среда, 24. јануар 2024.

Razgovor o romanu TAJNI SVAT Marka Piševa


U okviru serijala razgovora POSTNINOVSKE ČAROLIJE koji se ove nedelje dešava u Domu kulture Studentski grad moći ćete da naživo overite i razgovor o romanu TAJNI SVAT Marka Piševa, koji je bio jedan od dva horor romana koji su ove godine došli do UŽEG IZBORA ZA NINOVU NAGRADU (drugi su, naravno, ZADUŠNICE).

Nažalost, format ovog dešavanja je prilično sveden, jer će razgovor s Piševom trajati samo 20-30 minuta, ali će ovo biti retka prilika da ga vidite i čujete u sendviču između dva mejnstrimaša. Evo šta i kako:

 

Dom kulture Studentski grad

Klub Magistrala “Dragan Ve Ignjatović”

POSTNINOVSKE ČAROLIJE

 

Četvrtak 25. januar

u 19.00

VLADAN MATIJEVIĆ i Ana Stišović Milovanović

(roman za koji navijam da dobije NINO-a, a već je dobio BG POBEDNIKA)

 

u 19.30

MARKO PIŠEV i Vladimir Vukomanović Rastegorac

 u 20.00

STEVO GRABOVAC i Marija Nenezić

 

TAJNI SVAT (Orfelin) - radnja romana smeštena je u Beogradu i na Avali tokom pandemijske 2020. U centru Beograda, tokom noćne zabrane kretanja, muškarac s nadimkom Robi postaje svedok niza događaja koji ga umalo koštaju života.

 

Roman je izašao u ediciji „Gluvo doba“, koju uređujem zajedno s Milenkom Bodirogićem, a u pogovoru toj knjizi već sam napisao i sledeće:

„Marko Pišev stvara u skladu sa modernijim tendencijama u horor prozi: dinamično, vizuelno, povremeno skoro filmski, naročito u uvodnom delu romana Tajni svat koji se, po nivou tenzije, ali i imaginacije, zlokobnih nagoveštaja i obilja konkretnih vizuelnih detalja može meriti s najboljom horor literaturom koja se danas nalazi bilo gde u svetu. Psihologizacija i motivacija likova razrađeni su i povezani, na svoje zakučaste načine, sa opskurnim i apstraktnim užasima – na primer, kroz temu propalog braka glavnog junaka i motiv demonske žene. Čak i onda kada posegne za prepoznatljivim opštim mestima žanra, kao što su ludnica, „ludi“ doktor, mračna okultna sekta, ritualna ljudska žrtva, i slično, Pišev uspeva da im podari dovoljno očuđenja, plastičnosti i začudnosti da budu i značenjski i žanrovski upečatljivi i rezonantni.“


 

Naručite svoj primerak horor romana koji je čak i NINOV ŽIRI primetio i istakao, ovde:

https://orfelin.info/product/tajni-svat-marko-pisev/

 

Razumno pitanje: da li će ovom prilikom moći da se kupi TAJNI SVAT i naživo?

Izgleda da neće, ali ako ste ga već kupili ranije, ili ako ga kupite u knjižarama pre ovog dešavanja, možete ga poneti autoru na potpis.