уторак, 30. јануар 2018.

ZLATNI GHOUL za ne-horor postignuća u 2017. godini

  
Evo, pošto smo pre desetak dana mi iz Srpske Horor Akademije podelili Zlatne Gulove za najsvežija postignuća u hororu (listu dobitnika imate OVDE), vreme je da se ZGulovima zakite i oni filmovi koji nisu bili te sreće da spadaju u žanr horora, ali im mi to ovom prilikom nećemo uzeti za Zlo.
Ovo su filmovi, ljudi, žene i ostali koji su se našli ovenčanim od strane strogog ali pravednog žirija. Ispod svega ovoga možete naći i neke moje komentare na ovu ponudu i ove laureate.


ZLATNI GHOUL
Nagrade za ne-horor postignuća
u 2017. godiniZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJI FILM 2017.
Call Me By Your Name


ZLATNI GHOUL
ZA DRAMU
Call Me By Your Name


ZLATNI GHOUL
ZA TRILER
The Looming Storm


ZLATNI GHOUL
ZA AKCIJU
LOGAN


ZLATNI GHOUL
ZA SF
BLADE RUNNER 2049


ZLATNI GHOUL
ZA KOMEDIJU
THE KILLING OF A SACRED DEER


ZLATNI GHOUL
ZA SRPSKI FILM
/


ZLATNI GHOUL
ZA ANIMIRANI FILM
/


ZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJI DOKUMENTARAC
SAFARI


ZLATNI GHOUL
ZA "NE MOGU DA VERUJEM DA JE TO DOBRO" FILM
REAL


ZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJU REŽIJU
Luca Guadagnino
Call Me By Your Name


ZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJI ADAPTIRANI SCENARIO
James Ivory
(novel by André Aciman)
Call Me By Your Name


ZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJI ORIGINALNI SCENARIO
Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou
THE KILLING OF A SACRED DEER


ZLATNI GHOUL
ZA GLAVNU MUŠKU ULOGU
TIMOTHEE CHALAMET
Call Me By Your Name


ZLATNI GHOUL
ZA GLAVNU ŽENSKU ULOGU
Dakota Fanning
Brimstone


ZLATNI GHOUL
ZA DETE GLUMCA
Dafne Keen
LOGAN


ZLATNI GHOUL
ZA MUZIKU
Benjamin Wallfisch
Hans Zimmer
BLADE RUNNER 2049


ZLATNI GHOUL
ZA KAMERU
ROGER DEAKINS
BLADE RUNNER 2049


ZLATNI GHOUL
ZA EFEKTE MASKE
Tomo Hyakutake
MUSEUM


ZLATNI GHOUL
ZA DEBI-REDITELJA KOJI OBEĆAVA
Yue Dong
The Looming Storm


ZLATNI GHOUL
ZA TV SERIJU
TWIN PEAKS: THE RETURN


            Što se tiče ZG za naj-film, tu nisam imao dileme: od svega iz ove godine nemam sumnje da ću Call Me By Your Name najživlje pamtiti i najradije mu se vraćati u narednim godinama. Neka zatucani Balkanci drobe o zaverama gej-lobija i guranju ovog filma za Oskare i ostale nagrade „po polit-korektnom ključu“; čak i ako toga ima, i ako i na tu osnovu dobije neku lovoriku, ovo je za mene pre svega jedan film sa srcem i dušom na pravom mestu, jedna snažna, iskrena, nekalkulantska, filmofilski vrhunski oživotvorena ljubavna priča i kao takva – krajnje redak zver, vredan isticanja svuda gde se može jer ovako nešto ne pravi se ni lako ni često.
            The Looming Storm je odličan kineski film o kojem ću, nadam se, uskoro napisati koju; mnogo više od trilera, to je snažna, potresna i, kad zatreba, vrlo uzbudljiva i napeta drama, uslikana toliko moćno da sam se jedva, krajnjim naporima, suzdržao da njoj ne podarim ZG i u kategoriji KAMERE.
            Iako BLADE RUNNER 2049 nije ispao sve ono čemu smo se (nerealno) nadali, u prošloj godini ambiciozniji i bolji SF nismo videli, pa ni tu nisam imao dileme.
            Možda će neko da se buni što sam filmu THE KILLING OF A SACRED DEER ZG dao u kategoriji ZA KOMEDIJU ali verujte, nakon što sam ga nedavno reprizirao, sasvim sam uveren da je to primarni njegov žanr, mnogo više nego recimo horor ili triler kakvim ga najčešće nazivaju. Uskoro ću ovo elaborirati.
            Ludi Austrijanac Zajdl se ponovo zakitio ZGulom, i to svojevrsnim nastavkom filma U PODRUMU kojim se pre par godina podičio.
            Prošla godina je bila jedna od najgorih u istoriji sprskog filma, pa tu nisam imao o čemu ni da razmišljam, a kamoli da nagrađujem; dok za animaciju, takođe, ništa nije delovalo dovoljno privlačno za videti, a to malo što sam video (npr. LOVING VINCENT) je slabunjavo, nevredno ZG-a, pa zato u ovim kategorijama ove godine nema nagrade.
            ZA NAJBOLJU REŽIJU je predvidiviji i, možda, logičniji izbor bio Jorgos, ali rešio sam da ipak nagradim Luku: iako njegova režija nije razmetljiva ni nametljiva, ona je visoko promišljena, sofisticirana i slojevitija nego što na prvi pogled deluje. Ne, nije ovo TV drama koju vade vrhunski glumci i lokacije i superiorni direktor fotografije: ovo je veoma inteligentno promišljen, osmišljen i filmski realizovan FILM (sic), a Luka je bio lucidan dirigent svega toga!
Za najbolji adaptirani scenario sam na kraju ipak nagradio Ajvorija, iako sam u rivjuu tog filma ispoljio rezerve oko nekih njegovih odluka u adaptaciji. To sam učinio, pre svega, jer drugog ozbiljnijeg kandidata u ovoj kategoriji nije bilo, a zatim, zato što uprkos tim rezervama, tu jeste odrađen ozbiljan i dobar posao u adaptaciji romana.
            Timoti Šalame je toliko izdominirao kao glumac prošle godine da tu nikakve dileme nije moglo biti. U međuvremenu je nominovan i za Oskara! Ej, u 22. godini ima da se rve sa Oldmanima i Dej Luisima i Vošingtonima! Čak i ako ne dobije statuu (za šta snažno navijam), ovo je tolika privilegija da ne pamtim kad je zadnji put neko tako rano dospeo tako visoko. I sasvim zasluženo!
            U kategoriji glumice, avaj, situacija nije bila toliko jasna i očigledna, i na kraju sam ZG dodelio po difoltu, a ne nekoj baš epohalnoj preformansi – prosto, bolje od ovoga nije bilo.
            I, na kraju, kad već pominjem dominaciju, pojava tako nečega kao što je bio TWIN PEAKS: THE RETURN naterala me je da uvedem i kategoriju ZG za TV. Ne bih sledio stope onih kolega koji su Twin Peaks tretirali kao FILM i stavljali ga na svoje godišnje naj-liste među filmove; za mene je TP serija, i to izuzetna (da, uz sve rezerve i frustracije koje mi je prouzročila!), a i o njoj ću se uskoro oglasiti – naime, kad je prvo još jednom odgledam u cugu.

            Toliko o tome. Aj' uzdravlje.