понедељак, 1. март 2010.

AUTORSKO VEČE ĐORĐA KADIJEVIĆA


Imam zadovoljstvo da vas obavestim o sledećem nepropustivom, nezaobilaznom, ko-ne-dođe-gorko-će-se-kajati dešavanju u DOMU OMLADINE!


Ciklus predavanja "Skrajnute teme srpske kinematografije"

Subota, 06. mart - Sala na I spratu u 19:00 h

Gost: Đorđe Kadijević

Predavač: Dejan Ognjanović



Ciklus predavanja "Skrajnute teme srpske kinematografije" ima za cilj da iz jednog do sada neuobičajenog ugla sagleda dosadašnju istoriju nacionalne kinematografije. Uz brojne goste ovu seriju predavanja moderiraju filmski teoretičari i kritičari najmlađe generacije.

Uz ovu seriju predavanja, Dom omladine Beograda će organizovati i druga, uz ilustracije u vidu filmskih projekcija, na različite teme koje bi zainteresovanoj publici približile i pojasnile nedovoljno poznate ili efemerne aspekte najrazličitijih filmskih žanrova i pravaca, različitih nacionalnih kinematografija kao i pojedinaca čije karijere nisu dovoljno poznate.

Đorđe Kadijević je jedan od najvećih srpskih reditelja, sa opusom koji podjednako krase značajna bioskopska ostvarenja (PRAZNIK, POHOD...) kao i televizijska (ČUDO, LEPTIRICA, KARAĐORĐEVA SMRT, VUK KARADŽIĆ...). Svojim osobenim autorskim rukopisom bavio se pre svega skrajnutim temama naše bliže i dalje istorije kao i mračnijim aspektima srpskog mentaliteta. Obrađivao je temu kontrarevolucije (četništva) na originalan i ideološki neutralan način u PRAZNIKU; bavio se sudbinom malog, nesvrstanog čoveka u vihoru rata u POHODU; ekranizovao je motive iz srpskih epskih pesama u TV filmovima ČUDO i ZAKLETVA; dostojanstveno je na ekran stavio neke od najvećih velikana srpske istorije (Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Karađorđe Petrović, Miloš Obrenović...), a svojom kultnom LEPTIRICOM i drugim filmovima strave praktično je začeo bavljenje hororom u srpskoj kinematografiji.

Osnovna načela svoje poetike, svetonazora kao i tajnu istoriju nastanka svojih filmova Đorđe Kadijević otkriva u razgovoru sa filmskim kritičarem i esejistom Dejanom Ognjanovićem (autorom knjige U BRDIMA, HORORI: SRPSKI FILM STRAVE i ko-priređivačem zbornika NOVI KADROVI).

Razgovor je praćen insertima iz filmova Đorđa Kadijevića.

Đorđe Kadijević je vrhunski govornik i milina ga je slušati: ne oklevajte, ovo je retka prilika da vidite i čujete živu legendu srpskog filma, a možda i da ga lično priupitate nešto vezano za njegove kultne filmove!

Dakle, subota, 06. mart - Sala DOMA OMLADINE, BEOGRAD, na I spratu u 19:00 h!

Ulaz slobodan, odsustvo neopravdano.