понедељак, 15. август 2016.

ŠTA SE RADI, ŠTA SE SPREMA?


             U poslednje vreme retko se desi da prođe dan ili dva a da mi neko ne pošalje svoju priču, roman, scenario ili nešto peto: „Hej, Ghoule / ili – Poštovani g. Ognjanoviću.../ 'ajd pročitaj ovo pa mi reci šta misliš, zanima me tvoje mišljenje / tj. bio bih Vam zahvalan ako biste izdvojili malo svog vremena.../“ itsl.
            Takođe, ne prođe ni nedelja dana a da na mejl, blog, fejs, ili naživo ne dobijem bar jedno pitanje u stilu: „Kad će sledeća Orfelinova knjiga?“ ili „Koji je treći – četvrti – peti naslov u planu?“ ili „Da li ti je možda ostao neki primerak Naživo / Nekronomikona / U brdima horori / Faustovskog ekrana...?“ ili „Kad će Kadat kod Makonda?“ itsl.
            Povrh svega toga, čuju se čak i glasine tipa: „Ghoul krizira bez Sagite, ne zna šta će sa sobom, hvata ga očaj, nema čime da se bavi, sedi besposlen i vrti palčevima vajkajući se za forumaškim danima...“ itsl. Ukratko, forumašima nedostajem, vape za mnom, pitaju se gde li sam, šta radim, prizivaju me, stalkuju, provociraju...
            Kako bih umirio, razuverio, obavestio i zagolicao sve gorepomenute (i mnoge druge) – smatram da je kucnuo čas da svima na gomili saopštim čime se bavim u poslednje vreme kao i u blisko buduće vreme, i zbog čega nemam vremena ni za čitanje poslatih priča i romana i scenarija, a kamoli za natezanje sa budaletinama po forumima a i šire. Uzgred, zabavno je da je Boban sačekao da od sebe otera sve iole kvalitetne ljude, i tek kad mu je na forumu aktivan ostao samo ološ, šljam i budibogsnama (plus, Meho), tek onda se pretvorio u „elitni“, zaključani klub!
            Dakle! Prošlo je više od pola godine od napisa Šta se krčka u Ghoulovoj horor kuhinji u kojem sam najavio svoje horor projekte za 2016. godinu. Evo prilike da na jednom mestu obznanim dokle se došlo sa ovim planovima, šta je ostvareno, na čemu se upravo radi, šta je pomereno/odloženo/ukinuto, šta je novo ispalo u međuvremenu itsl.

ORFELIN i oko njega

Edicija „Poetika strave“ (strani horor klasici) ide punom parom. Istina, ne tempom kojim sam se na početku godine nadao: ideja je bila da četvrta knjiga izađe u rano proleće a ne na leto, ali – tako je moralo biti. No, nije se celog proleća sedelo skrštenih ruku, radilo se tokom celog ovog vremena kada ništa od ovih horor knjiga nije izašlo (ipak, trebalo je, recimo, izbaciti i treću GOSPOĐICU PEREGRIN, nije Orfelin tu samo za Ognjanović-related knjige!) i zbog toga će plodovi tih udruženih napora i aktivnosti izaći vrlo blizu jedan za drugim u narednim mesecima.

HLADNA RUKA U MOJOJ - Robert Ejkman
HLADNA RUKA U MOJOJ Roberta Ejkmana je upravo izašla iz štampe. Sve detalje o tome imate na linkovima.

UKLETA KUĆA NA BRDU - Širli Džekson
Sledeća na redu je pregenijalna UKLETA KUĆA NA BRDU Širli Džekson u čijem prevođenju sam neizmerno uživao; prevod sam nedavno završio, sad radim na pogovoru i biografiji ove izuzetne autorke; korica je zamalo pa gotova (jedva čekam da je otkrijem javnosti! Izuzetna je, i sasvim dostojna te vrhunske knjige!). Uskoro će biti raspisana i pretplata za nju, a knjigu iz štampe očekujemo do kraja septembra.

KARMILA i druge priče strave - Šeridan Le Fanu

Treća knjiga iz edicije „Poetika strave“ je KARMILA i druge priče strave Šeridana Le Fanua – po prvi put će dela ovog manje izvikanog majstora horora biti predstavljena sa pažnjom koju zaslužuju. Od toga bar pola knjige sadrži premijerni materijal, po prvi put na srpskom, s tim što je i onaj „reprizni“ do sada bio dostupan samo u jednom nezapaženom, slabo distribuiranom knjižuljku koji većina vas teško da je i videla a kamoli čitala; hell, čak ni ja nikad nisam u rukama imao tu knjižicu! Ova lepotica izlazi u oktobru, za Sajam knjiga.

BOŽJA VOLJA - Đorđe Kadijević
            Pred Sajam, takođe, sigurno izlazi i ovogodišnji naslov iz edicije „Gluvo doba“ – knjiga proze Đorđa Kadijevića pod naslovom BOŽJA VOLJA koja se može nazvati i zbirkom kratkih priča, ali i romanom, jer su priče povezane istim likovima, ambijentom i vremenom (Beograd i okolina, pred kraj II svetskog rata). To je mračna, prodorna, opora proza sasvim u duhu njegovog PRAZNIKA i POHODA. Ja sam urednik izdanja i edicije, a verovatno ću pisati i pogovor, ako stignem.

VIŠE OD ISTINE: KADIJEVIĆ O KADIJEVIĆU

            Nažalost, kako stvari stoje, moja opsežna, bogato i ekskluzivno ilustrovana knjiga razgovora sa Đorđem Kadijevićem, pod naslovom VIŠE OD ISTINE: KADIJEVIĆ O KADIJEVIĆU, gotovo sigurno neće izaći ove godine. Ja sam bio toliko naivno optimističan da sam bio spreman da se kladim kako će jedan ovakav projekat, o jednom ovakvom velikanu naše kulture, bez problema dobiti pare na konkursu Ministarstva kulture, ali i na drugim sličnim konkursima od budžetskih institucija kojima je upravo posao da pare sakupljene od harača raspodeljuju (makar u obliku mrvica) i za manje komercijalne a kulturno vredne projekte.
            Avaj, to se nije desilo. Vajna komisija Ministarstva nekulture NIJE prepoznala u ovom projektu ništa od naročitog nacionalnog značaja, i od „države“ Srbije nismo dobili ništa. Ko su ljudi koji su tako odlučili? Evo, nek im imena zauvek u knjigu srama budu upisana: Tamara
Mitrović, predsednik; Zona Mrkalj, Zoran Rakić, Petar Matović i Laslo Blašković, članovi. Nadali smo se, još, i pokrajinskom konkursu, vojvođanskom, pošto mi je izdavač iz Novog Sada – ali taj konkurs, koji je Vojvodina bila obavezna da raspiše pre proleća ove godine, do dana današnjeg NIJE raspisan i pitanje je da li će (Zašto? Politika! Izbori! Puk'o DS, došao SNS, haos...); jedino smo na gradskom konkursu od Novog sada dobili 100.000 din, što je smešna, duboko nedovoljna suma da se uopšte uđe u jedan ovako opsežan projekat.
            Trenutni status? Rukopis je odavno gotov, fotke spremne, ali – traži se suizdavač, jer Orfelin sam ne može da izdrži ovakav projekat. Jednu rezervnu opciju sam već isprobao, i pokazalo se da oni „nemaju para“. Imam na umu jednu drugu, videćemo kakav odgovor ćemo tamo dobiti, ali čak i ako Oni budu mogli i hteli, opet je prekasno da se ta knjiga desi ove godine. Na moju veliku žalost i razočarenje, a verujem i svih vas koji ovo čitate.
            Znači, ponavljam i naglašavam: u ovoj bednoj zemlji nemoguće je naći nekoga ko bi imao i mogao da podrži izdavanje knjige o Đorđu Kadijeviću, jednom od najvećih filmskih reditelja, likovnih kritičara i uopšte najistaknutijih kulturnih radnika u poslednjih 50-ak godina! Šta reći a ne opsovati?!
            Takođe, na konkursima pare nije dobio ni jedan drugi moj rukopis (vezan za fantastiku i horor na filmu), pa eto, ni od tog rada, bar ove godine, neće biti ploda, tj. vi ga nećete videti iako ja nisam sedeo skrštenih ruku i raduckao sam i na njemu u prethodnim mesecima.

Makondo

            SNOVITA POTRAGA ZA NEZNANIM KADATOM 
- H. F. Lavkraft
Pozdrav koji mi je stigao iz jednog kafića u KAIRU

„Makondo“ će objaviti Lavkraftov roman DREAMQUEST OF UNKNOWN KADATH, u mom prevodu i sa mojim anotacijama, prilozima i pogovorom, kao i sa originalnim ilustracijama jednog domaćeg umetnika.
Na žalost nestrpljivih, ovo izdanje je pomereno za proleće iduće godine. Ne brigajte ništa, nema nikakvih problema, ja sam svoje većim delom uradio, moj prevod je skoro gotov, ali a) Makondo ipak ima mnogo naslova planiranih za ovu godinu pa neće uspeti da dovrši i ovaj za Sajam, i b) treba dati dovoljno vremena mladom umetniku (kojem? Čuće se!) da uradi tuce ilustracija za ovu vizuelno ionako nadasve inspirativnu knjigu!
Dakle, ne budite nestrpljivi, ne srljajte da bacate pare na skrnavo, traljavo, jevtino i ružno izdanje koje je trapavo posrbio sa hrvatskog zloglasni pirat, Boban Knežević – bolje sačekajte ovo novo, kvalitetno prevedeno i lektorisano, ilustrovano, tvrdo povezano!

DRAKULA – Brem Stoker

            Novi prevod, uncut, ilustrovan i tvrdo povezan; lepo opremljeno novo izdanje – sa mojim pogovorom... I ovo je bilo u igri da izađe za ovaj Sajam, pa je ispalo da ipak neće stići, i da ga imamo očekivati tek početkom iduće godine.
            Slično važi za još jedno klasik-horor izdanje koje me naročito raduje, ali ne smem to ni da najavljujem ovde, sem da se radi o nečem od prvorazredne vrednosti i važnosti za horor.

RUE MORGUE – veliki temat o FRANKENŠTAJNU
I dalje pišem za najbolji svetski horor magazin, RUE MORGUE. Ukazana mi je čast da priredim veliki temat u ovogodišnjem Halloween izdanju – a ono je, kao što znate, uvek posebno: veće, bolje, drugačije od izdanja u drugim mesecima tokom godine. U redovnim godišnjim brojevima temati imaju 7 strana, a u noćveštičjem – čak 11. Od toga ja sam popunio barem 10: radio sam intervjue s nekim velikim imenima iz polja horor teorije i prakse, plus uradio pregled filmova koji se bave onom noći u kojoj je začeta varnica Frankenštajna, plus pročitao i prikazao najnoviju antologiju frankenštajnovskih priča (koja iz štampe izlazi u oktobru). Više detalja o svemu ovome kad se primakne oktobar.
Nevezano za ovaj temat, puno pišem i u redovnim brojevima. Recimo, u avgustovskom imam jednu filmsku kritiku (THE WAILING) i dve književne recenzije, obe slučajno lavkraftovske – za knjige THE MAMMOTH BOOK of CTHULHU - Paula Guran, Ed, i The Age of Lovecraft by Carl H. Sederholm & Jeffrey Andrew Weinstock (Editors). Treba sve to pogledati, pročitati, napisati… a u poslednje vreme, zahvaljujući mojim sve većim apetitima, a i poverenju koje imam kod RU MORGA, svakog meseca prikazujem po dve nove knjige.


STRUČNI RADOVI


Prihvaćeni su mi sažeci za dva akademska zbornika koja se spremaju, jedan regionalnog karaktera a jedan svetskog (na engleskom).

1) ČUDOVIŠNI HRONOTOPI U FILMOVIMA Đorđa KADIJEVIĆA
Ovaj rad pišem zajedno sa kolegom, Markom Piševim, kroz analizu četiri filma Đorđa Kadijevića koji koriste ustaljene ambijente iz tradicije književnosti i filma strave – vodenicu u Leptirici (1973), duševnu bolnicu u Štićeniku (1973), stari zamak u Devičanskoj svirci (1973) i staru crkvu u Svetom mestu (1990).
Rad bi trebalo da bude objavljen u zborniku koji su inicirale kolege sa Sveučilišta u Zadru pod naslovom Liber monstrorum Balcanorum.

            2) RECEPTION OF IMPORTED AND DOMESTIC HORROR FILMS IN YUGOSLAVIA
            Ovaj rad pišem sam, za akademski zbornik (tj. knjigu) pod radnim naslovom Eastsploitation: Eastern Europe and the Cinematic Lowbrow. Mislim da je naslov dovoljno jasan, ali da pojasnim: This paper aims to analyze the discourse related to genre cinema in general and to horror film in particular as expressed in leading Yugoslav film publications, especially in the period of transition between president Tito’s death and the dissolution of the country (1980-1991)… Ovime sam se već donekle bavio u mojoj knjizi U BRDIMA, HORORI, samo će sad to biti dopunjeno novim materijalima i saznanjima i još ozbiljnije biti obrađeno.

Veseli četvrtak
I dalje pišem za DILAN DOG knjige „Veselog četvrtka“, mada su oni nešto proredili njihov ritam. Valjda će biti jedna s mojim tekstom za Sajam!
Pored toga, angažovan sam da za narednu knjigu biblioteke ZAGOR napišem poveći tekst o hororu u Zagor-serijalu! To će biti zabavno.
Uzgred, nedavno je u Nišu boravio Luiđi Pikato, jedan od najpoznatijih crtača Dilana Doga, pa evo kako mi je nacrtao Lavkrafta (koji se, kao što znate, lično pojavljuje u epizodi KALJOSTRO – aka NJUJORK, NJUJORK).


MOJA PROZA

            Kao što sam se i pribojavao, zbog priređivanja knjiga za Orfelin + rada na Kadijeviću itd. nisam imao ni vremena (a ni dovoljno snažnog poriva) da pišem nešto svoje.
            Ako bih uopšte nešto skoro seo da pišem to bi verovatno bila još jedna priča iz sveta ZAVODNIKA, nalik „Crnom čoveku“, samo što bi se bavila Mihajlovim školsko-studentskim danima... Ponekad mi se čini da bi to možda moglo porasti u roman, ali nisam siguran. Malo imam vremena da duže i detaljnije razmišljam o tome...
            Moj dugo spremani (i davno započeti) roman PROKLETIJE zahteva više researcha i vremena i koncentracije nego što ih sada imam i ne znam kad ću (najzad) uspeti da mu se vratim.
            Odavno rasprodati moj prvenac, NAŽIVO, trebalo bi da iduće godine dobije svoje dugo čekano (long overdue) III izdanje – nadajmo, kod Orfelina, sa celokupnim tretmanom koji to podrazumeva.
            Imao sam ideju za Skrobonjinu najavljenu antologiju priča o SFRJ, ali a) u pitanju je novela od bar 40-50 strana, to sad nikako ne bih stigao da pišem; i b) nisam baš siguran kakva je sudba tog projekta, da li će se uopšte desiti, i kad, u svetlu toga da je Paladin maltene prestao da se bavi izdavaštvom.
           
POSAO
Što se tiče mog posla – bio sam lagan i obmanjivan nekim bajkama vezanim za povrtak na niški Filozofski fakultet, ali od toga nema ništa. I moj „kolega“ a i dekan (u odlasku) su se pokazali nepouzdanim...
Zato se javila jedna druga prilika, i to u Beogradu, čak je i nekakav predugovor potpisan, ali to je i dalje na dugačkom štapu i neće se desiti pre sredine iduće godine – ako se uopšte desi.
Do tada, ja sam i dalje, već punih 7 godina, u naponu snage i potencijala, na Birou (ne)rada...


            Zbog svega gore rečenog, nemojte mi zameriti što ne stižem da čitam ništa što nije vezano za gorepomenute projekte i što se više ne igram po forumima. Jbg. Ipak, first things first... Kome baš mnogo nedostajem, pa želi da se „kači“ sa mnom, neka to svoje pokuša da uobliči u naučni rad i objavi na nekom relevantnom mestu, pa ćemo onda videti.
            Ghoul vas pozdravlja! Posao zove!
            Onaj pogovor za UKLETU KUĆU NA BRDU (20-ak strana) se neće sam napisati! A odmah zatim treba da prevedem jednu le Fanuovu podugačku priču! Pa da pomno pregledam sve prevode ostalih le Fanuovih priča! Pa da iščitam neke radove o Le Fanuu! Pa da napišem pogovor i toj knjizi (još 20-ak strana)! Pa da pročitam knjige The Secret of Ventriloquism – John Padgett i Horror: A Literary History - Xavier Aldana Reyes koje treba da prikažem za RUE MORGUE… A da ne pominjem razne kućne, porodične i romantično-zavodljive poslove koji me čekaju…

Dakle, no time Tolouse!