петак, 2. децембар 2011.

PROSVETLJENJE: Srpski horori na češkom

             Najnoviji broj češkog časopisa za teoriju, istoriju i estetiku filma ILUMINACE (3/2011), koji je izašao krajem novembra, u potpunosti je posvećen temi "Žanrovska produkcija u socijalističkim zemljama". Priređivač ovog broja, Jaromir Blažejovski (Jaromír Blažejovský), uvrstio je u sadržaj ovog temata i nekoliko odabranih delova iz knjige U BRDIMA, HORORI (NKC, Niš, 2007) niškog pisca i kritičara Dejana Ognjanovića.  

Konkretno, Blažejovski je izabrao i na češki preveo poglavlje "Horor naše strave" (str. 24–27), u kome se kritikuju nazadne i nakaradne teze Severina Franića, zatim neznatno skraćenu glavu posvećenu filmu "Već viđeno" (str. 96–108), Česima zanimljivu ne samo zato što je to jedan od najboljih srpskih horora, nego i zato što je Marković češki đak (njegova diploma sa FAMU pominje se nekoliko puta) i završnu reč u knjizi: "Umesto zaključka" (186–188).

            Autor knjige, Dejan Ognjanović, do sada je već odabrane tekstove iz ove knjige prevodio na engleski jezik. U tom obliku neki od tih tekstova, u formi prikaza i intervjua, dostupni su na njegovom blogu na engleskom jeziku, The Temple of Ghoul. Mnogi od tih prevoda na engleski objavljeni su i na sajtu i u katalogu festivala Fantasia, jula 2010. godine, povodom programa "Subverzivna Srbija" (Subversive Serbia), koji je Ognjanović priredio i predstavio u Montrealu.  


U priređenom obliku takođe su objavljeni u kanadskom horror magazinu RUE MORGUE (br. 106), novembra 2010. Ovaj prevod na češki prvo je predstavljanje materijala iz knjige U BRDIMA, HORORI izvan srpskog i engleskog jezika.
 Jaromir Blažejovski je, očito, dobar poznavalac srpskog filma, i u svom uvodnom tekstu osvrće se na i citira iz još nekoliko novijih, relevantnih izdanja za ovu temu, kao što su zbornik NOVI KADROVI (koji je Ognjanović ko-priredio) i SVETLO SA TVRĐAVE (o "Niškom kritičarskom krugu" u koji je Ognjanović uvršten). U svojoj najavi Blažejovski ističe i blog The Cult of Ghoul koji ovaj pisac i kritičar uređuje.  

Objavljivanje ovih tekstova u okviru ovog temata, pa još u uglednom i ozbiljnom časopisu koji izdaje Češka Kinoteka, još jedan je značajan korak u pravcu (re)afirmacije zdravih i naprednih tekovina novijeg srpskog filma.


            Evo sadržaja ovog broja:

            ILUMINACE (3/2011)
Theme: Genre Production in Socialist Cinemas
            (Guest Editor: Jaromír Blažejovský)

Editorial
Martin Kaňuch: Laughter as a Weapon. Imagination in Satire and Slovak Film of the 1950s

Pavel Skopal: On the Thin Ice of Co-productions. A Comparative Study of Generic Production at the Barrandov and DEFA Studios in the Mid-1960s – the Case of the Movie STRAŠNÁ ŽENA (1965)

Anna Batistová: Fantasy-adventure or Utopian? “Sci-fi” in Czechoslovak Cinema Magazines of the 1960s

Radomír D. Kokeš: Theorizing Genre Constitution and Fictional Worlds of Czech Sci-fi Comedies

Dejan Ognjanović: In the Hills, the Horrors. Serbian Horror Film 

Jaromír Blažejovský: Borrowed Imagination. Tracing the Distribution of Genre Movies in Nationalized Film Industries

Interview
Mircea Dan Duţă: We Were Not Excited about Genre Film. Interview with Viorica Bucur

Ad Fontes
Jarmila Hurtová: The Cartel of Film Importers (1935–1938)

Projects
Lukáš Skupa: Czech Cinema and Censorship 1962–1970. The Case of Barrandov Studio

Appendix
Recent Acquisitions of the NFA Library

* * *

U narednim danima na blogu će biti objavljen i srpski prevod uvodnog teksta g. Blažejovskog.