понедељак, 2. април 2012.

Louise Bourgeois – Spiderwoman

            Kada sam prošle jeseni boravio u Beču, iskoristio sam priliku da obiđem što više muzeja. Jedno od većih otkrovenja, tom prilikom, desilo se kada sam otišao da pogledam grdno-reklamiranu postavku Dalijevih crteža i poneke slike u Kunsthalle. Kao nekakav prirepak i dopuna toga, bez mnogo isticanja na plakatima (na kojima su glavna zvezda bili Dalijevi brkovi), našli su se i radovi umetnice za koju dotad nisam bio čuo.
             Što je najzabavnije, njen opus ilustruje kako ponekad tzv. "ozbiljna" (muzejska, galerijska) Umetnost ne mora da bude mnogo daleko od pop-kulturnih proizvoda kakvi su Karpenterov THE THING ili čak i – EIGHT LEGGED FREAKS!
            Lujza Buržoa - Louise Joséphine Bourgeois (25.XII 1911 – 31.V 2010) – me je oduševila svojim radovima, mahom skulpturama organskih, često dvosmisleno seksualnih, genitalnoidnih oblika. U to vreme nisam znao za njen nadimak "Spiderwoman", stečen zbog opsesije paucima kao predmetom niza radova. 
Ali da ne bih prežvakavao to što imate drugde, preporučujem da kliknete na ove linkove koje stavih kroz tekst, pa čitajte o njoj: VRLO zanimljiva i, kao što donja slika pokazuje, vrlo kurčevita žena! Šta mogu kad sam oduvek voleo Chicks with Dicks!
Nekoliko primera njenih radova stavio sam kao ilustracije uz ovaj post, čisto da vas zaintrigiram, a više njih možete naći upotrebom Google Images pretrage. 
            MEĐUTIM! Na Guglu nećete naći njen rad koji videh tog dana u Beču. On me je toliko oduševio da sam nakon posete muzeju smesta proverio na netu i otkrio da ovog konkretnog nema prikazanog onlajn baš nigde! To me je navelo da pod hitno organizujem akciju piratskog uslikavanja tog uratka!
            Dakle, ovo što sada vidite ekskluzivno, samo ovde na Kultu i nigde drugde na netu, zove se LADY IN WAITING, a fotke je krišom, samo zato što sam je ja to zamolio, rizikujući da je muzejski čuvari uhvate i izbace (a možda i nešto još gore!), načinila moja draga bečka domaćica, špijunka Darling Lilit.
            Moja davnašnja fascinacija filmom THE THING, i temama telesne transformacije, a naročito kada ove uključuju pipke i zglavke i insekatske nožice, dobro je dokumentovana na ovom blogu, pored ostalog i nekim mojim crtežima na slične teme.
            Kao što se može videti, ovaj rad prikazuje ženu (krpenu lutku) iz čije materice na sve strane izlaze metalne THINGolike zglavkaste nožice, baš kakve najviše volim.
            Nažalost, pošto je u muzeju strogo zabranjeno slikanje, prilikom ove misije nije mogao niti smeo da bude korišćen kabasti i bučni profi aparat, nego je LADY IN WAITING krišom i nabrzinu uslikana u jedva ugrabljenoj prilici, mobilnim telefonom. Zato kvalitet fotki nije savršen, ali ipak daje dovoljno solidnu predstavu da možete da ovo dalje zamišljate, dopunjavate... i sanjate...