субота, 27. март 2010.

PREDAVANJA: METAFIZIKA I ESTETIKA U UMETNOSTI HORORA

Već sam na ovom blogu najavio prvo iz serije predavanja pod zajedničkim naslovom SKRIVENO U LIŠĆU čija je tema METAFIZIKA I ESTETIKA U UMETNOSTI HORORA.

Prvo veče na tu temu ugostio je Akademski filmski centar u Domu kulture Studentski grad u sredu, 17. 02. 2010.

Tada je u razgovoru učestvovao Sava Trifković autor kratkog filma RUKE LjUBIČASTIH DALjINA. Ako kliknete na naslov filma dobićete Rapidshare link sa koga taj film možete skinuti. Link sam pronašao na internetu preko Google pretraživača, dakle, dostupan je svima, i nadam se da mi autor neće zameriti na tome što sam ga i ovde preneo.

Zahvaljujući autoru i inicijatoru ove serije razgovora, Milanu Milosavljeviću, imam zadovoljstvo da vam ponudim i link sa koga možete skinuti audio snimak te večeri, u trajanju od oko 90 minuta – dakle, razgovor o ovom filmu sa njegovim autorom, Savom Trifkovićem, o hororu kao žanru, o njegovom uticaju na publiku, uključujući i jednu podužu i zanimljivu anegdotu o dejstvu Trifkovićevog košmarnog filma na jednu ženu koja je preživela nemački logor smrti.

Evo ovde: Metafizika_i_estetika_u_umetnosti_horora__Sava_Trifkovic.rar

Drugo veče (24.02.1010) sačinjavao je razgovor čiji je gost bio Miroslav Bata Petrović, a prikazani su njegov film DEJSTVO ZEMLjINE TEŽE NA NAIVNA BIĆA (1984) i još 3 kratka filma istog autora. I ovde važi da ako kliknete na naslov filma dobićete Rapidshare link sa koga taj film možete skinuti.

Razgovor, tačnije, kratko predavanje Bate Petrovića o hororu (30 minuta) zanimljiv je, pored ostalog, i zato što u njemu on ekstenzivno citira i neke moje teze o hororu, pretežno u pozitivnom svetlu, tj. slažući se sa njima, dok se kritički odnosi prema citatima Ace Radivojevića (koga on tom prilikom ne imenuje, ali vam evo ja exkluzivno otkrivam da na njega aludira). Ti navodi, i moji i Acini, potiču iz transkripta sa promocije moje knjige U BRDIMA, HORORI koji je objavljen u 1. broju filmskog časopisa FILAŽ.

Audio snimak ovog drugog predavanja poslao mi je Radiša Cvetković sa sajta Filmske radosti, na čemu mu se zahvaljujem. Dakle, skinite ga odavde: Metafizika_i_estetika_horora__Miroslav_Bata_Petrovic.rar

Inače, 21.04. ću i ja učestvovati u ovom programu: tačnije, te srede ću sa Milanom govoriti o metafizici, hororu, Embrouzu Birsu i filmu PROKLETINJA Branka Pleše (uz projekciju filma).

Kad smo već kod horor priča i predavanja, audio zapis mog razgovora sa Đorđem Kadijevićem, održan nedavno u Beogradu, možete slušati onlajn na već pomenutom sajtu Filmske radosti.