уторак, 10. мај 2011.

HOBO WITH A SHOTGUN (2011)

 **(*) 
 2+ 

            e, muka mi je više od ovih grajndhaus reinvencija i ejpovanja: proklet bio tarantino i ko ga napravi! istina, ja nisam neki fan čak ni tih b i c filmova na koje se ovde referiše, ali ako bih već gledo to, gledo bih izvorno i originalno, iz doba kad su oni bili nepatvoreno prljavi, gadni i smrdljivi, a ne našminkani i šareni ko danas. i pritom ne govorim samo o vizuelnosti. 

            istina, ima ovde grdnog splattera, i ko voli besmisleno klanje i ubijanje dobiće gomilu rasprskavanja i pljuštanja ovde: that's entertainment, kids! a naročito zato što je SVE toliko over the top, sve je odvrnuto na maximum, od kolora preko preglumljavanja do pljuštanja, da je užitak prilično bezbedan: 'zlikovci' i 'žrtve' u ovom filmu stvarni su ko tica trkačica i kojot the supergenije.

            ovo je u suštini troma film uslikan (by karim hussain) sa mnogo drečavih boja i blještećih svetala, ali profesionalnije nego što je troma ikada u svojoj istoriji umela i htela. ispod tog šminkeraja ipak je jedna previše samosvesno tongue-in-cheek kvazi-sprdačina o mega-zlom šefu tromavila protiv čijih goonova i njihovih zlodela se, umesto toxičnog kripl avendžera, bori toxično smrdljivi beskućnik.  

sve to ne prevazilazi nivo jedne nešto uspelije stilske meta-meta vežbe iz obožavanja (i nerazumevanja) originalnih down'n'dirty grindhouse štrokavosti jer je po duhu, rekoh, bliže tromi. dajte mi džozefa zita u svakom trenutku umesto ovoga!  

da, rutger hauer je okej, kao i uvek zabavan za gledanje, a ovde je posle dužeg vremena dobio glavnu ulogu, umesto da bude 'special guest star' u nekom bezveznom C-level teens in peril / mad scientist – monster flicku, kao u poslednje vreme, pa makar samo zbog toga ovo vredi pogledati. 

pored toga, ima tu umereno zabavnih gegova, maštovitih načina da se ljucka bića seku (klizaljke!) i gnjave (bager!), ima anything goes preterivanja (oklopi u kojima se zlikovci pojave u bolnici) koja nisu bez određenog šarma – pa iako sam ja uglavnom ostao ladan na ovo, recimo da se uz određen oprez HOBO-slobo može pogledati, u stanju svesti prikladnom za prenabudženi treš.