среда, 30. октобар 2019.

Predavanje + žurka za Noć veštica: EVROPSKO NASLEĐE IZ AMERIČKE VIZURE



            U okviru akcije obeležavanja ovogodišnje Noći veštica, imam zadovoljstvo pozvati vas na jedan ghoulish event – horor predavanje + Halloween Party!


            Zahvaljujući dobroj saradnji sa EU INFO CENTROM u Beogradu, u čijim prostorijama sam već održao dva predavanja, o italijanskom i o francuskom horor filmu, ovog puta se naša zajednička horor akcija seli na lokaciju prikladniju za ono što smo naumili – naime, nešto malo više zezanja, zabave, ića i pića do iza ponoći!

            Šta je povod?

Drevna keltska svetkovina Samhain (izgovara se Souin!) i verovanja vezana za nju potekli su u Evropi, u keltskim zemljama, gde su vekovima bili upražnjavani kao deo „paganskih“ obeležavanja kraja godine i početka zime, kada se duhovi preminulih navodno vraćaju medju žive zajedno sa duhovima/demonima prirode i srodnim božanstvima.
Ova svojevrsna Keltska Nova godina oduvek se proslavljala u noći između 31. oktobra i 1. novembra. Moje predavanje će kroz inserte iz niza filmova ukazati na to kako je pomenuti evropski praznik bio rekontekstualizovan u Americi od strane evropskih (irskih) doseljenika i kako je, zatim, u današnjoj Evropi, proslavljan u svojoj novoj, modernizovanoj, karnevalizovanoj i komercijalizovanoj i varijanti.


            Šta je rezultat?

Dobro nam došli na jedinstvenu zabavu u gradu!
Dobrodošli na Halloween Party!

Dođite da proslavimo Samhain uz mračni puls grada sa fantastičnim DJ-em u kafe baru Loznička 11
Žurku počinjemo sablasnim, jedinstvenim predavanjem dr Dejana Ognjanovića sa insertima najjezivijih horor filmova. On će ukazati na to kako je pomenuti evropski praznik bio rekontekstualizovan u Americi.


Prvih 100 osoba koje dođu, dobiće na šanku vaučere za dva pića + meze na poklon. Dobrodošli na vrhunski provod uz fantastično predavanje!


Sa pričom o filmovima strave krećemo u 19h, a žurka od 20h pa sve do 01h. Dođite na vreme i ne propustite #EUzaTebe


Datum: četvrtak, 31. oktobra 2019.
Mesto: Cafeteria, Loznička 11, Beograd


Ulaz slobodan, vaučeri besplatni – onima koji prvi dođu!


Ponesite svoje maske i kostime od kuće!