уторак, 8. октобар 2019.

3. MEĐUNARODNA KOLONIJA FILMSKE KRITIKE U NIŠU


Ove godine nastavljamo da realizujemo pretprošle jeseni ustanovljenu manifestaciju pod nazivom Međunarodna kolonija filmske kritike u Nišu. Poučeni dosadašnjim iskustvima i impresijama učesnika, spremni smo da organizujemo treće izdanje ove kolonije, sa nadom da ćemo, u interesu naše profesije i onih koji će nas jednog dana naslediti, biti još bolji, uspešniji, efikasniji i dinamičniji.
Iako ima presudan uticaj na vaspitavanje i sazrevanje filmskog ukusa kod mlađih filmofilskih naraštaja, filmska kritika je sve zapostavlјenija kinematografska delatnost. S obzirom na to da u Nišu u kontinuitetu izlazi jedan od retkih filmskih časopisa u štampanom obliku – „Filaž“ i s obzirom na činjenicu da Niš ima nekoliko afirmisanih filmskih kritičara Branislava Miltojevića, Dejana Dabića, Dejana Ognjanovića i Srđana Savića logična je što se kolonija filmske kritike organizuje baš u Nišu.
Međunarodna kolonija filmske kritike Niš 2019. trajaće od 8. do 11. oktobra i imaće petnaestak učesnika iz Srbije i okolnih zemalјa.
Mesto dešavanja: Regionalni centar za razvoj obrazovanja Niš u ul. Pariske komune.
Prvi dan, 8. oktobar, predviđen je za radionicu filmske kritike na temu Čudotvorni mačklasično ostvarenje jugoslovenske i srpske kinematografije; u toj bi aktivnosti, nakon besplatne školsko-edukativne projekcije Nanovićevog filma za polaznike radionice u konferencijskoj Sali Regionalnog centra za razvoj obrazovanja u Nišu, učestvovali zainteresovani kritičari koji su gosti i učesnici ovogodišnje kolonije.
Drugi dan, 9. oktobar, zamišlјen je tako da se putem okruglog stola, uz slobodan izbor odgovarajućih tematskih smernica unutar zadatih okvira, iz raznih uglova sagleda ovogodišnji autor u fokusu, Ingmar Bergman (čitav stvaralački opus autora, razne faze u njegovoj karijeri, pojedinačni filmovi, Bergmanov autorski rukopis, Bergman u kontekstu švedske i svetske kinematografije, Bergman kao multimedijalna stvaralačka ličnost i slično), uz napomenu da će posebno predavanje o ovom velikanu nordijske kinematografije održati naš specijalni gost iz Švedske Jan Holmberg.
Treći  dan, 10. oktobar, posvećen je, opet u formi okruglog stola, temi pod slikovitim nazivom „Tajne odaje filmske istorije“, gde bi akcenat bio na zapostavljenim, pomalo zaboravljenim, skrajnutim ili neopravdano potcenjenim autorima, filmovima, školama ili pokretima u našoj ili drugim kinematografijama.

            Pored pomenutih redovnih učesnika iz Niša, na ovogodišnjoj koloniji naći će se i Nikola Stojanović, Božidar Zečević, Toma Gavrić, Igor Toholj, Goran Mitić, Milan Nikodijević, Radenko Ranković, Stojan Sinadinov, Jan Holmberg i Jelena Mila iz Švedske.

            Tačan program odnosno teme izlaganja nisu poznati, ali što se tiče dr Ognjanovića, mogu reći da ću ja na ovoj koloniji učestvovati sa dva izlaganja i to:

1. Elementi horora u Bergmanovim delima

i

2. "Angst" (Strah) kao skriveni dragulj 7. umetnosti
 

Ulaz na ovo dešavanje je slobodan – odnosno, ne morate biti kritičar ili filmski radnik da biste, kao posmatrač/slušalac, prisustvovali izlaganjima. Studenti, filmofili – izvolite!
Ovaj post ilustrovan je fotkama sa prošlogodišnje kolonije.

Evo jasne i pregledne satnice.

Utorak, 8. 10. 2019.
Školska radionica filmske kritike:
„ČUDOTVORNI MAČ“ – KLASIČNO OSTVARENjE JUGOSLOVENSKE I SRPSKE KINEMATOGRAFIJE
12:00 – 14:00  Projekcija filma „ČUDOTVORNI MAČ“
14:15 – 16:00  Kritička diskusija o filmu
Mesto dešavanja: Regionalni centar za razvoj obrazovanja Niš 

Sreda, 9. 10. 2019.
11:00 – 14:00  Autor u fokusu: INGMAR BERGMAN (1. deo sesije)
16:00 – 19:00  Autor u fokusu: INGMAR BERGMAN (2. deo sesije)
Mesto dešavanja: Regionalni centar za razvoj obrazovanja Niš

Četvrtak, 10. 10. 2019.
11:00 – 14:00  Okrugli sto: TAJNE ODAJE FILMSKE ISTORIJE (1. deo sesije)
16:00 – 19:00  Okrugli sto: TAJNE ODAJE FILMSKE ISTORIJE (2. deo sesije)
Mesto dešavanja: Regionalni centar za razvoj obrazovanja Niš