недеља, 12. мај 2013.

Striparnica JUŽNI DARKWOOD


             Najzad u ovom moru čemera, za promenu, jedna lepa vest! U ponedeljak 13. maja u Nišu se otvara striparnica JUŽNI DARKWOOD – jugoistočnosrpska podružnica popularne beogradske striparnice, a od nedavno i jednog najjačih ovdašnjih strip izdavača!
            I mada je DARKWOOD već izdao (i najavio!) toliko albuma da bi samo njima mogao da popuni radnju, ovde će se, kao i u Beogradu, naravno, prodavati i izdanja svih drugih relevantnih strip-izdavača iz Srbije, a verovatno i regiona.
            Ono što me naročito raduje su planovi da striparnica pored ponude stripova koja neće zaostajati za onom u Beogradu, bude i pokretač raznih promocija, potpisivanja od strane strip autora, okupljanja i drugih dešavanja vezanih za strip kulturu.
Iz striparnice najavljuju bogat program u Noći muzeja (18. maja): promocije, tribine i popuste na brojna izdanja, i sve to na nekoliko lokacija u gradu. Više informacija o Noći stripa Nišlije će saznati već od ponedeljka.
Biće omogućen i popust na stripove Veselog Četvrtka za sve one koji imaju članske kartice, a biće i posebnih pogodnosti za stalne kupce koji će vremenom dobiti i članske kartice za Južni Darkwood, koje će važiti samo u toj striparnici i za izdanja o kojima će naknadno biti reči.
Striparnica se nalazi u samom centru grada, na adresi Milojka Lešjanina 1. To je odmah prekoputa MekDonaldsa – vidi sliku:
            Detalji, fotke i svašta nešto:
Više informacija:

Dakle, drage Nišlije i ostala južnjačka okolino: evo prilike da se pokažete i da demantujete izreku "Što južnije – to tužnije!" Nemojte da se ovaj divni prostor pretvori u TUŽNI DARKVUD! Ovo zaslužuje svaku podršku!
Vidimo se tamo od ponedeljka pa nadalje... Radno vreme je 10 – 20h !
I, kao što ja to uvek ponekad kažem: Dođite zbog Zagora, ostanite zbog Korbena!

            Ovo je dobra prilika da skrenem pažnju na neka izvanredna Darkvudova izdanja vezana za horor i mračnu fantastiku. Neka su već izašla, a neka su trenutno u pretplati (što je najpovoljniji način da do njih dođete!) i očekuju se uskoro.
            Pre svega, kako ne voleti izdavača koji ima čak jednu celu ediciju posvećenu (vrhunski kvalitetnom) hororu u stripu?! Edicija se zove JEZOVNIK.
            Evo šta kaže izdavač:
Biblioteka JEZOVNIK je osmišljena tako da pokriva stripove fantasy, horror, sf i mystery tematike, ali i one koji bi se mogli okarakterisati kao triler, krimi ili noir. Nekada će to biti stripovi sa originalnim scenarijima, a nekada strip adaptacije Lavkrafta, Edgara Alana Poa i sličnih velikana gotike. Dakle, stripovi u JEZOVNIKU će biti tematska mešavina Twilight Zone, Night gallery, X Files i još mnogo čega, ali naravno u stripu.  Biće zastupljeni i najpoznatiji junaci iz raznih svetskih škola stripa, ali i opusi odredjenih autora na "zadate" teme. Sa najpoznatijim autorima i krećemo: Ričardom Korbenom i Bernijem Rajtsonom.
Reč je o best of izdanjima iz Creepy serijala, identičnim onima koje je najavio Dark Horse, s tim što će Darkwod objaviti i naš best of stripova Hozea Ortiza iz navedenog magazina. Neke od stripova koje ćete imati prilike da vidite sigurno pamtite, poput Gavrana od Korbena koji je Stripoteka objavila, ili Četiri jahača apokalipse koji su izlazili u Spunku u nastavcima i plenili našu pažnju, ali većina priča nije objavljivana na našim prostorima.

Prva knjiga biblioteke JEZOVNIK sakuplja Rajtsonove radove iz legendarnih časopisa Creepy i Eerie. U svetu horor stripova, ime Bernija Rajtsona ima posebnu težinu. Sposoban da dočara jezu, strah i ludilo kao retko ko drugi, Rajtson je s pravom postao jedan od klasika ovog žanra.
Jezoviti privju:

U drugoj knjizi biblioteke JEZOVNIK nalaze se Korbenove kratke priče iz legendarnih časopisa Creepy i Eerie – nekad strašne, nekad smešne, ali uvek uznemiravajuće.
Jezoviti privju:

            Ono što je posebno GHOUL-related, i ima moj najzdušniji SEAL OF APPROVAL, jesu dva albuma koja sam upravo preveo za Darkvud. 
U pitanju su izuzetni radovi genijalnog Ričarda Korbena: HAUNT OF HORROR - Edgar Allan Poe i HAUNT OF HORROR – Lovecraft, zaista sjajne stvari, koje ćete uskoro čitati u mom prevodu i prepevu (!); detaljnije ću ih predstaviti kad se primakne raspisivanje pretplate i izlazak iz štampe.
      Darkvud je već najavio i srpsko izdanje strip-albuma LOVECRAFT Enrikea Breće (s Karpenterovim predgovorom); verovatno ću i njega ja da prevodim – ali i o tome ću više detalja izneti nešto kasnije.

            Od drugih stvari u najavi, a da imaju veze s hororom, izdvajam:

OKRUŽEN MRTVIMA
Legendarni serijal Roberta Kirkmana, koji je postigao planetarni uspeh i pre nego što je po njemu počela da se snima jedna od trenutno najgledanijih TV serijal - konačno se vraća na naše tržište...
Nemrtvi privju:

LOCKE & KEY
Jedan od najboljih noviji horor serijal, Locke & Key je priča o familiji Locke koja se posle tragedije useljava u staru porodičnu kuću u gradiću Lakvraft - i otkriva da je kuća prepuna ključeva koja u kombinaciji sa odgovarajućim bravama imaju nekad čudesna a nekad užasna svojstva... Tvorac serijala, Joe Hill, sin je Stephena Kinga - a sa L&K je, mnogi misle, prevazišao tatu.

IZ PAKLA (Alan Mur, Edi Kembel)
Biblioteka Supernova i ovoga puta donosi delo koje zadire u samu srž duše i postavlja pitanja na koja reagujemo, voljno ili ne. Ovoga puta reč je o knjizi koja raskopava tajne. One mračne, one duboko zakopane u nama, one koje samo čekaju da ih neko bocne štapom, da se probude iz dubokog sna i pokuljaju užasom koji se u njima krije. Alan Mur i Edi Kembel nam predstavljaju novo viđenje čoveka, legendu, onoga koji lično predstavlja otelotvorenje najdubljeg mraka – Džeka Trboseka. Kembelov vizuelni pristup dočarava nam maglovitu, tmurnu i jezivu atmosferu viktorijanske Engleske, dok Mur svojim analitičkim pristupom, pokušava da da odgovor ko je zapravo bio Džek Trbosek.

            Još hororičnih i mračnih divota koje se od Darkvuda mogu očekivati u bliskoj budućnosti:

STVORENJE IZ MOČVARE

BETMEN: LUDNICA ARKAM

BETMEN: CRNO I BELO 1-3

KUĆA NA GRANICI 

            Za detalje o ovim izdanjima, kao i o mnogim drugim koja nemaju veze sa hororom, zatim o okvirnom vremenskom roku kada ih možete očekivati, o pretplati i svim drugim stvarima, najbolje je da se direktno obavestite na živahnom Darkvudovom forumu, OVDE!