петак, 2. новембар 2012.

ZOMBIE WALK Beograd

          Kao što sam ovde već uredno najavio, u okviru sedmog FESTIVALA SRPSKOG FILMA FANTASTIKE, u subotu 20. oktobra 2012. održana je i prva srpska/beogradska Zombi šetnja.
            Ta vrsta dešavanja postala je u svetu naročito popularna početkom XXI veka, najčešće (mada ne nužno) kao prateći program horor film festivala. 
Već nekoliko godina unazad dešavaju se slične maskarade u okviru slovenačkog Grossmanna, gde su dosad već šetali ne samo zombiji, nego i drugi monstrumi, postapokaliptični mutanti, alkoholičari i svakva druga čuda.
Beogradske zombije kreirao je tim pod upravom Miroslava Lakobrije, legende domaćih efekata maske (T.T. SINDROM, SRPSKI FILM, PORNO BANDA, ZONA MRTVIH itd).
Njemu su pripomagali Stevan Aleksić, Nina Vujasin i još 20-ak asistenata.
Naravno, neki učesnici osetili su se sposobnim da to urade u kućnoj radinosti pa su došli našminkani i kostimirani po svom zombi nahođenju.
Zombiji su krenuli od Konja, 
zatim su se teturali i decu plašili (tj. mahom zabavljali) po Knez Mihajlovoj, 
a onda kroz podzemni prolaz, 
pa pored Doma sindikata, 
sve do Doma Omladine kao finalnog odredišta.
Ghoulu, naravno, maska nije bila potrebna: ulicama Beograda šetao sam bez nje, ako ne računam ovu koju mi je Mama Priroda dala na privremeno korišćenje.
Takođe, pošto ne volim gužvu a ni rulju, pa još zombifikovanu, uglavnom sam se držao po strani od mase, i ćaskao sa maskiranim namernicima po ivicama povorke – Lakobrijom, Draganom Jovićevićem (jednim od glavešina festivala), Veljom Grgićem (Žuti titl), Goth Akašom i još nekima.
Naravno, iskoristio sam priliku da, čak i tako sa strane, uskočim povremeno i gricnem neko crevce neoprezno ispalo iz rasporenih trbuha.
Nisu ni meni ostali ostali dužni!
Zombiji gladni visokokaloričnog mozga požudno su pokušavali da progrizu moju lobanju, urlajući BRRAAAAAIIIIIINSSS!
Ona se, kao i uvek, pokazala suviše tvrdom da bi je grizli sa svojim zubima.
Paradu je predvodio adekvatno zombifikovani direktor festivala, Joca Ristić
 
a obezbeđivao je Dilan Dog (Stevan Aleksić), dokazani ubica zombija (i direktora).
Specijalni gost festivala i nadzornik Zombi parade, kao i predsednik žirija za nagradu najboljem zombiju, bio je legendarni italijanski maestro efekata maske, Serđo Stivaleti (DELLAMORTE DELLAMORE).
Evo mene sa dobitnikom nagrade za najbolju (mušku) masku.
Fotke sa nagrađenima za ženskog i dečjeg zombija još čekam!
Na kraju ceremonije naživo nam se pridružio i jedan od najnovijih poštovalaca mog prvog romana.
Sve je proteklo u karnevalskoj – dakle, opušteno-zabavnoj, razdraganoj – atmosferi, i bez ikakvih problema ili bezbednosnih rizika. Sve bilo je pjesma.
Izgleda da ćelave "patrijote" i njihovi pravoslavni sponzori nisu na vreme bili obavešteni o ovom antihrišćanskom dešavanju (uvezeno sa trulog Zapada! truje nam đecu! ruši svetosavlje!...), pa su svoj pravedničko-ćiriličarski gnev izlili tek dan-dva kasnije, u komentarima na vesti o ovoj paradi. 
Ali tom vrstom tipično srpskog zadrto-slepačkog horora i tom vrstom praznoglavih zombija neću sad i ovde da mračim.
Umesto toga, evo još vedrih i zajebantskih sličica sa ove vesele (ali ne baš gay) parade.
A kome su slike malo – evo i video zapisa, sa pokretnim slikama i zvukom!

Zombie walk Belgrade 20.10.2012.