субота, 3. август 2013.

Doktor Ghoul i g. Hajd u ZABAVNIKU


 POLITIKIN ZABAVNIK br. 3207, petak 26.07.2013, objavio je na tri strane (44-46) članak o Robertu Luisu Stivensonu, sa naslovom "Utvara starog greha". Potpisuje ga Mirjana Ognjanović (nije ni u kakvom srodstvu sa dr Ognjanovićem!), a težište članka je na noveli "Doktor Džekil i mister Hajd". Zapravo članak ima i promotivnu dimenziju, jer se insistira, naročito u četvrtom stupcu na str. 44, na podacima da je prošle godine, u izdanju zemunske izdavačke kuće „Makondo“, izašlo novo izdanje „Džekila i Hajda“, naime, novi prevod na srpski jezik. Prevodilac je bio Bojan Bosnić, a pogovor je napisao naš poznati ekspert za horor, Dejan B. Ognjanović poznat u fandomu i kao Gul (Ghoul). Detalje o ovom izdanju imate OVDE.
Pred kraj članka, na str. 46, drugi stubac, Ognjanović se obilato citira u delu koji govori o viktorijanskom strahu od srozavanja na animalno kao jednom od okidača horora u ovoj noveli...
Pošto je taj broj ZABAVNIKA završio svoj život na kioscima, jer je juče izašao NOVI broj, mislim da neću oštetiti prodaju (!) prethodnog broja ili nečija autorska prava ako, u cilju informacije, sasvim neprofitabilno, ovde okačim skenove ove dve i po stranice, kako bi oni kojima je promakao prošli ZABAVNIK (iako sam ja još pre nedelju dana ovde okačio obavijest o ovome) to mogli sada da pročitaju. 
Da bi tekst bio čitljiv, kliknite na ove slike, ili još bolje – sačuvajte ih, pa otvorite u nekom programu za slike.
 
 
 
A sad vidim da je tekst i onlajn, na sajtu PZAB, pa ga možete čitati i OVDE.
U istom ovom broju PZAB, na str. 10-13, objavljen je jako bogato ilustrovan članak sa nadnaslovom "Čudovišta u svetlu nauke" i naslovom "A šta ako stvarno postoje?" Objašnjeni su zombi, Minotaur, zmajevi, Levijatan, vukodlak i "čudovišta budućnosti"... Dakle, prilično hororičan broj... Ako ovako nastave, možda se pretplatim!
Inače, kome je promaklo novo izdanje DŽEKILA, sa odličnim ilustracijama Ivice Stevanovića, i dalje ga može naći, najpovoljnije direktno od izdavača, MAKONDA, čiji je sajt OVDE. Uskoro ću pisati o jednom njihovom kapitalnom horor strip izdanju...