroz većinu najbitnijih usa horora tokom tih 100 godina, ali zbog obilja naslova koje treba pokriti u samo 90ak minuta, to znači da iz svakog klasika imamo insert od jedva 15-20 sekundi. znači, ovo je zaista best-of usa horror, kompilacija najopštinih mesta, najčuvenijih scena, prizora, replika, pa stoga kao jedan generalni uvod za početnike – ili kao sumiranje i sve-na-jednom-mestu prisećanje – može da posluži svrsi.

dodatne opservacije o ovom sočinjeniju, kao i linkove za skidanje, imate kod mog saučesnika u projektu kvarenja omladine, son of mana, na njegovom blogu.