субота, 19. октобар 2019.

ŠTA KUPITI NA SAJMU KNJIGA 2019?

  


            Evo mog redovnog godišnjeg niza preporuka za to na koje knjige na Sajmu obratiti pažnju.
Ako uopšte treba napomenuti, ovo NISU plaćene reklame, nemam ništa od ovoga, nikakav procenat – preporučujem vam stvari koje volim i koje mislim da bi čitaocima ovog bloga mogle biti interesantne: mračne, čudne, neobične, excentrične, manje izvikane, drugačije, ne nužno hororične...
Naravno, s nekima od ovih izdavača sarađujem zato što izdaju dobre stvari, ali i u tim slučajevima preporučujem vam samo stvari koje bih i inače kupio. Takođe, u donjem izboru su i neke knjige gde su involvirani ljudi s kojima ne govorim i s kojima nisam u ljubavi...
Ne znam koje su sajamske cene ovih knjiga: istražite to sami...
I srećno vam bilo dok se po halama Sajma sudarate sa knjigoljubivim OVIMA:


Orfelin

Mračni bogovi – T.E.D. Klajn

Iskorenjena - Naomi Novik

Nova edicija domaće proze pod nazivom NOĆ REPUBLIKE koju za sad čine dva naslova: Po šumama i gorama Milenka Bodirogića (Ghoulov pečat preporuke!) i Pas i kontrabas - Saša Ilić.

Ranijih 15 naslova edicije POETIKA STRAVE.

Detaljnije o ovim novim i starim knjigama imate OVDE.


            Ghoul Press

Moje samizdat knjige KULT GULA i roman NAŽIVO, koje inače ne možete kupiti u knjižarama (!), na Sajmu možete kupiti bar dvojako.

1) Od mene lično, ako me ulovite na Sajmu; biću po vasceli dan na Sajmu, od 20. do 25. oktobra, uglavnom na štandu Orfelina.
2) Obe moje knjige, i KULT GULA i roman NAŽIVO, moći ćete da kupite na štandu KONTRAST IZDAVAŠTVA. Cena je: KULT GULA = 900 din, NAŽIVO = 800 din).

Detaljnije o ovim knjigama imate OVDE.


Kontrast izdavaštvo

            A kad već odete do Kontrasta zbog Ghoulovih knjiga, bacite okolo pogled po štandu jer ćete sigurno zapaziti još odličnih knjiga. Recimo, brojni romani Filipa K. Dika, od kojih je najnovije izdati:

Povratak Timotija Arčera - Filip K. Dik
Povratak Timotija Arčera ne zahteva od čitaoca da suzbije nevericu, i teško da se može smatrati naučnofantastičnim delom bez predznaka „duhovno“, budući da poseže u prostore zagrobnog postojanja i smisla života. Mada se ne nastavljaju jedan na drugi na način kako je to uobičajeno u trilogijama, odnosno zajedničkim likovima, zapletom ili lokalitetima, tri romana – ValisProdor božanskog i Povratak Timotija Arčera – celinom čine duboke i kompleksne tematske veze.
Ispripovedana iz perspektive Ejndžel Arčer, po Diku mnogo pametnije i racionalnije osobe od njega samog, priča o biskupu Timotiju Arčeru bolna je i iskrena potraga za odgovorima u zamagljenim područjima ludila, paranoje, nepouzdanih sećanja i varljive percepcije. Autentičnim fildikovskim iskustvom roman polako dovodi protagoniste i čitaoce do bespogovornog zaključka da pravo ispunjenje donose jedino prijateljstvo i ljubav.

            Poseban Ghoulov pečat preporuke za remek-delo, jedan od nekolicine najboljih SF romana svih vremena, i uopšte jedna od najboljih knjiga u univerzumu:

            Leva ruka tame - Ursula K. Legvin
Novo izdanje, u novom prevodu (by Darko Tuševljaković) jedinstvenog dela naučne fantastike. Knjiga je prvi put objavljena 1969. godine kao deo Hainskog ciklusa i bavi se pitanjima rodne ravnopravnosti i stereotipima seksualnosti. Smatra se jednim od najznačajnijih ostvarenja svetske književnosti 20. veka i ključnim delom u razvoju fantastične književnosti. Negostoljubiva, ledena planeta Geten nastanjena je dvopolnim ljudima, koji većinu vremena egzistiraju u bespolnom stanju, da bi u tačno određenim periodima, uzimali određeni pol i bili potpuno posvećeni samo tome. Sa takvom populacijom, razvija se svet u kome nema ratova, ali ni napretka u smislu koji je nama poznat. Na planetu stiže ambasador velike galaktičke zajednice nazvane Ekumen, čija je misija da privoli starosedeoce da se priključe alijansi. Ali da bi to učinio mora da prebrodi jaz između sopstvenih pogleda i pogleda jedne sasvim drugačije kulture sa kojom se susreće. Poznato je da dela Ursule Legvin obiluju antropološkim tropima, a u ovom romanu slavna književnica besprekorno razotkriva zamke komunikacije koje prebivaju između različitih kultura.
 
            Još dve Kontrastove knjige, po prvi put na srpskom, koje ću sebi svakako nabaviti jer deluju bizarno i zanimljivo:

            Pčele – Milis Fridental
Fridental u romanu Pčele opisuje avanture Laurencijusa Hilasa, studenta koji zajedno sa svojim papagajem Klodijom pristiže u Estoniju svega nekoliko godina pre kraja 17. veka. Iako Tartu ima reputaciju grada muza i značajnog sedamnaestovekovnog univerzitetskog centra, entuzijastični i osetljivi Laurencijus počinje da oseća da se crna žuč u njemu nagomilava i polako sleže u bolest zbog koje nije u stanju da razlikuje stvarnost od nestvarnog. U potrazi za lekom, raslabljen, vidi devojku koja ima „oči kao zlato, kao tamni med, čije je disanje poput zujanja“. Nakon ovoga, Laurencijus počinje da otkriva da se oko njega događaju čudne stvari…
Zavodljivost Fridentalove proze, natopljene melanholijom i vlagom, počiva na saglasju gotovo naturalističkih scena kulturne i istorije privatnog života iz doba prosvetiteljstva i začudne, atmosfere s one strane stvarnosti. Ovaj roman potražuje odgovor na jedno od najčešće postavljanih pitanja u istoriji čovečanstva: gde su granice naše percepcije stvarnosti?

Sladoledžija - Katri Lipson
Šta se stvarno dešava kada linija između stvarnosti i fikcije postane toliko tanka da ne možemo prepoznati na kojoj strani sadašnjost boravi? Junaci romana Sladoledžija neprestano se kreću duž te linije. Putujući od mesta do mesta, prelaze granice u potrazi za slobodom, sigurnošću, istinom i, iznad svega, ljubavlju.
Priča romana smeštena je u Čehoslovačku neposredno nakon završetka Drugog svetskog rata. Temperamentni umetnički direktor i dvoje glumaca rade na filmu po imenu Sladoledžija o muškarcu i ženi koji su prisiljeni da se u malom selu sakriju od nacista, pretvarajući se da su muž i žena. Glumci koji igraju svoje uloge nikada ne znaju šta će se dalje dogoditi – reditelj čuva zaplet kao tajnu. Glumci gotovo neprimetno postaju opsednuti svojim ulogama, a istorija kao da se ponavlja… Lipson vešto dovodi identitet u pitanje na mnogim nivoima, ali glavno pitanje je uvek: ko smo mi u stvari i zašto delamo? Sladoledžija (2012), osvojio je Nagradu Evropske unije za književnost 2013. godine i preveden je na više od deset jezika.


Agora

Sedam praznih kuća – Samanta Šveblin 
Nakon dve objavljene knjige u Agori, čitaocima ćemo predstaviti i novu zbirku priča Samante Šveblin koja je stekla status jedne od najharizmatičnijih spisateljica savremene hispanoameričke književnosti. Ona, po sopstvenom priznanju, veruje u dobru, zanimljivu, podsticajnu književnost a užasava se dosadne. I upravo u „zavodljivoj“ formi priče, i ovaj put autorka kreira zavodljivi put ka sedam praznih kuća, gde njeni junaci istražuju sopstvene strahove i granice između otuđenja i normalnosti. Narator je „zdrav razum koji razmatra lude ljude, ili ljude koji ozbiljno razmišljaju da se okrenu ludilu“, u širokom moru uznemirujućih atmosfera i šokantnog spektra senzacija koje se pojavljuju iz stranice u stranicu.


Filmski Centar Srbije

U 2019. godine, a do Sajma Filmski centar Srbije je izdao nekoliko atraktivnih naslova

1.    Đorđe Bajić, Zoran Janković, Ivan Velisavljević: THE BEST SERBIAN FILMS OF THE 21ST CENTURY
            Ovo izdanje je na engleskom jeziku, predstavlja isključivo stavove autore i ova reprezentativna knjiga najpre je zamišljena kao svojevrsna logistika za promociju srpskog filma u svetu.

2.   Veljko Radosavljević: SJAJ CRNOG
Četvrta knjiga u nizu je koja se bavi rasvetljavanjem fenomena crnog talasa u jugoslovenskom i srpskom filmu. Knjiga donosi informacije o manje poznatim ili potpuno nepoznatim stvarima vezanim za pojedine stvaraoce, filmove ili društvenu klimu u kojoj su filmovi crnog talasa nastajali.

3.    STUDIJE FILMA I /EKRANSKIH/ MEDIJA SRBIJA 3.0
Ambiciozan zbornik radova koji je znalački i kreativno osmislila profesorka Nevena Daković, koja ga je i uredila.
13 autora piše na razne teme, od narativa u partizanskom filmu do nacionalnog žanra u srpkom filmu, ali pojedini tekstovi zbornika izlaze is polja strktno filmske problematike i posvećeni su, poput teksta Mirka Stojkovića i Biljane Mitrović uticaju video igara.

4.   Aleksandra Milovanović: KA NOVIM MEDIJIMA:TRANSMEDIJALNI NARATIVI IZMEĐU FILMA I TELEVIZIJE
Izvanredna, potpuno tematski deficitarna knjiga Aleksandre Milovanovvić koja inspirativno piše o preoblikovanju medija, filmskim, televizijskim i web serijama i budućnosti vizuelnih medija.

5.    Vesna Perić: POSTRAUMATSKI SINDROM U JUGOSLOVENSKOM FILMU. 

6.    Greg De Kjur, Jr. :JUGOSLOVENSKI CRNI TALAS
Drugo, dopunjeno izdanje knjige koju je s izvanrednim analitičkim darom napisao jedan Amerikanac.


NKC (Niški Kulturni Centar)

Veliki filmski znak – Božidar Zečević

Broj strana: 403
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd (sa zaštitnim omotom)
Format: 25 cm
Ova knjiga predstavlja potpunu i sveobuhvatnu monografsku studiju glumačkog veka i dostignuća najpoznatijeg srpskog filmskog glumca, Bate Živojinovića, koji je u više od 300 svojih filmskih i televizijskih ostvarenja postao veliki znak svog vremena i srpskog i jugoslovenskog filma. Ova tekovina srpske kulture razmatra se sa estetičkog kulturno-istorijskog, filmološkog i semiološkog stanovišta. Podrobno se analiziraju uloge velikog glumca, njegov odnos prema životu, filmu i poetici glume. 

Na štandu NKC-a potražite i ranije brojeve filmskog časopisa FILAŽ...


Tanesi

Gotika - Ocuići
Ocuićijev Goth donosi nemilosrdno strahopoštovanje i osećaj za uvrnuto i izopačeno. U ovom romanu od šest priča, koji je zapravo šokantna priča strave i užasa, dvoje srednjoškolaca sociopata postaju opsednuti serijskim ubistvima. Dok u amaterskom detektivskom maniru pokušavaju da otkriju ko su ubice, njihova opsesija raste i navodi na mračan put gde se noćne more pretvaraju u javu. Pun psiholoških preokreta i emotivno buran, ovaj roman unosi sasvim novu struju u japansku tradiciju horora i na jedan nov način istražuje najmračnije strane ljudske psihe.
Morino je najčudnija devojka u školi – kako i ne bi bila, kada je opsednuta brutalnim ubistvima? A ima i dovoljno ubistava u malom gradu gde živi, koji je magnet za serijske ubice. Ona i njen drug, narator većeg dela romana, ne pokazuju strah u istraživanju ubistava, često dovodeći sebe u opasnost. Oni ne žele da zaustave ubice – oni samo žele da ih razumeju.
Ovo izdanje ima i jednu bonus priču – “Suvenir fotografija za Morino”.
Prema ovoj knjizi snimljen je film; moj prikaz tog filma imate OVDE.

Jezero - Jošimoto Banana
Lako je prepoznati uočljive karakteristike pisanja i u ovom romanu Jošimoto Banane, u jakim i živopisnim likovima, jednostavnoj, ali rafiniranoj prozi i moćnom zapletu s uzbudljivim preokretima – pred vama je jedna od najuzbudljivijih i najtajanstvenijih knjiga ove književnice.
Posle traumatičnog iskustva gubitka majke, mlada žena se seli u Tokio, gde u svojoj patnji, kao u ogledalu prepoznaje lik mladića s kojim se upušta u neobičnu ljubavnu priču, punu njegovih trauma iz detinjstva, i mističnih, zastrašujućih iskustava i sumnji. Ovaj nekonvencionalni zaljubljeni par posećuje prijatelje koji žive monaškim životom, pored divnog jezera, što doprinosi slikovitosti književnog tkanja, a u dominantnim akcentima nazire se i uticaj ozloglašenog kulta Aum Šinrikio...
Čitajući Jezero, shvatićete koliko su konvencionalne ostale lju-bavne priče – Njujork tajms
Banana Jošimoto je veliki pripovedač... Senzualnost je suptilna, maskirana i izuzetno moćna. Jezik je varljivo jednostavan. – Čikago tribjun
Jezero odaje Bananin duboki talenat gde nam otkriva u tišini očaravajući svet onih koji su proganjani. – Klivland plejn diler

Krug - Kođi Suzuki
Video kaseta bizarnog, izopačenog sadržaja i telefonski poziv koji najavljuje smrt onome ko je kasetu pogledao, u poslednjih dvadeset godina postali su kultno mesto žanra strave i užasa, kako u književnosti, tako i na velikom platnu. Krug Kođija Suzukija pisan je kao detektivski roman sa elementima horora i fanatastike, kroz koji se moderna nauka prepliće sa drevnim legendama i sujeverjima i stvara dvojaku sliku: jedan savremeni, visokotehnološki svet velikih gradova sa jedne strane, i mešavinu krvi, mesa, prljavštine i tame, sa druge. To je prikaz postmodernog Japana koji ne može da utekne duhovima drevne religije. Svet u čijim se senkama skrivaju demoni.
Svojim majstorskim perom, pod kojim i najobičniji predmeti dobijaju patinu jeze, Suzuki čitaoce vodi od jedne do druge grozomorne scene i raspliće niti jedne kompleksne misterije na neočekivan način. Tamo gde nauka nema odgovore, na scenu stupaju stara verovanja, ljudska intuicija i primarni strah. Odlično osmišljen i vešto izveden, ovaj roman odvija se žestokim tempom, zbog kog knjigu nećete ispustiti iz ruku, ma koliko vas plašila.
Prema ovom romanu snimljen je genijalni film Ring – poslednji put kada sam nekom hororu dao čistu peticu (1998)!

Slobodna - Nacuo Kirino
Ništa u japanskoj književnosti ne može da se poredi s ogoljenim, punim napetosti, zapletom vođenim realizmom Nacuo Kirino u tajanstvenom romanu Slobodna, nagrađenim mnogim nagradama. Ovaj hipnotišući roman priča o brutalnom ubistvu u mirnom tokijskom predgrađu. Mlada majka koja radi u fabrici za pravljenje lanč paketa u noćnoj smeni, bori se sa svojim mužem koji je zlostavlja. Pošto ga ubije, traži pomoć od svojih koleginica da se otarasi tela i da prikrije zločin. Hladnokrvna i inteligentna Masako ističe se kao vođa grupe u zapletu, ali se uskoro razotkriva da je ovo ubistvo tek početak koji vodi u nasilno i posrnulo japansko podzemlje. U isto vreme, ovo je remek-delo o napetosti i mračni humor o sukobu polova. Slobodna izaziva buđenje nevolja i predrasuda, koje navode junakinje na preterane podvige, šireći prijateljstvo među njima.

17
ANTOLOGIJA SAVREMENE ŠVEDSKE NOIR PRIČE
Izbor i predgovor Tatjana Simonović Osaskainen; prevod Tatjana Simonović Osaskainen i Vladimir D. Janković
Ovom antologijom, želimo da vam u najboljem svetlu predstavimo, sve popularniju „nordijsku crnu književnost”, čiji su autori jedinstvenim pristupom istraživanja mračnih ponora ljudske duše za kratko vreme stekli svetsku slavu. Pisci ovih kvalitetnih, žanrovski različitih krimi priča (klasičnih detektivskih, istorijskih, horor i naučno-fantastičnih) napuštaju uljuljkano traganje za zločincem u skupocenim stanovima visoke klase, i suočavaju se sa surovošću zime, ljudske prirode i društva ogrezlog u korupciju i razvrat. Što tragikom svog postojanja, što pasivnim posmatranjem, što borbom, oni raskrinkavaju i otkrivaju nam, ne samo ljudsku prirodu i ono mistično i nastrano u njoj, već i izopačenost švedskog, toliko hvaljenog državnog sistema.
Ove priče, priče opskurnog i tamnog u nama i oko nas, koje vuku poreklo još od stvaralaštva Edgara Alana Poa, i, nešto kasnije, od Artura Konana Dojla, u ovoj antologiji dovode nas u savremenu Švedsku, čije tlo buja od kreativnog i novog, i u njemu ima svih mogućih elemenata, ličnih, socijalnih i devijantnih, elemenata primitivnog, beznađa, osvete i zla...


            Logos

            Nerazrušivo – Nikolaj Rerih
 


Dereta

Duga gravitacije - Tomas Pinčon
Jedan od najznačajnijih romana američkog postmodernizma i uopšte svetske književnosti druge polovine XX veka, zahvaljujući Dereta izdavaštvu dostupan je na srpskom jeziku u prevodu prof. dr Nine Muždeke. Zbog kompleksne strukture, narativne virtuoznosti i nemerljivog uticaja koji je imao na generacije pisaca širom sveta roman je često poređen sa Džojsovim "Uliksom".
Duga gravitacije je jedinstvena priča enciklopedijskih razmera o besmislenosti rata i uticaju tehnologije na društvo: za vreme Drugog svetskog rata, glavni junaci Pinčonove pripovesti kreću u potragu ne bi li otkrili tajnu misteriozne naprave pod imenom Crna raketa sa serijskim brojem 00000 – smrtonosnog oružja za koje su nacisti verovali da će preokrenuti tok rata. Sam naslov "Duga gravitacije" referiše kako na cirkularnu i kompleksnu strukturu fabule tako i na putanju "u obliku duge" V-2 rakete, koja, pošto se motor isključi, pod uticajem gravitacije nečujno i sablasno kreće u svoj smrtonosni pohod.
Mada nije u pitanju tipično žanrovsko delo, "Duga gravitacije" u studijama naučnofantastične književnosti po pravilu zauzima mesto na listi najznačajnijih naučnofantastičnih ostvarenja zahvaljujući nemerljivom uticaju koji je ovaj roman imao na naučnu fantastiku, a posebno na kiberpank.
            ---Da budem iskren, ovo je roman koji sam ja svojevremeno započeo pa ostavio nedočitan nakon mukotrpnog probijanja kroz prvih stotinak stranica; moj sud, tada, bio je da – uz sve poštovanje za zaista vrhunske jezičke igrarije – meni sve to ne daje dovoljno nagrade za trud, odnosno, više me muči nego što mi daje. Ipak, Pinčon je veliki, ovo je važna knjiga, i vi ćete se možda lakše i sa više užitka probiti kroz njenu gustinu i lepljivost, naročito sada, na srpskom (ako je prevod dobar).


Arete
 

I magarica ugleda anđela - Nik Kejv
            Novo izdanje (starog, vrhunskog prevoda) kultnog, davno rasprodatog romana!
Prvi roman Nika Kejva I magarica ugleda anđela, predstavlja stilski perfektno ispripovedano književno delo puno groteske, kiše, vlage i mraka. Ovaj zagušljivi i mračni roman, baš onakav kakav od Kejva i očekujemo, nežan je i dirljiv, grub i nemilosrdan, šaljiv i ozbiljan. Pripovedan iz perspektive večitog autsajdera ovo je roman u kome će se, jednim delom, svako od nas pronaći. Junak Nika Kejva stoji naspram sveta koji ga samom svojom prirodom odbacuje. On zbog toga pati i to odbacivanje izaziva bes koji će doći do neverovatnih razmera. Ipak, ljubav je ono što će Kejvovog junaka sa margine gurnuti još dublje u njegovu ograđenu zemlju kiše. Da li je odgurnutom čoveku koji stoji po strani lako da tu stoji i da li mu ta samoća prija? Da li sve to pada u vodu kada se na suprotnoj strani nađe voljeno biće? Kao i u pesmama Nika Kejva, to je tajna čovekovog suptilnog i nedokučivo nežnog bića. Kako sam autor kaže ovo je jedan od najbitnijih projekata u njegovoj karijeri a od sada će roman biti dostupan i domaćoj publici.


Gavran
            Stara, dobro znana izdanja gavrana na Sajmu će biti na štandu Makarta (Hala IV).
            Obrati pažnju na novo izdanje KRALJA U ŽUTOM, sada sa dve alternativne korice.


            Ukronija

Satana: uvod u demonologiju - Miro Glavurtić
            Novo izdanje davno rasprodate knjige: pazite, Miro je frikšou-kripšou, zadrti katolički vjernik koji doslovno shvata papske bljuvotine i nebuloze o sotonizmu, vješticama i Đavolu, ali ovo, baš kao i Kalajićeve bljuzgotine o dekadenciji, ima neki guilty pleasure trip, i uvid kakav se retko viđa, a nije bez Đavla!

Čarobna knjiga


Umiranje iznutra - Robert Silverberg
Za ljubitelje fantastike stiže prava poslastica, remek-delo, roman koji je položio test vremena, pa se, više od četiri decenije od prvobitnog objavljivanja, i dalje smatra jednim od najuspelijih naučnofantastičnih romana.
Moj snažni Pečat ovoj knjizi! Ko dosad nije nabavio, sad je čas!


            Akademska knjiga, Novi Sad

            Izbledele duše - Mladen Jakovljević
Roman Izbledele duše Mladena Jakovljevića upravo je objavljen u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada. Reč je o delu, koje kroz dva narativna toka, opisuje dve odvojene potrage koje se odvijaju na razmeđi stvarnosti i onostranog s početka XIX veka. U neimenovanom selu podno planine Gučevo u zapadnoj Srbiji jedan mladić, obrevši se neočekivano na groblju, uviđa da više nije živ, ali ni potpuno nalik mrtvima, među kojima se nalazi, i tako postaje spona između poznatog i zagrobnog sveta. Istovremeno, u svetu živih, jedan sveštenik pokušava da razreši misteriju čiji koreni sežu daleko izvan poznate prošlosti i stvarnosti. Svojim delima na ovom i u zagrobnom svetu mladić i sveštenik nastoje da nesmirenim dušama pruže spas od užasa praznine i nepostojanja.
Kako navodi prof. dr Vladislava Gordić Petković u svom Predgovoru: „Mladen Jakovljević hvata se u koštac sa temom koja od Šekspirovog 'Hamleta' do 'Sabirnog centra' Dušana Kovačevića predstavlja piščev izazov i košmar: to je ars moriendi, veština umiranja, preseljenje duše na onaj svet i suočenje sa obredima prelaza, sa ritualima opraštanja. S obe strane granice života i smrti vladaju rivalstvo, borba za moć i pohlepa, ali to nije ništa što čista duša ne bi umela da savlada. Izbledele duše su verovatni prvi srpski svevremeni i savremeni moralitet.“
---Za moj groš početak ovog romana zahteva previše strpljenja čitaoca, ali javlja mi se da možda vredi to izdržati do kraja.

Lom

Stari majstori
Novo izdanje Bernhardovog REMEK-DELA.

Pisma – Flober
Vrhunski primer umetnosti pisanja pisama. Lično nisam preterani fan Floberove proze, ali mi je on kao čovek, kako se u ovim pismima ogoljava, daleko zanimljiviji.

 


Soulfood Planet

Gost poslednjih svečanosti - Ogist Vilije de Lil-Adam
Novo izdanje jednog delića iz Borhesove Vavilonske bibilioteke fantastike koju su u ex-Yu izdali Hrvati. Ja sam Lil-Adama razmatrao za ediciju „Poetika strave“. Da, ovo je veoma dobro – ako nemate od ranije, potražite sad!
Najbolja priča u našem izboru, ujedno i pravo remek-delo kratke priče, jeste „Mučenje nadom“. Radnja se zbiva u Španiji, a epoha je neodređena. Vilije nije mnogo znao o Španiji. Ni Edgar Alan Po nije znao previše, pa ipak su „Mučenja nadom“ i „Jama i klatno“ podjednako nezaboravni, zato što su oba autora znala koliko ljudsko srce može biti okrutno. Po govori o fizičkom užasu, a suptilniji Vilije razotkriva nam moralni pakao (jede govna neznalački najavljivač, ali ostaviću njihov tekst bez komentara; osim upravo izrečenog). Itd.

Vatek - Bekford
Pažnje je vredna i ova „gotska“ orijentalistička fantazija...


 Strahor

U času Zmaja - Robert E. Hauard

Roman o Konanu varvarinu...
Preveo G. Skrobonja.



ATMOSFERA SMRTI: STUDIJA IZ SINESTETIKE - Damir Smiljanić



Izdavač: Adresa
Broj strana: 200
Pismo: Ćirilica
Povez: Mek
Format: 17 cm
Godina izdanja: 2018.

U Atmosferi smrti autor pokušava da smrt prikaže kao atmosferu, a ne kao singularni događaj. Smrt nije samo ireverzibilni prekid vitalnih funkcija nekog organizma nego je ono što stalno okružuje čoveka u vidu iskušavanja sopstvene krhkosti i prolaznosti kao i one ostalih ljudi. Specifičan modus pojavnosti smrti autor opisuje kao skrivenu neskrivenost – smrt je svuda prisutna, čak i ako se ne opaža direktno. O tome svedoči moguća permutabilnost kvaliteta živog i mrtvog, ophođenje s mrtvim telom, zatim osećanja povezana sa smrću (strah od smrti, predosećaj smrti itd.), način kako se ona tretira u nekom društvu (od ravnodušnosti i svesnog potiskivanja do simboličkog insceniranja u vidu realnih i fiktivnih društvenih rituala), takođe i način na koji se ona tumači u raznim religijama i drugim pogledima na svet. Posebnu pažnju autor poklanja figuri zombija koja mu služi za ilustraciju nemoći jednog društva da se izbori sa sveprisutnošću smrti, ali i sa sopstvenom nesposobnošću da se ponudi smislen odgovor na izazov smrti na osnovu kojeg bi se s dostojanstvom ophodili prema svojoj smrtnosti.

Za sinestetičku studiju Atmosfera smrti dodeljena mu je nagrada Društva književnika Vojvodine za najbolju knjigu u 2018. godini.



  STRIPOVI NA SAJMU  


Veseli četvrtak


 


GLASOVI VODE – prvi grafički roman Ticijana Sklavija, tvorca Dilana Doga
Pod upornom kišom koja, reklo bi se, nema namere da stane, Stavros tumara ulicama tmurnog grada, mučen tajanstvenim glasovima – simptomom sopstvenog ludila ili možda šireg, kolektivnog, koje zaražava sve oko njega, do tačke kada će se raširiti na čitav univerzum... 
Dramatičan, spektakularno uznemirujući grafički roman nakrcan crnim humorom, pisan izuzetnom vizionarskom snagom i narativnim zamahom apsolutnog genija devete umetnosti – a vizuelno poveren jednom od najvažnijih italijanskih crtača s panorame decenije za nama. 


BIBLIOTEKA ZAGOR, knjiga 30

Jubilarna knjiga ove edicije donosi dve kultne priče iz zlatnog Zagorovog perioda i obe potpisuje zlatni tandem Nolita-Donateli! 
Prva priča u knjizi je čuveni „Povratak u Darkvud” (treći Zagorov susret s Helingenom, njegovim najvećim neprijateljem), a druga se zove „Tajanstvene vode” i reč je o posveti stvorenju iz Crne lagune, još jednom Univerzalovom čudovištu (podsećamo, Zagor se pre ovog svojevrsnog omaža Del Toru borio i protiv mumije i protiv vampira i protiv vukodlaka). 

Dilan Dog: POSLE DUGE TIŠINE
Ticijano Sklavi će se po drugi put ukazati posetiocima ovogodišnjeg Sajma knjiga. Nakon njegovog grafičkog romana „Glasovi vode”, iz budućnosti (budući da će se u redovnoj prodaji pojaviti tek u novembru) stiže 153. epizoda Dilana Doga po računanju Veselog četvrtka – „Posle duge tišine”. Ova je priča višestruko zanimljiva: em se tatko Sklavi posle, ehm, duge tišine vratio svom čedu, em se u njoj Dilan posle, ehm, duge tišine vratio svom starom poroku, em je ovo prvi broj redovne serije čiju naslovnu stranu nije nacrtao Anđelo Stano još od originalnog 42. broja kada je tu prestižnu funkciju Dilanovog naslovničara preuzeo od Klaudija Vile. Pa ko je onda nacrtao naslovnu stranu? NIKO. Kao što možete videti, naslovna strana je bela i svako od vas ima priliku da nacrta svoje viđenje korice ove epizode. Nešto slično ovaj izdavač napravio je letos i sa Zagorom i kultnim „Nasiljem u Darkvudu” kada je jedna od famoznih trinaest korica bila takođe bela, a čitaoci se još nisu oporavili od tog šoka. Napomena: uz ovaj broj se ne dele olovke, penkala, tuševi, voštane ili bilo kakve druge bojice. Sami se morate snaći za plajvaz.


Makondo

ZOV KTULUA – Esteban Maroto, po H. F. Lavkraftu

            Detaljnije o ovom izdanju već sam pisao OVDE.


            3BIR
Memento mori
Scenario: Danijel Vizi
Crtež: Zoran Jovičić
Kolor: Dimitrije Ćurčić
            Svetski izgleda prva sveska ovog krimi-noar-horor serijala... Pre par dana mi je stiglo pa nisam uspeo da overim, ali čini se da nije loše...


Darkwood

            Modesti, Konan, Skalpirani, Panišer, YU Tarzan, Torpedo 1972...
            Na ivici pojave bila su i dva nova albuma Korto Maltezea – avaj! Korto ne stiže za Sajam! Biće prvih dana novembra.

Ali zato stiže i novi tiraž Balade o slanom moru, koja se odavno rasprodala.

            Ako letos niste nabavili, sajam je prava priliku za Bibliju kiberpanka – DUH U OKLOPU!


            Horor mange: Beležnica smrti i Napad titana.


            A na kraju, IZDAVAČKI PODUHVAT DECENIJE!
            Jedan od nekolicine meni lično najdražih stripova (uskoro ću na ovom mestu objasniti zašto!) – KALVIN I HOBS!

Ovo, NEZAOBILAZNO, izdanje Votersonovog klasika pripremljeno je sa digitalno obrađenim materijalima, novim prevodom na srpski, nedeljnim tablama štampanim u koloru, u povećanom formatu i luksuznoj opremi.
Prva po redu, zbirka NEZAOBILAZNI KALVIN I HOBS sadrži sve stripove iz 2 originalne kolekcije – Kalvin i Hobs (1987) i Nešto balavi pod krevetom (1988), kao i šaljivi dragulj gotske strave, poemu Grozni nokturno!
I sve to uz kratki (ali slatki) predgovor Čarlsa Šulca kome je ukazana čast da svojom uvodnom rečju oda čast Bilu Votersonu.
            Sve to u novom, nadahnutom prevodu Milana Jovanovića.
            Evo šta je on kazao u exkluzivnoj najavi samo za The Cult of Ghoul:
„Na ovo bih ti dodao da je planirani redosled: najpre Essential C&H, Authoritative C&H i Indispensable C&H, pa ostatak u pojedinačnim kolekcijama
To će možda malo iritirati kolekcionare sa OCD-om, jer prvih 6 kolekcija ide u omnibusima, po 2 u 1 knjizi. Međutim, to je bio način da se objave i bonusi, poput Nauseous Nocturne, Spaceman Spiff: Interplanetary Explorer Extraordinaire, kao i još ponešto što je išlo u tim kolekcijama. Takođe, to omogućava malo veći A4 format.
Mi smo pokušali da kupimo prava za objavljivanje Complete C&H u 3 ili 4 knjige, takav kakav i ti poseduješ, ali dušmani ne daju. Doduše, nisu dali ni Hrvatima, pa izgleda da je to praksa. U takvim okolnostima, ovo je najkompletnije rešenje.
Materijali su digitalno obrađeni, doterani do izuzetnog kvaliteta. Plan je da se u 2 godine sve objavi, ali, jbg, Srbija = planovi su samo ram, slika tek treba da se naslika.“


PS: Izdavačka kuća Filip Višnjić na ovom Sajmu neće učestvovati – iz razloga koje će možda oni negde obznaniti, ali nije na meni da o tome pričam, tako da knjiga DECA NOĆI, moj izbor 11 najboljih horor priča Roberta E. Hauarda, izlazi iz štampe tokom novembra, ali na Sajmu je nemojte uzalud tražiti. Više o njoj, uskoro...


PPS: A kad smo kod knjiga koje ZAMALO što nisu izašle za Sajam, ali na njemu ipak neće biti, nego ubrzo zatim, verovatno takođe tokom novembra, samo da vas zagolicam spektakularno-epohalnim izdanjem koje dolazi, i koje ću detaljnije najaviti kad mu se izlazak primakne...

SPS: Bizarnosti... Od "palpmajstera" domaćeg "horora"...