петак, 31. мај 2019.

6. Festival fantastične književnosti Art-Anima

  

            U gužvi i akcijama oko predstojećeg izdavanja NAŽIVO 3.0 (pretplata traje do subote 1. juna uveče! to je SUTRA!) i drugih horor planova ne stigoh na vreme ni da vas izvestim da je upravo počeo, i uveliko traje šesti po redu Festival fantastične književnosti Art-Anima. Valja naglasiti da dr Ghoul tradicionalno učestvuje na ovom festivalu (po šesti put!) – ovog puta u promociji Ligotijevog DNEVNIKA NOĆI, ali i u razgovoru s Ilijom Bakićem, velikanom domaće fantastike, povodom njegove nove zbirke priča. Takođe sam prisutan i u upravo izašlom novom broju godišnjaka Književna fantastika, sa radom o motivu osvete kod Poa koji ćete premijerno ovde čitati (u POETICI HORORA nisam se time bavio). Evo detalja o svemu tome.

6. Festival fantastične književnosti Art-Anima

30. maj – 02. jun 2019. (četvrtak – nedelja)
Klub galerija Polet, Cetinjska 15, Beograd

03. jun 2019. (ponedeljak)
Svečana sala Opštine Vračar, Njegoševa 77, Beograd

Kao i svake godine, i ove smo za ljubitelje pisane reči pripremili mnoštvo zanimljivih tribina i promocija na kojima će učešće uzeti brojni značajni domaći pisci, urednici, izdavači, kritičari i teoretičari fantastične književnosti.
Program se održava na dve lokacije: u klubu galeriji Polet i Svečanoj sali Opštine Vračar.
Ulaz je slobodan.

PROGRAM

ČETVRTAK, 30. maj 2019.
(Polet, Cetinjska 15, Beograd)

17.00
Promocija časopisa Književna fantastika
Mladen Jakovljević, Dragoljub Igrošanac

18.15
Predstavljanje romana Proročanstvo Korota Gorana Skrobonje
Goran Skrobonja, Dražen Kovačević, Aleksandar Tešić

19.30
O pričanju priča
Oto Oltvanji, Galeb Nikačević


PETAK, 31. maj 2019.
(Polet, Cetinjska 15, Beograd)

17.00
Predstavljanje romana Led Jaceka Dukaja
Dejan Ajdačić, Jelena Jović, Jelena Nidžović

18.00
Predstavljanje zbirke Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe Ilije Bakića
Ilija Bakić, Dejan Ognjanović
Zbirku Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe (Agora, 2019) čine tri novele – „Prahovi ma čiji“, „Vetar ne nosi ničije glasove“ i „Četiri reke izviru u raju“ – objedinjene oko istog motiva: plovidbe rekom-morem-okeanom. Ali, to nije plovidba nervoznog Gordona Pima po mare incognita romantičarskog očaja niti znojavo putovanje bezvoljnog kolonijalnog trgovca Kerca niz tok reke koja teče između mračnih stabala i mreže lijana nepoznate džungle, nego pre divlja i nejasna plovidba u magli u kojoj se i seni bogova davno pomrlih rasipaju u prah na tek ovlašni dodir, plovidba u kojoj se svet bez obala osipa i nestaje pred očima već mrtvih junaka.

19.00
Predstavljanje romana Krug Koiđija Suzukija
Dina Hrecak, Dragan Jovićević, Dragana Bekić

20.00
Predstavljanje zbirke priča Dnevnik noći Tomasa Ligotija
Dejan Ognjanović, Nikola Vitković
U razgovoru o poetici i značaju američkog pisca Tomasa Ligotija, a povodom upravo izašle druge zbirke priča ovog autora na srpskom, učestvuju Dejan Ognjanović, urednik edicije „Poetika strave“ (Orfelin) i pisac pogovora ovoj knjizi, i Nikola Vitković, autor ilustracija za koricu i unutrašnjost knjige, koji će govoriti o Ligotijevom uticaju na njegov rad, o ikonografiji i motivima ovog pisca i o izazovu vizualizacije njegovog pomerenog, jezovitog sveta.
Najhitriji će moći da na promociji nabave ovu knjigu, kao i još neka Orfelinova (NEKRONOMIKON itd) i Ghoulova (KULT GULA) izdanja...


SUBOTA, 01. jun 2019.
(Polet, Cetinjska 15, Beograd)

16.00
Tribina: „Sabrinina magija između feminizma i drugosti“
Stefan Žarić, Nada Pavlica, Milica Ulemek

17.30
Tribina: „Savremena feministicka fantastika“
Maja Abadžija, Nađa Bobičić, Aleksandra Mališić

19.00
Promocija: Providens Alana Mura
Goran Skrobonja, Nikola Dragomirović, Darko Tuševljaković
 

NEDELJA, 02. jun 2019.
(Polet, Cetinjska 15, Beograd)

17.00
Tribina: „Ženska mitologija u fantastičnom romanu za decu i mlade“
Ivana Mijić, Jasmina Marković Karović, Jelena Lalatović, Vesna Maričić

18.30
Razgovor o piscu: Džordž Sonders
Adrijan Sarajlija, Nikola Petrović, Nađa Bobičić, Kristina Kulauzov Filipović

20.00
Dodela nagrade za promociju fantastične književnosti Dejanu Ajdačiću
Dejan Ajdačić, Zoran Stefanović


PONEDELJAK, 03. jun 2019.
(Opština Vračar, Njegoševa 77)

17.00
Predavanje: „Internet i distopijska vizija E. M. Forstera sa početka 20. veka“
Nataša Tučev

18.00
Predavanje: „Veličanstveni snovi i distopijski košmari: Motivi medicine u naučnoj fantastici“
Srđa Janković

19.30
Predavanje: „Društveno politički život ’vampira’ na Balkanu“
Danilo Trbojević


            Više detalja o predavanjima i učesnicima potražite na sajtu festivala.


Časopis Književna fantastika, koji uređuju Dragoljub Igrošanac i Mladen Jakovljević, a objavljuje Kontrast izdavaštvo u saradnji sa sajtom Art-anima.com, zaljubljenicima u začudno i čudesno već tradicionalno donosi veliki broj priloga o savremenim i klasičnim ostvarenjima fantastične književnosti.
Ovogodišnje izdanje posvećeno je Edgaru Alanu Pou, budući da se ove godine navršava 210 godina od rođenja i 170 godina od smrti ovog  američkog pesnika, pripovedača i teoretičara. Uz tekstove o Pou, koje potpisuju Nađa Bobičić, Milena Benini i Dejan Ognjanović, centralni deo publikacije čini prozni blok sa pričama Nikole Petrovića, Adrijana Sarajlije i Paskala Malosa, francuskog autora koji je detaljnije predstavljen u esejističkom bloku.
Pored priloga o Malosu, esejistika donosi tekstove o savremenoj japanskoj fantastici (Dine Hrecak), o astrobiologiji i imunologiji u kontekstu Velsovog Rata svetova (Srđe Jankovića), romanu Led Jaceka Dukaja (Dejana Ajdačića), fantastičnog u tragediji Dr Faust Kristofera Marloa (Milene Kaličanin), prirodi autoriteta i sadržini lekcija u Tolkinovom Gospodaru prstenova (Danijele Petković).
Deo o velikanima fantastike dopunjuje Oto Oltvanji prilogom o razlozima zašto voli Harlana Elisona, dok Nikola Dragomirović čitaocima predstavlja grafičku novelu Providens, u kojoj se prepliću poetike Lavkrafta i Alana Mura.
O ekranizacijama književne fantastike ove godine pišu Miloš Cvetković i Mihajlo Vitezović. Filip Rogović potpisuje priloge o romanu Stanar Rolana Topora i Black Light Miomira Petrovića, s kojim je uradio i intervju. Pisac i kritičar Ilija Bakić potpisuje tekst o romanima Prodor božanskog Filipa K. Dika i Proročanstvo Korota Gorana Skrobonje, Đorđe Pisarev predstavlja zbirku novela Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe Ilije Bakića, a Dragoljub Perić daje osvrt na knjigu Vampiri u Srbiji u XVIII veku.