уторак, 14. август 2012.

Dragan Paunović: fantasy & horror artwork

             U okviru akcije "Predstavljamo mlade domaće umetnike" ovde smo već prezentovali radove takvih golobradih umetnica i umetnika kakvi su Bob Živković, Tijana Jevtić, Nikola Vitković, Ivica Stevanović, Dejan Ognjanović itd.
            Najmlađi od svih njih je Dragan Paunović (usput, jedini s bradom)!
            Ovaj omladinac iz Majdanpeka široj javnosti je možda najpoznatiji po stripovima koje je radio. Recimo, ljubitelji popularnog trenda "Liga srpskih džentlmena" verovatno znaju za (crno-beli) album DRUŽINA DARDANELI, po scenariju pisca fantastike i horora, Pavla Zelića, o leptirici (vampirici), jazavcu (pred sudom), Nušiću, Savi Savanoviću, Vronskom (iz Ane Karenjine), Vukašinu Katiću (iz Vremena smrti!), a tu su još i vojnik Švejk i Old Šeterhend i Dama s kamelijama i... uhhh, you get the idea.

            Ljubitelji još popularnijih trendova znaju ga po nedavnoj strip verziji bestseler romana za plažu o vampirima, dobrim četnicima, časnim i dostojanstvenim Nemcima i prljavoj komunjarskoj bagri u potrazi za Konstantinovim mačem, iz pera poznatog niškog kafedžije, Dekse Pantalejskog.
            Međutim, stripovi na stranu, Paunovićeve najbolje radove verovatno treba tražiti među njegovim vrlo dobrim a često i odličnim ilustracijama, crtežima i slikama na kojima su motivi mračne fantastike i horora česti i vrlo upečatljivo uobličeni.
            Kao što će bolji poznavaoci fantastične umetnosti zapaziti, primetan je uticaj velikog poljskog slikara Bekšinskog, čiji su radovi dospeli čak do filma PARASOMNIA i do korice I izdanja mog romana NAŽIVO...
            Ja sam ovde odabrao samo nekolicinu koja se meni najviše dopala, kao prikaz raznovrsnosti Paunovićevog izraza.
            Zaista, teško je reći šta mu bolje ide, da li crno-bele linije, kolor-ilustracije ili slike; po meni, odlično se snalazi u svemu tome – a ako lažem ja, overite sami ovaj izbor pa procenite.
            Sve ove, i mnoge druge radove, možete videti na Draganovom sajtu, OVDE.
            Ono što tamo nećete videti jesu dva ekskluzivna rada koja je ponudio samo za THE CULT OF GHOUL. Ovo lavkraftovsko čudo sa pipcima (inspirisano Ghoulom?) uradio je specijalno, namenski, baš za ovaj blog!
Ova druga moćna lavkraftovština treba da završi na omotu Black Metal benda THE STONE. Uživajte (click to see bigger)!
Copyright za sve fotke = Dragan Paunović & THE CULT OF GHOUL Inc.