понедељак, 18. јул 2016.

GHOUL'S LIBRARY (4): SF, domaća fantastika i horor            U prethodnim nastavcima ove rubrike već sam vam predstavio određene delove moje biblioteke, i to:
            Pritom u prethodnom nastavku ostadoh dužan za deo police posvećen japanskom (i nešto malo kineskom) hororu, pa evo i toga:
 
            A sada, spektakl! Domaća fantastika u svim njenim pojavnim oblicima – SF, fantastique, horor, mračni triler, folklorna fantastika, fantazija, triler, ludilo, ovo-ono! Baš kao što smo svi na Balkanu pomešani u ovom balkanskom loncu, tako su ovde pomešane i nacije i žanrovi: i mada su učinjeni neki grubi pokušaji da se izdvoje malo hororičnije od malo SF-ičnijih knjiga, to niti je moguće niti bi imalo mnogo smisla, jer Balkancu ne priliči žanrovska disciplina i u većini ovih knjiga ima najmanje dva žanra, a negde i mnogo više.
Isto važi i za nacije: mada ovde ima ponajviše srpskih autora, naći ćete tu, manje-više odvojene (ali ne getoizirane) i Hrvate i Bosance i Crnogorce... Sve je to na par redova police naređano, pa ko voli da odvaja i razgraničava po ma kom ključu, neka sam to čini.
            Uzgred, kada su domaće knjige u pitanju, podrazumeva se da nisu baš sve tu zbog moje probirljivosti i pokušaja da mi biblioteku čine samo vrhunske knjige zahvalne za višestruka iščitavanja. Kao i uvek i svuda u Srbiji, tako i po pitanje domaćeg žanra čovek nužno mora da malo spusti kriterijume, da bude pomalo i patriota (!), da prati šta rade „kolege“ po žanru makar to ne bilo uvek vrhunsko, da bude „u toku“ jer smo tako u mogućnosti – i obavezi...
Najzad, mnoge od knjiga dobio sam na poklon, neke od kolega i prijatelja, a neke i od potpunih neznanaca koji su mi ih davali ili slali želeći da čuju moje mišljenje. Većina potonjih se verovatno pokajala, ali šta sad... Ako hoćete fantazije i iluzije, pitajte prijatelje i rodbinu kakve su vam knjige; Ghoul tells it like it is.
            Sve u svemu, siguran sam da će oni koji se bolje zagledaju u sadržaj ovih polica otkriti mnoge naslove za koje nikad nisu čuli, pa će možda poželeti da malo pročačkaju šta je to i kakvo je. O mnogima od ovih domaćih knjiga ja sam već pisao na blogu, ali i u periodici (od Letopisa Matice Srpske do Gradine) i u dnevnoj štampi (naročito u Politici); potražite, proguglajte i naći ćete. I tu ima svega, od hvalospeva (npr. Bakiću i Piševu...) do onoga što bi kratkovidi nazvali „pljuvanjem“ a što su zapravo samo surovo realne kritike kakvih bolno manjka na domaćem ortačko-pobratimskom terenu.
            Pored toga, videćete ovde i one SF knjige koje sam našao vrednim posedovanja i čitanja. Istina, SF sam mnogo više čitao u prošlom milenijumu (in my younger and more vulnerable years), a danas, sticajem okolnosti, ne čitam ga skoro nimalo (iako bih voleo – ali ne postižem!).

Iskreno, više me kopkaju pojedini klasici odavde koje još nisam overio, nego najnovija SF proza, jer do mene nije dopro glas da se u njoj javio neko ko bi mogao da stane rame uz rame sa klasicima (Balard, LeGuin, Dik, Strugacki, Lem...).A tu su i SF-horor časopisi (ALEF, svih 26 brojeva) i ZNAK SAGITE (fali malo na samom početku i samom krahu)...

...i fanzini – EMITOR...
Mnogi brojevi ZNAKA SAGITE i EMITORA su zapravo autorski primerci pošto sam brojne svoje napise i prevode objavljivao u njima. Eh, slatka ptico mladosti...


---NASTAVIĆE SE---