среда, 25. фебруар 2015.

Ghoulov vodič kroz FEST 2015 (1): ŠTA GLEDATI?


            Ove godine, za promenu, na FEST-u stvarno ima mnogo toga vrednog da se vidi. Veliku zaslugu za to svakako ima novi selektor, reditelj i filmofil Mladen PORNO BANDA Đorđević, koji mi je priznao da se delimično rukovodio i ovim blogom kao izvorom informacija o potencijalno zanimljivim filmovima. Da, The Cult of Ghoul je saučesnik ovogodišnjeg programa FEST-a! Rezultat toga je da ćete na FEST-u 2015. moći da vidite brojne dobitnike Zlatnih Ghoulova, kao i filmove iz samog vrha mojih godišnjih lista.
            Baš zato što će ove godine biti više naslova vrednih pažnje, načinio sam sledeći VODIČ za filmofile istančanijeg ukusa - dakle, ne za uobičajenu festovsku marvu koja se rukovodi samo izvikanim naslovima i temama, oskarovcima, palmama i lovorovim vencima, ocenama na IMDB-u itsl, nego za ljude koji vole da pročačkaju i otkriju nešto nepoznato, drugačije, ekscentrično, kultno, što rulja još nije ispipala svojim masnim prstima...
            VODIČ je podeljen u tri dela i dva nastavka. U ovom postu izređaću: 1) GLEDAO SAM I PREPORUČUJEM, 2) NISAM GLEDAO ALI SVAKAKO PLANIRAM. Za par dana stiže i deo 3) GLEDAO SAM I NE PREPORUČUJEM.


GLEDAO SAM I PREPORUČUJEM:

BABADUK
THE BABADOOK
***
3-
Za moj groš previše izvikani, ali ipak natprosečan hororčić kojeg vredi overiti u bioskopu, sad i nikad više.
Moj detaljniji prikaz imate OVDE.


ČUDNA BOJA SUZA TVOGA TELA
L'ÉTRANGE COULEUR DES LARMES DE TON CORPS / STRANGE COLOUR OF YOUR BODY'S TEARS
***
3-
Ovaj skoro-avangardni, jedva-narativni, skoro-autistički omaž giallo hororima predstavlja spektakularno audio-vizuelno iskustvo kakvo se MORA doživeti u bioskopu. Iskoristite unikatnu priliku!


DIVLJE PRIČE
WILD TALES
***
3
Odličan argentinski omnibus koji se bavi svakodnevnim mukama i dilemama koje brzo eskaliraju u "šta bi bilo kad bi bilo" crnohumorne košmare. Kako se odjednom osvetiti SVIMA koji su te celog života zajebavali i život ti unakazili? Šta ako budeš u prilici da nekažnjeno serviraš otrov svom upropastitelju? Kako se osvetiti čoveku koji te namerno gnjavi na auto-putu svojom vožnjom? Kako se izboriti sa parking-servisom koji ti stalno grabi auto sa neobeležnog mesta? Šta ako mlada usred venčanja otkrije da ju je mladoženja varao sa curom koja je takođe gošća, tu, na gozbi? POGLEDAJTE ŠTA!


HARD TO BE A GOD
TRUDNO BYT BOGOM
***
3+
Vuzuelno perfektna orgija mračnjaštva, beznađa i mizantropije o tome kako lako ljudska stoka potone u blato onda kada istrebi misleće ljude a na vlast dođe najcrnji ŠLJAM. Čuvajte se: ovo traje TRI sata, nije baš date movie niti je zabava u normalnom smislu reči. Takođe, ima samo JEDNA projekcija na celom festivalu. Ko voli, nek izvoli!
Moj detaljniji prikaz imate OVDE.


NOĆNE HRONIKE
NIGHTCRAWLER
***
3
Malkice precenjena, ali ipak vrlo dobra i pažnje vredna triler-drama-satira o zloj zaleđini medijskih manipulacija i gladi za senzacijama.
Moj detaljniji prikaz imate OVDE.


PLAVA RUINA
BLUE RUIN
**(*)
3-
Jedini twist u ovoj priči o osveti jeste da je osvetnik prilično nevičan i nespretan (a uz to i nefotogeničan) bradonja: nije to Čak Bronson Stalone nego neki neupadljivi čikica koga muka natera da se pobrine za određene zlikovce, što dovodi do niza nimalo čistih, čak prilično traljavo odrađenih sukoba.


NIČIJE DETE
NO ONE`S CHILD
***
3+
Reći ću samo: odličan kao da nije srpski! Potresan ali nepatetičan, znakovit ali nenapadan (hm, relativno – za naše prilike), izvanredno odglumljen. Moj pečat preporuke!


PO REDU NESTAJANJA
KRAFTIDIOTEN / IN ORDER OF DISAPPEARANCE
**(*)
3-
Umereno zabavna nordijska krimi-triler crna komedija, na tragu "plan pošao po zlu" Tarantinijada iz 1990-ih, biće najzabavnija ovdašnjem gledaocu zbog epizodnog prisustva srpske (i albanske!) mafije u Norveškoj. Ne očekujte da je ovo igde blizu PUSHERU, i po opštim dometima, i po prikazu Srba (po tom pitanju ima ukupno dva dobra fazona: za jedan od njih – vidi sliku), ali gledljivo je i dovoljno intrigantno za razonodu.


R 100
R 100
**(*)
3-
Od reditelja nedostižno odličnog SYMBOLa , nova deadpan komedija apsurda, o bezličnom službeniku koji se učlani u SM klub za ponižavanje na javnom mestu, iz kojeg se nemoguće izaći, pa onda ovaj mora da trpi da ga zgodne ženske mlate i gnjave i niz stepenice bacaju gde god da krene. Zabavna premisa, ima dobrih set-pisova, ali ipak je to one-joke movie, prerazvučen i ne uradi s tom premisom dovoljno, ne samo na konotativnom planu, nego pre svega u smislu zabave tj. gegova. Drugim rečima, ovaj deadpan je previše dead za moj ukus iako svakako vredi gledanja.


SAMURAJ
THE SAMURAI
***
3+
Originalan spoj nadrealnog trilera, art filma i horora. Nema tu nikakvih samuraja, ali ima samurajskog mača koji proliva poprilično (stilizovane) krvi. Zanimljivo je da ovaj film sa gay podtekstom prikazuju jedan jedini put, i to baš u ponoć uoči Dana žena!
Moj detaljniji prikaz imate OVDE.

TMINA
BLACKNESS
**(*)
3-
Vizuelno nadmoćan domaći (!) studentski (?) film sa elementima (naučne) fantastike, ne baš vešto skrojen od dva parčeta (tj. veza između prve i druge polovine je upitna), ali svakako je vredan pažnje kao najava jednog nesumnjivo talentovanog reditelja.


TEŽAK DAN
KKEUT-KKA-JI-GAN-DA / A HARD DAY
***(*)
3+
Vanredno duhovit i zabavan crnohumorni krimi triler iz samog vrha moje liste najboljih iz prošle godine.
Moj detaljniji prikaz imate OVDE.


ŠTA RADIMO SAKRIVENI
WHAT WE DO IN THE SHADOWS
**(*)
3-
Šteta je što ovaj niz skečeva na temu svakodnevnih problema vampirskog urbanog života (a s vukodlacima – suživota) nema zaplet, ali kad su gegovi tako konzistentno dobri, tome se može progledati kroz prste. Jedna od najboljih horor komedija u poslednje vreme.


VIDIM, VIDIM
ICH SEH, ICH SEH / GOODNIGHT MOMMY
***(*)
3+
Izvanredan, ledeno jeziv horor + drama + art-film o dvojici blizanaca koji ne veruju da im se, posle plastične operacije lica, zaista vratila majka, a ne neki stranac... Uskoro stiže rivju. S Ghoulovim pečatom preporuke!


VLAŽNO MESTO
WETLANDS
**(*)
2+
Strogo gledao, scenario je detinjarija zasnovana na šokiranju neukusom, i ako baš hoćete, ovaj film i nije naročito dobar kao film; ali ipak ga vredi pogledati zato što se super-slatka glavna glumica obilato skida u njemu. Istina, neke od tih scena nisu baš erotične, ali neke i jesu. Spremite se na obilje izmeta, sperme, menstrualne krvi, povraćanja, sline i praktično svih mogućih izlučevina – ali to je sve uslikano videospotovski a ne kvazidokumentarno, pa nije toliko gnusno koliko zvuči.


NISAM GLEDAO ALI SVAKAKO PLANIRAM:

Poređano po redosledu prioriteta, tj. visini očekivanja:

BELI BOG
WHITE GOD

TELO
BODY

LET US PREY
LET US PREY

DEVOJKA SE VRAĆA KUĆI SAMA, NOĆU
A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT

U PODRUMU
IM KELLER / IN THE BASEMENT

BUDALA
DURAK / THE FOOL

DIVLJI ŽIVOT
WILD LIFE

HIJENA
HYENA

NESHVAĆENA
INCOMPRESA

SAVET PTICA
ZERRUMPELT HERZ / THE COUNCIL OF BIRDS

TRAVELATOR
TRAVELATOR

KOLT 45
COLT 45

PAZOLINI
PASOLINI

DRUGA ŠANSA
A SECOND CHANCE / EN CHANCE TIL

ENKLAVA
ENCLAVE

JEDNAKI
EQUALS (OMNIBUS)

U idućem nastavku osvrnuću se na neke filmove koje, po meni, možete glatko i propustiti.