четвртак, 25. октобар 2012.

SAJAM KNJIGA: Šta, kako, gde kupiti

             Ove sam godine sticajem okolnosti imao i vremena i pogodnosti da na Sajmu knjiga budem dva dana. Kao gost-učesnik programa (imao sam predavanje o Lavkraftu u stripu) dobio sam propusnicu, pa nisam morao, kao većinu ranijih godina, da trčim po sajmu tokom jednog jedinog dana, zaviseći od tuđeg prevoza (najčešće) ili u pokušaju da ne plaćam, ako baš ne moram, te precenjene ulaznice duplo. Dva dana su optimalno vreme da se sve to obiđe kako treba, opušteno.  
Čak sam stigao da se malo opširnije družim s nekim ljudima, da popričam sa Milenkom Bodirogićem (ORFELIN –vidi dole), Zekom (T.T. SINDROM), Bojanom (MAKONDO), Marčelom  i Dušmanom (VESELI ČETVRTAK) i još nekima. Dušmanu posebno zahvaljujem na visokoprofesionalnim fotkama sa lica mesta.
Takođe su pali i načelni dogovori za moje učešće u nekim apkaming projektima više različitih izdavača: možda ću sarađivati sa Darkwoodom na njihovim predstojećim albumima serijala JEZOVNIK; možda ću prevoditi jedan kratki Ligotijev roman; možda ću pisati/prevoditi nešto vezano za strip-albume po Ligotiju (NIGHTMARE FACTORY); možda ću prevoditi i pisati o Lavkraftovom DREAMQUEST OF UNKNOWN KADATH; možda ću prirediti novi GRADAC o hororu; možda...
            Ipak, gomilanje knjiga ne sme zbog toga da trpi, pa sam tako ovog puta, opsežnim skeniranjem potencijalno zanimljivih štandova, sebi kupio sledeće knjige, grubo podeljene na stare i nove. Odmah uz njih navedene su cene u dinarima (dakle, sajamske, s popustom; ne očekujte ih u knjižarama). Pošto smo usred velike krize i nemaštine, dole ćete pored uobičajenih preporuka kvalitetnih, manje izvikanih knjiga i ezoteričnih otkrovenja naći i nešto malo više diskusije pragmatičnih, možda čak i prozaičnih tema vezanih za cene knjiga i za to kako dobiti što više vrednosti za što manje potrošenog novaca.
Evo šta sam kupio na SAJMU KNJIGA 2012.

NOVO

1. STORIJA O LUDILU U DOBA AVANGARDE – Branislava Vasić Rakočević, 300
            Službeni glasnik ima akciju 200 knjiga za 200 dinara. Ova je bila na tom spisku, mada ispade da joj je cena nešto viša, oko 300. To još uvek nije mnogo i knjigu sam, očito, kupio jer mislim da je potencijalno vredna za nekoga koga zanima "pomerena", "drugačija", "bolesna" i manje-više "fantastična" književnost, pa makar ona bila i naša (srpska), hronično dosadna baš zato što je pišu dosadno normalni, prosečni ljudi, a ne bolesnici. Tim pre vredi videti uplive morbidnosti i ludila u pisanju srpske avangarde...

2. SIMBOLIZAM I TUMAČENJE – Cvetan Todorov, 400
            I ovo je kod Službenog glasnika, u okviru iste akcije, ali "greškom" stavljeno (?), jer su mi je na kraju naplatili nešto preko 400 din. Ne žalim se na cenu kao takvu, vredna je knjiga tih para, ali moram da zapazim da je malo neozbiljno i nepotrebno takvo brljanje kod inače najboljeg izdavača u Srbiji danas. Enivej, knjiga je pre svega za one koji se dublje bave teorijom književnosti i dubinskom analizom književnih dela.

3. PAGANIZAM I HRIŠĆANSTVO U SRBA – Dragoljub Dragojlović, 200
            Bizarno, ali za razliku od prethodne dve džepne knjižice, ova knjižurina velikog formata, na preko 400 strana, jedina je od onoga za šta sam se mašio rukom na akciji Službenog glasnika a da je stvarno bila (samo!) 200 din! Malo je falilo da je kupim prošle godine na Sajmu, za oko 700. Sad mi je drago što sam sačekao...

4. MOJE NAGRADE – Tomas Bernhard, 450
            Ovde nema čekanja, nema kalkulacije: za Bernharda mora da se nađe, na njemu se ne štedi! Iako je ta cena možda malkice visoka za knjižicu od jedva 100 strana, znam da neću zažaliti. Svaka dodela književne nagrade Bernhardu završila se nekom vrstom skandala. Ovde se ovaj genije osvrće na te događaje uz dodatak njegovih govora tim prilikama... CRNI humor prvog reda, unapred se radujem čitanju! Od svega što sam dovukao sa Sajma, ovo ću prvo da izgustiram.

5. TARAHUMARE I DRUGA DJELA – Antonin Artaud, 400
 
            Nekoliko Artoovih spisa koje ili nemam, ili ih nemam u celosti. Uključuje spise iz Meksika nadahnute domorocima i njihovim šamanističkim obredima sa pejotlom itd. zatim oko 100 strana njegovih pisama, i čuveni (genijalni) esej o Van Gogu kao samoubici po volji društva. Neki sitni parčići ovoga postoje u tematu časopisa Gradac o Artou koji najtoplije preporučujem svim pravim ezotericima; mislim da ga još nešto malo ima na štandu koji prodaje GRADAC izdanja, tj. i knjige i časopise. Ovo sam spazio i smesta kupio na štandu udruženih Hrvatskih izdavača za cenu koja je smešna i za srpske standarde, a za hrvatske (priznajmo: knjige su im PRESOLJENE!) jedva 4 E za lepu novu knjigu od 300 strana zaista je Znanstvena Fantastika!

6. BLACK MASS – John Gray, 770 
            Ne, nema veze sa Satanizmom i Crnim misama, ali ima sa rušenjem ustaljenih vrednosti i nazora, i sa mračnom slikom čoveka i čovečanstva.
Tears down the religious, political and secular beliefs that we insist are fundamental to human project. This title examines interaction of terrorism, declining world resources, human myths of redemption and a flawed belief in Western democracy, and shows us how a misplaced faith in our ability to improve the world has actually made it far worse.
            Kupio u akciji 50% popusta, štand English Book. Bila jedini primerak tu, ne znam da li u prikrajku drže još neki, ako ovo još koga zanima.

7. CTHULHU'S REIGN – ed. D. Schweitzer, 600
            Evo još jedne u nepreglednom nizu lavkraftovskih antologija. Imam ih sigurno bar tuce, i moram reći da čak i mene polagano počinju da smaraju, ali ovu sam morao da uzmem jer
1) ima inovativan angle: sve priče se dešavaju POSLE dolaska Bogova-Demona iz Ktulu mitosa. What happens when Cthulhu is unleashed upon the world? What happens when the other Old Ones, long since banished from our universe, break through and descend from the stars? What would the reign of Cthulhu be like on a totally transformed planet where mankind is no longer the master?;
2) nove novcate priče od imena kao što su Don Webb, John Langan, Jay Lake, Brian Stableford, Fred Chappell, i naročito - Laird Barron!
3) cena je bila vanredno razumna – ni na Bukdepozitoriju nema za manje; dakle, 700 din sa 15% popusta kod Delfija, ispada oko 595 din. Na BD je knjiga trenutno 5,85 E.
4) malog je formata, zgodna za čitanje u prevozu.

8. O BILJKAMA, ŽIVOTINJAMA I PREDELIMA – Milenko Bodirogić, 1700 
            Potpuna genijalnost, kao i prethodne knjige iz serijala o srpskoj mitologiji i mrakovima o kojima sam ovde na blogu već pisao. Vidi ovo: BUNTOVNICI by Milenko Bodirogić, Ivica Stevanović et al. I ovu kao i prethodne izdao ORFELIN, sada su u onom najdonjem prostoru rezervisanom za mejdžore. Dakle, ne zna se da li je bolji mračno-poetički tekst ili fantastično-hororične ilustracije i slike u ovom vanredno spektakularno izuzetnom izdanju! Ko je Srbin i srpskoga roda, a ne kupi ovu knjigu, bolje da mi se uopšte ne obraća. Da i ne govorim o tome da postoje značajna poklapanja i srodnosti tematike i ambijenta ove knjige sa onima u mom romanu ZAVODNIK koji ovih dana privršavam. (Detaljniji rivju sledi)

STARO

1. KOKO – Peter Straub, 250
            Nikad bolja knjiga nije imala imbecilniji naslov. Tako me bar uveravaju neki prijatelji čijem ukusu verujem. Mada je mene Straub malkice izgubio sa prehvaljenom PRIČOM O DUHOVIMA (ja sam verovatno jedina osoba u univerzumu koja voli horor a ne otkida na taj roman!), voljan sam da pružim priliku još jednoj njegovoj CIGLI od romana (600 gustih strana), a naročito kad je cena za ovaj jedva taknuti, sjajno očuvani paperback smešnih 250 din!

2. PROBLEMATIC REBEL – Maurice Friedman, 500
            Ovu klasičnu studiju od pre 40-ak godina upravo je izdao Službeni glasnik pod naslovom PROBLEMATIČNI POBUNJENIK. Njihova najava glasi:
            Interdisciplinarna studija Morisa Fridmana, uvaženog američkog komparatiste, posvećena predstavama modernog Prometeja i modernog Jova u proznim ostvarenjima Hermana Melvila, Fjodora Dostojevskog, Franca Kafke i Albera Kamija, donosi sveobuhvatan prikaz slike modernog čoveka, nastale u susretu filozofije i književnosti. Moderne predstave Prometeja i Jova odražavaju čovekovu potrebu da svet prikloni sopstvenoj prirodi ili pak potrebu da uskladi sopstvenu prirodu i svet koji ga okružuje. Dok u modernom Prometeju nalazimo sliku čoveka dovoljno hrabrog da svetu ospori ma koji drugi smisao do onog koji mu vlastitom egzistencijom i postupcima pridaje, moderni Jov nas upućuje na predstavu čoveka rešenog da stoički podnese ružno lice koje mu svet okreće, ne odričući se potrage za pravednošću. Naposletku, ova dva tipa pobunjenika, kakvim su ih prikazali Melvil, Dostojevski, Kafka i Kami, ovaploćenja su čovekove suštinske potrebe da se otrgne okova i bude slobodan.
I sad vi kažete: "Super, ti ljudi u Službenom glasniku stvarno znaju šta valja. Najbolji su! Neka slobodno uzmu moje novce za ovu knjigu" i mašite se za novčanik. Avaj! Kod njih PROBLEMATIČNI POBUNJENIK košta pomalo problematičnih 2.700 din! Niti je tvrd povez, niti je ilustrovana, niti ima kakvih spec. formata, masnih papira, tehnikalija i pizdarija unutra koje bi je poskupljivale. Mislim, okej, možda su autorska prava skupa, možda SG zapravo pošteno plaća svoje prevodioce pa treba to sve pokriti, ali vas kao čitaoca to možda manje zanima. Skoro tri crvene za ovo je malkice previše, iako sve ukazuje na mega-vrednu knjigu.
U svakom slučaju, ja sam presrećan što sam našao odlično očuvani primerak ove stvarno prajsles knjige (used: like new), na engleskom, za samo 500 din.

3. PSYCHOPATIA SEXUALIS – R. Von Krafft-Ebing, 300
            Klasična antologija patoloških stanja svesti i nesvesti vezanih za sexualne poremećaje. You name it – they have it! Ilustrovano slikovitim slučajevima (case studies).  
This classic nineteenth-century work on so-called sexual deviation is the pioneering collection of case studies that cataloged and defined “perversion” from fetishism to homosexuality. Preceding Freud’s Three Contributions to the Theory of Sex by more than twenty years, Richard von Krafft-Ebing’s Psychopathia Sexualis pioneered the psychological study of sexual behavior. This classic nineteenth-century work on sexual aberration addressed such previously taboo subjects as bestiality, cunnilingus and fellatio, fetishism, incest, masochism, masturbation, nymphomania, and sadism, making it the first serious attempt to catalog and define such “deviations.” For almost one hundred years, Psychopathia Sexualis stood as the world’s most informative volume on the subject of sexual deviation.
Još jedan odlično očuvani paperback za smiješne pare, iako svi kukaju da su se antikvari prozlili i počeli da presoljuju cene knjiga. Ja kažem: ko ume da traži, naći će!

4. THE STRENGTH TO DREAM – Colin Wilson, 600
            Vilson ima svoje svetle i svoje mračne trenutke. Ovo je mračna, rana faza u kojoj je nešto beslovesno kenjao po brojnim dragim mi veličinama, a naročito po H. P. Lovecraftu, ali i drugim autsajderima i mračnjacima (Sartr, Strindberg, Beket...) koje otpisuje kao bolesnike maltene po uzoru na onog našeg debil-autora bestselera TRAGEDIJA GENIJA. Čitao sam već odlomke iz tih bulažnjenja drugde, i gnušao se nad njima, a sad sam najzad po razumnoj ceni došao do cele knjige.

5. QUORUM 1/90 (J-P. Witkin, Mapplethorpe, Greenaway...), 250
            Privukli su me temati o savremenoj američkoj fotografiji, a naročito zbog dvojice gorenavedenih umetnika, kao i temat o reditelju Piteru Grinaveju (jedan od tekstova pisao je Goran Gocić). Ima tu, naravno, i drugih dobrih stvari – nije džaba KVORUM bio i ostao jedan od 4-5 najbolja ex-Yu časopisa iz kulture – ali ova dva temata su me opredelila baš za taj broj.

6. GODINA SMRTI RIKARDA REIŠA – Žoze Saramago, 300
            Razumna cena za klasično delo koje mi je promaklo u vreme kad je izašlo u cheap tvrdoj ediciji uz Večernje Novosti.

7. MALI ZLODUH – Fjodor Sologub, 250
            Simbolistički roman o moralno izopačenom provincijskom profesoru (!), tvrd povez, zaštitni omot, sve ko novo, za dž.
            Svih ovih gorenavedenih 7 knjiga kupio sam na jednom te istom mestu, u apsolutno genijalnoj antikvarnici KUĆA ZA SUNCE – prva je na koju izbijete kad uđete u slepo crevo iz gornjeg prstena (dakle, na spratu). Imaju pregenijalan izbor, a naročito knjiga iz istorije, psihologije, antropologije, mistike, nešto kao okultizma, književne kritike i teorije... Malo je falilo da kupim još nekoliko naslova iz oblasti književnosti; srećom (?) pa oni ne behu tako povoljnih cijena kao ovo gore, te ih ostavih za neku drugu priliku.

8. VAM / VAMOVA DECA – Igor Kordej, 450
            Strip-serijal koji je neko izvadio iz originalnog izdanja (valjda STRIPOTEKA?) i ukoričio. Očuvanost nije najsavršenija, ali retkost + relativno pristojna cena prelomili su me. Volem Kordeja pa to ti je.

9. UGOVOR S ĐAVLOM – Vladimir Bayer, 600
Istorija progona veštica u Evropi, ali s naročitim naglaskom na Hrvatsku, uz obilje dokumenata sa suđenja i sl. Pretežno pisano sa pravničke strane, ali ima zabavnih i inspirativnih momenata.
Ovu sam knjižurinu od 800 strana (tvrd povez + omot) fotokopirao u biblioteci i najbolje delove već iščitao ranije prošle godine, ali ipak je u pitanju klasik, treba to imati kao knjigu, jebeš kopije.
Bizarno je da ovu knjigu NIKADA u svom životu nisam video u prodaji, i otkrio sam je samo zahvaljujući kolegi-piscu Oliveru Jovanoviću, a onda, na ovom sajmu, nađem čak TRI primerka! Da, ima ih  još, kod drugih antikvara, ali za malo veće pare. Može se naći kod jednog za 1.000 (bez zašt. omota) a kod drugog isto ovo, malkice bolje očuvano, za 1.500 din (sa omotom). Ova moja ima najbolji odnos između očuvanosti i povoljnosti: osim što je omot mestimično cepnut, korice i stranice unutra čisti su i besprekorni.

10. NEPOBEDIVI – Stanislav Lem, 300
            Otkako sam ove godine najzad pročitao SOLARIS, i oduševio se njegovom kosmičkom skoro-ali-ne-baš-stravom, rešio sam da Lema malo bolje izlemam. Kupio sam već ranije, na Kupindu FIJASKO (ali nisam još stigao da ga pročitam), a sada evo uzeh i ovo izdanje iz edicije Kentaur, savršeno očuvano, verovatno nečitano. Isto takvo je par štandova dalje bilo za 700 din, a toliko je tražio i onaj SF-F-H derikoža za verziju tog romana kod drugog izdavača. Ne kažem da ovo ne vredi 700, ali kažem da je mnogo slađe isto to za 300.

11. PJENA DANA – Boris Vian, 100
            Vijan je uvek zabavan i vredan pažnje, a kad se nađe u ponudi za 100 din. roman od 300 strana, besprekorno očuvan, tvrd povez + omot, onda tu nema dileme!

12. MORAVAGINE – Blaise Cendrars, 300
            Ovo je jedan od mojih najomiljenijih romana ikada: do sada sam ga imao u obliku ukoričene fotokopije engleskog prevoda, a sad iskoristih priliku da ga sebi kupim za sitne pare u savršeno očuvanoj knjiškoj verziji, na hrvatskom. Izašlo u ediciji HIT, pa koga zainteresuje, može da se pocima i potraži, ima toga na hiljade, samo treba ZNATI.
At once truly appalling and appallingly funny, Blaise Cendrars's Moravagine bears comparison with Naked Lunch — except that it's a lot more entertaining to read. Heir to an immense aristocratic fortune, mental and physical mutant Moravagine is a monster, a man in pursuit of a theorem that will justify his every desire. Released from a hospital for the criminally insane by his starstruck psychiatrist (the narrator of the book), who foresees a companionship in crime that will also be an unprecedented scientific collaboration, Moravagine travels from Moscow to San Antonio to deepest Amazonia, engaged in schemes and scams as, among other things, terrorist, speculator, gold prospector, and pilot. He also enjoys a busy sideline in rape and murder. At last, the two friends return to Europe — just in time for World War I, when "the whole world was doing a Moravagine."

Osim navedenih 20 knjiga, sa sobom sam doteglio i sledeće:
AUTORSKI / PROMO primerci

1. ČUDNI SLUČAJ DOKTORA DŽEKILA I GOSPODINA HAJDA
2. U ZNAKU VAMPIRA: Muške priče o krvopijama
3. U ZNAKU VAMPIRICE: Ženske priče o krvopijama
4. FOTOFOBIJA - Nikola Vitković
5. ISTORIJA LJUBAVI MEĐU MIKROBIMA - Ratko Radunović
6. MALTEREGO – Marko Šelić (Marčelo)

Više detalja o ovima imate u prethodnom izveštaju sa Sajma.

           Iz Beograda sam doneo i ovo: GUTAČI BLEDE VATRE, studija o Nabokovu mog mentora, Zorana Paunovića, koju sam u knjižari Geca Kon našao po ceni od neverovatnih 54 DINARA (sic! 54, a ne 540!). Ostalo još par komada, pa neka ljubitelji jednog od najboljih pisaca na engleskom jeziku i jednog od najboljih domaćih anglista pohitaju dok još ima primeraka po ceni šibice.

            DODATAK
Besplatna reklama za one koji vole groteskno-hororično-fantastične radove Ivice Stevanovića:
 
Dragi ljubitelji lepo oblikovanih knjiga, bibliofili i kolekcionari,
Obzirom na 57. Sajam knjiga u Beogradu (koji je u toku), a u nadi da ćete posetiti isti, evo par informacija koje vam mogu, a i ne moraju biti od koristi:
Tri projekta gde sam bio kreativno prisutan u svojstvu ilustratora i dizajnera, imala su premijeru upravo na aktuelnom 57. Sajmu knjiga. Shodno tome, u obavezi sam da pomenute knjige ispratim na štandovima izdavača potpisivajući i žvrljajući posvete po njima, i to u petak, subotu i verovatno jedan deo nedelje. Evo konkretnijih detalja:

Petak 26.10.
Hala 4, štand Grafart / Veseli četvrtak / Beoštampa
Od 16h - 18h drugovanje sa vanserijskim Marčelom, odnosno Markom Šelićem autorom romana Malterego koji sam grafički upriličio i to sa velikim zadovoljstvom. Svaki kupac pored potpisa dobiće od mene i po koju žvrlju, iliti Roršahovu mrlju. A najokoreliji ljubitelji dementne umetnosti imaće priliku da kupe i digitalne otiske ilustracija iz Markove knjige. Format - povećani A3 / 270-gramski Sensation voluminozni papir / cena 800 din

Subota 27.10.
Hala 1, štand Komiko
Od 12:30h - 14h - ukoliko se pojavi neko ko do sada nije nabavio Ljubazne leševe a voljan je da kupi, vrlo rado ću mu tom prilikom nacrtati prigodnu posvetu. Na istom mestu moćiće i da se vide originalne table Ljubaznih leševa, kao i da se pazare digitalne grafike sa motivima pomenutog grafičkog romana.

Hala 4, štand Makondo
Od 14h - 15:30h - Svetski poznat klasik Doktor Džekil i gospodin Hajd. Za ovu knjigu je urađeno 5 ilustracija. Dve ilustracije iz knjige mogu da se kupe u formi digitalnih otisaka A3 formata.

Hala 4, štand Grafart / Veseli četvrtak / Beoštampa
Od 15:30h - 17h - reprizno drugovanje sa vanserijskim Marčelom - potpisivanje i žvrljanje.

Preostalo vreme, pre i posle gore navedenih satnica  posvećeno je uglavnom Orfelinovom štandu (Hala 1, Arena), gde vas pored trilogije Srpska mitologija, čeka i četvrta knjiga O biljakama, životinjama i predelima.