уторак, 22. септембар 2009.

IZVEŠTAJ: FESTIVAL FANTASTIKE ZAJEČAR 2009

1. deo

BY GHOUL

umesto uobičajenih predugačkih putopisa, probaću da se na ovo dešavanje osvrnem u najkraćim crtama – samo zato što nemam mnogo vremena, a ne zato što je dešavanje po sebi nevredno opširnih opisa.

osim toga, poslužiću se nešto iscrpnijim izveštajem jedne od stalnih čitateljki-komentatorki-pratilja ovog bloga, g-đice vilje, koja će vam dati malo više sočnih detalja.

dakle, u najkraćem, iz mog ugla:

17.9. četvrtak, 20h

- Otvaranje izložbe stripa

Autor: Vladimir Vesović

=ovde je trebalo da budu ilustracije i table polaznika vladine Škole stripa. iz nekih tehničkih razloga to je bilo samo polovično tako – pošto nije stiglo sve što je trebalo da stigne, u zidove pašićeve zadužbine bili su zakucani printovi od kojih je 15-ak imalo veze sa vladinom školom, a 30-ak ih nije imalo nikakve (u rasponu od TECHNOTIZE postera i kadrova pa do naslovnih strana nekih belosveckih stripova, uključujući AKIRU i tako to).

- "Horor u srpskoj književnosti i filmu" (predavanje)

Autor: Dejan Ognjanović

=trajalo 80ak minuta, pred 30-ak okupljenih, tečno i uigrano, sa insertima, i bez pitanja iz publike, ali sa aplauzom.

- Predstavljanje producentske kuće «Energija productions» -Finska

Film: Star Wreck

='predstavljanje' se sastojalo iz projekcije njihovog vizuelno mestimično nadahnutog, ali zaista predugog i smarajućeg filma od ciglih 110'! ovo je nešto kao trekersko ČUDOVIŠTE IZ TAMIŠA, ali sa mnogo više viz. efekata (i to solidnih), a sa mnogo manje smisla za humor i tajming. uostalom, kad su pa trekeri napravili dobar film? posle ovog čuda videsmo i trejler za njihov naredni filmić, IRON SKY, o nacistima na mesecu, koji ima neke fascinantne vizuelne efekte, i svakako ću proveriti da li su autori u međuvremenu naučili ponešto o pričanju priče i tajmingu.


18.9. petak, 20h

- Predstavljanje strip autora: Bojan Vukić

=stidljivog i polu-mutavog te exponiranju nesklonog crtača nemislordno je propitivao voditelj programa, tj. ja, tako da je, hteo-nehteo, na kraju sve priznao. uključujući i to da trenutno radi strip za francuze, u kome kapetan ahab umesto moby dicka proganja - moby cunt (odnosno cthulhua).

- 15minutepictures: Čudovište iz Tamiša i Zvezda Tri, filmovi Nebojše Nenadića

=iako sam tamiš odgledo pre samo par nedelja, sasvim bezbolno i sa uživanjem sam ga pogledao ponovo sada, sa publikom koja je odlično reagovala gde treba.

takođe, na II gledanje mi ni ZVEZDA ne deluje tako slabo kako mi se u sloveniji činilo: nije to loše, ali je gl. glumac zaista slab.

- Živi Mrtvaci, film Mladena Đorđevića

- Čekanje, film Milana Konjevića

=nakon ovih filmova usledio je i neformalni deo večeri, za malobrojne koji su preživeli, pa smo tu, na bimu, odgledali i jednu svetsku pretpremijeru sa mog flasha. uz sokove, pivo i čips koje je organizator obezbedio, čak i loš film nije bio tako loš.

19.9. subota, 20h

- Na kafi kod Pitera Džeksona: Predstavljanje reditelja Stevana Filipovića i glumaca filma Šejtanov ratnik

=stevin zarazni entuzijazam + moja tempirana pitanja + snimci i trejleri + glumci u pozadini = dinamično, sadržajno, zabavno, poučno, inspirativno!

- Šok koridor Live: Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević

=začudo, šokovci su se opredelili za jednu relativno pitomu temu: umesto uobičajenih perverzija, tema je bila samo 'iznenadni šok'. iako je i sada publike bilo tek jedva 30-ak (ovo je išlo paralelno sa polu-finalem u košarci), ti koji su došli, fino su reagovali na priču, a i šokeri su posao odradili profi i bez zadrške prema publici nešto malobrojnijoj nego što su (u bg) navikli.

- Film iznenadjenja

= HUNT FOR GOLLUM. pogledaću neki drugi put. možda.

sve u svemu, plusevi i minusevi:

+ što se desilo

+ dobar izbor gostiju i programa

+ neformalna, opuštena atmosfera kao kod svakog low profile zbitija

+ sve na jednom mestu, blizu centra grada

+ tehnika uglavnom slušala

+ dobar smeštaj u hotelu ('srbija')

+ obezbeđeni mediji (snimali smo izjave za pink i b92, ali ne znam da li je i kada to emitovano)

- moglo je i više i bolje (to uvek!)

- marketing, obznane, a naročito plakati u okolini mesta dešavanja mogli su biti brojniji

- šteta što neki najavljeni gosti nisu mogli da dođu zbog privatnih obaveza (vesović, nenadić...)

osim gore pobrojanih dešavanja, vredi istaći i

1) posetu fanova iz negotina koje je predvodila vilja. s potonjom sam razmenio neke poklone, ali ona je (zbog treme?) manje pričala od svojih drugara

2) exkurziju na rtanj u koju sam pošao sa dvojicom glavnih organizatora, mićom i dankom, ali to je takav spektakl da će text i slike sa toga biti predmet jednog novog, zasebnog posta.

3) negotinci su nas zvali na nekakav književni svinjokolj u subotu – promociju nekog časopisa kao alibi za obžderavanje pečenjem i srnećim gulašem – i malo je falilo da odem, ali ipak iz raznih logističkih razloga reših da to odložim za neku drugu, nadam se skorašnju, priliku.

4) svratio sam i do svog izdavača u zaječaru od koga dobih nekoliko primeraka mog FAUSTOVSKOG EKRANA, pa ako ima neko da to još nije nabavio (jer u knjižarama je odavno nema), neka mi piše, cijena je prava sitnica, a tiraž knjige je pred iscrpljenjem.


2. deo

BY VILJA

Trebalo mi je nešto vremena ali eto konačno sam sredila utiske sa FESTIVALA FANTASTIKE u Zaječaru...

Fest su organizovali:

Zadužbina "Nikola Pašić"

Zaječarska inicijativa

Elektrobankmusik

Pokrovitelj je Odbor za građansku inicijativu. Program se održavao u Zadužbini Nikole Pašića 17./ 18./ 19. 09. sa početkom u 20h (ove podatke sam preuzela sa bloga AGRO GERILA jer sam zakasnila na otvaranje festivala).


Četvrtak, 17. 09. (prvi dan FESTIVALA FANTASTIKE ZAJEČAR 2009.)

Propustila sam otvaranje izložbe stripa Vladimira Vesovića, ali sam stigla taman na vreme za predavanje: HOROR U SRPSKOJ KNJIŽEVNOSTI I FILMU Dejana Ognjanovića. U prostoriji su sva mesta za sedenje bila popunjena a bilo je i onih koji su stajali... Sve u svemu, po mojoj slobodnoj proceni bilo je tridesetak posetilaca. D.O. se predstavio publici, udobno se smestio u stolicu i krenuo sa pričom. Prvo je prikazan insert iz filma LEPTIRICA Đorđa Kadijevića. Zatim su usledili inserti iz još dva njegova filma: DEVIČANSKA SVIRKA i SVETO MESTO, gde je prikazan onaj baš jezivi deo u crkvi kad Branka Pujić otvara oči i ustaje iz mrtvačkog sanduka a Dragan Jovanović, u ulozi popa, crta krug oko sebe i pokriva se Biblijom.

Posle toga je prikazan insert iz filma VEĆ VIĐENO Gorana Markovića i trejler za ŽIVOT I SMRT PORNO BANDE Mladena Đorđevića. Spomenuti su još VARIOLA VERA, TT SINDROM, ZONA MRTVIH, ČOVEK KOGA TREBA UBITI kao i SRPSKI FILM čija se premijera očekuje u novembru. Svakom od pomenutih filmova posvećena je posebna pažnja, izneto je niz zanimljivisti vezanih za žanr...stekla sam utisak da je Ghoul, pardon, D.O. s takvom lakoćom i entuzijazmom mogao satima da priča a da se ne umori. Niti da nas smori. Fascinantno, zaista.. Iskreno, nemam predstavu koliko je predavanje trajalo, samo znam da je meni bilo prekratko, a verujem da je većina publike delila moje mišljenje. GOSPODIN MRAČNI je pobrao zasluženi aplauz.

Nakon Ghoulovog predavanja trebalo je da usledi predstavljanje producentske kuće TUOTANTOYHTIO ENERGIA iz Finske, ali na žalost gosti nisu došli.

Zato je bez ikakve najave pušten film STAR WRECK. Težu smaračinu nisam gledala u skorije vreme. TO je trebala da bude parodija na STAR TREK, ali meni tu ama baš ništa nije bilo smešno. Još kad sam nakon filma saznala da je isti sniman sedam godina....Ne, ne vredi da trošim reči na ovakav film samo da bih ga popljuvala, ima ko je pozvaniji od mene da to uradi... Haha, Ghoul je u jednom trenutku prokomentarisao: "O neee, još 20 minuta." Moj drug Skala se povremeno smejuljio dok je gledao, a kad sam pitala šta je tu smešno ili makar zabavno, rekao je :"Ma ništa mi u filmu nije smešno, smešno mi je što ja ovo i dalje gledam."Onda je izašao napolje. Kada sam sa osvrnula, videla sam da nije bio jedini. Ostalo je još petoro mazohista uključujući mene i Ghoula. Kritičarima se zaista treba diviti...A sad dosta više o ovom nedelu. Ko ga i pored mog frendly upozorenja pogleda, zaslužio je sve što ga snađe...


Subota 19. 09. (treći dan FESTIVALA FANTASTIKE ZAJEČAR 2009.)

Poslednjeg dana festa stigla sam u Zadužbinu Nikole Pašića na vreme za početak programa...koji je u međuvremenu izmenjen. Umesto predstavljanja reditelja Stevana Filipovića, prikazan je HUNT FOR GOLLUM. Reditelj i scenarista je meni nepoznati Chris Bouchard. Ispalo je da nisam morala da žurim sa dolaskom jer sam taj film odgledala još pre tri meseca.Sniman je u Velsu za neverovatnih 4000 funti od strane fanova THE LORD OF THE RINGS za ....(uglavnom) fanove THE LORD OF THE RINGS. Sad, imajući u vidu za koliko je para snimljen, H4G zapravo i nije loš. Traje 40 minuta, nije puno, može da se pogleda.

Nakon HUNT FOR GOLLUM, publici je predstavljen reditelj Stevan Filipović, kao i dva glumca iz filma ŠEJTANOV RATNIK-Radovan Vujović i Staša Koprivica. Uloga voditelja je poverena Dejanu Ognjanoviću tj. Ghoulu. Stevan je zaista mlad (ne verujem da ima više od 25 godina =ima 28, Ghoul comment) što se ogleda u njegovom zaraznom entuzijazmu. Pričao je kao navijen, Ghoul je jedva uspevao da mu postavi pitanja, što je bilo prilično simpatično. Videlo se da jako uživa u onome što radi, da je srećan što mu je omogućeno da snima onakve filmove "kakve bi i sam želeo da gleda". Podrška (i materijalna i moralna) je došla iz inostranstva, sa Novog Zelanda, dok mu je u njegovoj rođenoj zemlji uskraćena čak i od strane profesora sa fakulteta. Ništa novo u zemlji Srbiji zar ne ? Bilo je reči i o Stevanovom novom filmu - ŠIŠANJE. Prikazan je i trejler...

Na kraju je Ghoul, takođe u svojstvu voditelja, predstavio Aleksandra Radivojevića i Nenada Bekvalca, tatu i tatu kultnog ŠOK KORIDORA. Njih dvojica su sa puno nežnosti i ljubavi pričali o svom čedu, o njegovim prvim koracima načinjenim na ART KANALU. Ispostavilo se da je u pitanju jedan enfant terrible koji je odmah stekao dosta poklonika (i obožavatelja). Ghoul se takođe raznežio dok su evocirali uspomene na "nevaljalstva" pomenute bebe: teme o nasilju u porodici, o pedofiliji, o incestu, o nekrofiliji, o snaf filmovima (gde je i GOSPODIN MRAČNI gostovao). Toliko su se zaneli u pričanju, da su jedan drugome upadali u reč, a Ghoul je upadao u reč obojici....dirljivo.

Tema KORIDORA za to veče bila je ŠOK MOMENTI NA FILMU. Prikazano je 16 inserata od kojih ću izdvojiti samo neke: GODINA ZMAJA Majkla Ćimina, PREDSKAZANJE 2 Dona Tejlora, SJAJ I BEDA HOLIVUDA Džona Šlezingera, GOZU (KRAVLJA GLAVA) Takaši Mikea i BRAĆA PO MATERI Zdravka Šotre koji je ujedno bio i poslednji prikazan. Svaki insert je propraćen iscrpnim komentarima Radivojevića i Bekvalca. Publika ih je zato nagrdila (nije typo) sasvim zasluženim aplauzom.

To je ujedno bio i kraj trodnevnog FESTIVALA FANTASTIKE ZAJEČAR 2009.

Šta reći, osim da nije bilo loše za prvi put. Sledeće godine će, verujem, festival biti još bolji ako se malo više poradi na organizaciji istog..

IT'S ALIVE (2009)

*(*)

2-

ovo nije rivju – ovo je upozorenje.

novi IT'S ALIVE je potpuno gubljenje vremena za pogledati (iako traje milosrdnih 80ak minuta), a vala gubljenje je vremena i prisećati se njega a kamo li pisati o njemu.

ja odavno bezvoljniji, bedniji i otaljaniji film nisam pogledao – bar kad govorim o onima od kojih smo imali pravo da očekujemo bar neki kao nivo. istina, ja ni koenov original ne volim naročito (a ako me baš povučete za jezik, od celog njegovog rediteljskog opusa priznaću da neku mlitavu trojku mogu da dam za THE STUFF, i to je sve; ostatak se kreće ispod te ocene, i ispod proseka). međutim, u odnosu na ovaj pobačaj, koen je barem svojevremeno imao nešto na umu, bio među prvima da kešira na 'something's wrong with my child' trendu (začetom sa superiorrnom i nedostižnom ROZMERINOM BEBOM – mada, naravno, pra-preci tradicije zle, ili bar sumnjive dece postoje još od ranih 1960ih i VILLAGE + CHILDREN OF THE DAMNED, INNOCENTS etc.).

dakle, u kontextu vremena kada je nastao, budžetskih ograničenja i uopšte stanja u tadašnjem hororu, koen je sa svojim IT'S ALIVE (1974) nešto ipak uradio. kako-tako. nije on neki reditelj, glumci su mu loši, kamera jedva služi svrsi beleženja dešavanja, efekti su rudimentarni – ali, jebi ga, on je uvek imao njuh za potentne koncepte, i ta fora sa bebom-ubicom realizovana je na jedan umereno respektabilan i potentan način.

a onda, 35 godina kasnije, dođe 'rimejk' koji je skoro nepojmljivo impotentan. ni po čemu se ne vidi da je ovo reimaginacija filma koji je ZAČEO celu tu priču sa krvoločnim bebama u okvirima exploatacije. ni po čemu se ne vidi da su autori ovog abortusa uopšte svesni da je u međuvremenu, a naročito poslednjih 10ak godina, snimljeno više DESETINA filmova o bebama i klincima-ubicama. jok, ovaj mali retard se ponaša kao da je on prvi otkrio foru, i 'naslađuje' se time koliko je originalan i 'smeo' u svom konceptu (inače, već izlizanom) pa se i ne trudi da ga oživi, nadahne, elaborira, da mu da neki novi 'okretaj zavrtnja'.

jok, bato. ništa slično. u poređenju sa ovim, nedavno rivjuirana GRACE je izuzetan film: iako u krajnjem saldu tek polovičan, taj hororčić je nešto barem pokušavao, pa na kraju half-assovao; i mada u celini nije nešto poseban, on bar ima odličnih, originalnih, neviđenih, hrabrih scena, i ideja. ovde nema toga ni u tragovima. ama baš sve je goli bedasti déjà vu.

rutina koja je toliko zamorna, jadna, dosadna, glupa, da tu ne pomaže čak ni nešto malo krvopljusa gde se lošom farbom (da, boja krvi je iritirajuće pogrešna) pokušava prikriti zloguka šupljina u samoj srži filma koji nije NI O ČEMU – koji pleše oko nekih, kao, potentnih pitanja, ali NIŠTA od njih ne uradi osim što se vrti u krug dok mu se ne zavrti u glavi i dok ne ošamuti i gledaoca. nema ovde ni ideja, ni tema, ni priče, ni likova, ni simpatije, ni antipatije, ni grešnih zadovoljstava, ni exploatacije, ni arta, ni (makar!) tehničke briljantnosti, ni set pisova, ni efekata (beba-monstrum se vidi u blink-kadru od 0,6 sekundi!).

potpuna budalaština o kojoj sam već previše napisao.

zaobići.