субота, 13. јул 2019.

DUBOKO CRVENO: ITALIJANSKI HOROR FILM (Predavanje)

  

            Imam zadovoljstvo da vas pozovem na predavanje o italijanskom horor filmu koje ću održati u ponedeljak 15. jula. Detalji su ispod.

Šta: 
DUBOKO CRVENO: ITALIJANSKI HOROR FILM

Ko: 
Predavač Dr Dejan Ognjanović

Kad: 
ponedeljak 15. jul 2019.

U koliko sati: 
17.30 h

Gde: 
EU info centar, Beograd

GDE?!: 
Kralja Milana 7


NAPOMENA: Ulaz je slobodan, ali zbog organizacionih razloga, molimo vas da svoje prisustvo potvrdite na e-mail info@euinfo.rs.


Italijanski horor film pruža dah svežine za ljubitelje ovog žanra sposobne da pojme i prihvate nešto značajno različito od paradigme američkog horora koja dominira svuda (bioskopi, televizija, strip).
Italija, za razliku od većine zapadnoevropskih zemalja, nema pomena vrednu tradiciju fantastičnog filma sve do sredine 1950-ih, kada počinje veliki bum, prvo preko filmova velikih inovatora, Marija Bave i Rikarda Frede, a zatim, tokom 1970-ih u delima njihovih naslednika, a pre svega slavnog Darija Arđenta. 

U njihovim delima gradi se čarolija zasnovana na logici sna (košmara), a izrazitim audio-vizuelnim zahvatima nastaje mračna i morbidna poezija na filmu koja je očaravala brojne filmofile, uključujući Martina Skorsezea i Kventina Tarantina. 

U ovom predavanju ukazaće se na kamene temeljce italijanskog horora, i na njihove temeljne tematske i stilske odlike, ali biće skrenuta pažnja i na manje poznate naslove i nepravedno zapostavljene autore.

Predavanje će biti ilustrovano insertima iz filmova.

            Ako neko u Beogradu želi moj roman NAŽIVO i/ili knjigu KULT GULA a nije ih do sada nabavio, neka mi se javi unapred na mejl dogstar666 at yahoo dot com kako bih sa sobom poneo primerke naživo.


            Vidimo se!2 коментара:

  1. Jel moze neki audio (video) snimak za ljude koji nisu mogli prisustvovati ovom predavanju?

    ОдговориИзбриши
  2. nije bio rađen nikakav snimak ovog eventa. a i da jeste - ne bi bio zgodan za kačenje, jer je bilo puno inserata iz filmova...

    ОдговориИзбриши