среда, 10. новембар 2010.

WALKING DEAD (TV, 2010)

**
2

             ovaj pilot za TV seriju me smorio na 'zdravo' (lost me at 'hello'): 
1) antipatičan, mlakonjav gl. glumac/lik, 
2) spor tempo i, naročito, 
3) izrazito iritirajući pristup otkrivača rupe na saxiji koji nam jednu bilion puta viđenu situaciju slika polagano i u sitna crevca kao da je nismo već bilion puta videli. volim ja zombije, al ne baš ovoliko spore. 
ne, ne tražim da budu trčeći (tek od njih mi je muka!) ali fuck, od čoveka koji je pre 2 decenije umeo ekonomično i pitko da nas uvede u rimejk BLOBA i u nastavak MUVE tako kao da nismo pre toga već gledali originalne priče očekivao bih malo više poštovanja prema vremenu i strpljenju današnjih gledalaca, i malo veštiju i prikladniju narativnu ekonomiju, tajming i storiteling od ovde ponuđenog. 
a još kad darabont krene da duva u svoje violine (koje je otkrio, valjda, nakon previše druženja sa stivenom kingom – kao mlađi nije toliko besramno posezao za patetikom, ali sad je izgleda beznadežno izgubljen u IZMAGLICI!) i kad dobijemo desetominutnu 'dramsku' scenu iz podžanra 'oće kaki, neće kaki' (tj. 'mama je postala zombi: upucati je u glavu ili ne? biti il ne biti, o sudbo kleta, diži nišan, spuštaj nišan!') ja mogu samo da kažem: 'ma, idi begaj! I'm too old for this shit!'
            neki tvrde da je strip na kome je ovo zasnovano 'bolji' u narednim epizodama, pa će shodno tome MOŽDA i serija. e, prc. ja sam video dovoljno, i previše, i za moj groš jasno mi je šta ovde može da se dobije. za mene, mrka kapa, a ostalima, zavisi od tolerancije prema darabontu, patetici, kingu, sapunicama, dvestoti put prežvakanim zombijima, televiziji itd.  
ako baš imate vremena za bacanje, ovo nije sasvim negledljivo: ali, bar za mene, nema dovoljno razloga da svoje vreme nadalje traćim na ovo.