понедељак, 25. октобар 2010.

Horori Sajma knjiga, 1. deo: NAŽIVO


Danas kreće Vašar knjiga u Beogradu, pa ću od sad pa nadalje i ubuduće, sve do petka, ovde da okačim neke svoje preporuke, savete, predloge, uputstva, impresije, dojmove, tlapnje, nagađanja, slutnje i najave vezane za knjige i sl. izdanja koje –po meni- vrede traženja i para.
            
Pošto je Azatot prvo sebi pipke stvorio, počeću sa time gde se na sajmu može naći NAŽIVO.
Pa, ovako.

            1) VESELI ČETVRTAK

NAŽIVO možete tražiti na štandu VESELOG ČETVRTKA, koji nećete moći da zaobiđete ili promašite, ako samo uđete u onu slepo-crevo salu (hala 4 ili beše 14? – u svakom slučaju, jedina je koja izlazi iz kružnog prsten-toka hale 1 u kojoj je mejnstrim izdavaštvo). Za razliku od prošle godine, kad su bili mali štandić priljubljen dupetom uza zid, sada će imati veliki prostor u sredini koji ćete, nadam se, s lakoćom pronaći.
            Kad se već nađete na tom štandu, od Ghoul-preporuka svakako overite brojeve DILANA DOGA koje nemate, sa naglaskom na kolekcionarskim knjigama obogaćenih odličnim propratnim textovima (poneki od njih su moji, ali ima i boljih od njih unutra).
Takođe obratite pažnju na njihove albume o kojima sam već pisao, Poslednji dan na smrt osuđenog, "U kažnjeničkoj koloniji" i najnoviji - UBISTVA U ULICI MORG. Što se tiče ovog poslednjeg, tek sam ga nabavio: artwork je sasvim ok, najklasičniji od ova tri albuma, i vidim da uopšte nisu zakidali na krvavim detaljima ove priče – ima crvene farbe itekakao!

            2) KOMIKO
U istoj toj hali, ali na njenom spratu (ili, kako se to finije naziva – 'galerija'), NAŽIVO možete naći i na štandu izdavača KOMIKO. kao i prethodni, i ovaj je pretežno posvećen stripovima i strip-related izdanjima, ali sa naglaskom na domaćim autorima.

            3) TISA 
NAŽIVO takođe možete tražiti na štandu izdavača TISA, koji je pratiocima horora svakako poznat: da, to je ona izdavačka kuća koja je u zadnjih nekoliko godina izdavala DŽEKILA I HAJDA, Polidorijevog VAMPIRA, LeFanuovu KARMILU, izmenjeno i dopunjeno izdanje izvanredne U POTRAZI ZA DRAKULOM itd.
 
Izvan horora u užem smislu vredni su im crni biseri kao što su nezaobilazni pregenijalni JUDA ISKARIOTSKI L. Andrejeva, pa INFERNO i LEGENDE Strindberga i još gomila mračnog, gotskog i hororičnog materijala. Takođe drže majice i postere sa horor motivima i likovima, pa ih ne bi trebalo biti teško pronaći – na galeriji Hale 1.
Od novoizašlih naslova ovog izdavača – ističem KNJIGU O VUKODLACIMA.
 
Autor je Sabin Bering-Guld, a u pitanju je naslov koji Lavkraft pominje na nekoliko mesta, (recimo, u UKLETOJ KUĆI, i u svom eseju o NATPRIRODNOJ STRAVI) i koja – iako pisana u 19. veku – nudi obilje vrednog materijala za one koje tema vukodlaka zanima.

            To su tri štanda koja na Sajmu drže NAŽIVO. Cena se svuda kreće između 450 i 480 din.
            Pored toga, ja ću na Sajmu biti lično prisutan samo u petak, i verovatno ću tada u rancu imati koji primerak za prodaju onima koji me prepoznaju.
            NAŽIVO se takođe već sada, ovog časa, as we speak, može naći u beogradskim knjižarama TARDIS i BEOPOLIS. Zbog većih marži i PDV-a na sve to, cena je u njima nešto veća, ali to su dobre, prijateljske knjižare koje junački rade važan posao na barikadama srpske kulture, pa ako hoćete i možete – podržite ih u tome i kupujte kod njih.
            TARDIS, naravno, učestvuje i na Sajmu, ali pošto su u Hali 1, prema novim propisima ne smeju da drže izdanja drugih izdavača. Mada, ko zna, možda će nešto biti ispod tezge?

-nastavak preporuka u idućem broju!