недеља, 21. август 2011.

DON'T BE AFRAID OF THE DARK (2011): Nagradna igra

 

            U četvrtak 25. avgusta u Beogradu, u multipleksu KOLOSEJ, dešava se premijera horor filma NE PLAŠI SE MRAKA (DON'T BE AFRAID OF THE DARK, 2011), koga će Amerikanci moći da pogledaju tek u petak 26. avgusta! Svaka čast distributeru, Megacom Filmsu (MCF), što je ovako ažurno reagovao i jedan od najiščekivanijih horora ove godine doveo kod nas (čitaj: Beograd) istovremeno kada igra i u svetu. Tim povodom, malo niže, imamo i jednu malu nagradnu igru!
            U pitanju je rimejk TV filma iz 1970-ih kojim nisam bio naročito impresioniran (2+), iako među Amerima slovi za kultni, barem što se tiče onih made-for-TV. Original je meni bio suviše infantilan i besciljan u svojim igrarijama sa strahovima od mraka i babaroga u njemu, a naročito kad se razotkriju ti smešni, jadni, ne-strašni patuljčići u podrumu kuće koji bi da pojedu glavnu junakinju. Međutim, sada je Giljermo del Toro uzeo na sebe da sasvim reimaginuje taj koncept, što je i glavni razlog da imamo određena očekivanja od nove verzije.
Ubacio je mnoge svoje stalne opsesije (devojčice u nevolji, čudovišta, lavirinti, starostavni mehanizmi, podrumi, i sl.) i napisao scenario zajedno sa svojim starim saradnikom (s kojim je pisao i MIMIC ali i za sada skrajnuti AT THE MOUNTAINS OF MADNESS). Umesto made-for-TV klakera imamo raskošan bioskopski visokobudžetni đus sa dobrim glumcima i odličnim scenaristima, te stoga ovo zaista vredi overiti "na velikom platnu", kad se već pruža prilika (Beograđanima, i možda još ponekim preostalim pustim ostrvcima na devastiranoj karti srpske bioskopske mreže).
            Evo, dakle, osnovnih podataka o filmu:
 
NE PLAŠI SE MRAKA
DON'T BE AFRAID OF THE DARK

Start: 25. avgust
Žanr: horor
Režija: Troy Nixey
Scenario: Guillermo del Toro, Matthew Robbins, Nigel McKeand
Uloge: Katie Holmes, Guy Pierce, Bailee Madison
Zemlja produkcije:  SAD

Sinopsis

Sara (Bejli Medison) se sa ocem (Gaj Pirs) i njegovom novom devojkom (Kejti Holms) seli u novu kuću, lepo gotsko zdanje. Otac je poznati arhitekta čija je namera da renovira kuću i tako ponovo pokrene zaostalu karijeru. Pomalo zanemarena, Sali luta sama, otkrivajući da je kuća posednuta zastrašujućim stvorenjima koja žele da ona postane jedna od njih. Otac joj ne veruje, ali njegova devojka polako počinje da shvata da je Sali u pravu i da se u toj kući davno desilo nešto zaista užasno.

 
O filmu

Horor film Ne plaši se mraka, čiji je Giljermo del Toro scenarista i producent, prati jednu od omiljenih del Torovih tema: dete koje se sticajem okolnosti nađe u novom i zastrašujućem okrunju, i mora da se izbori sa silama koje ga opsedaju. Ne plaši se mraka je rimejk istoimenog kultnog filma iz 1970-ih, ostvarenja koje je po prvi put uplašilo Giljerma del Tora, osvedočenog ljubitelja i majstora horor priča. Reditelj je debitant Troj Niksi, poznati strip autor, a glavne uloge igraju Kejti Holms, Gaj Pirs i Bejli Medison.
Film je dobio oznaku „R“ što znači da mlađi od 17 godina mogu da ga gledaju samo u prisustvu roditelja ili nekog drugog odraslog pratioca. Filmska ekipa pokušala je da ga učini prihvatljivijim za decu, ali je od komisije za rejting dobila odgovor: „Zašto da upropastite savršeno strašan film?“. Giljermo del Toro je poslušao savet. „To je kao seksualni impuls. Ako volite visoke potpetice, dopašće vam se i horor film“, kaže on.
 
Evo kako je ovaj film pohvalio jedan od bistrijih internet kritičara mlađe (geek-žanrovske) generacije, otpadnik VERN, a evo i trejlera:


            A sad, evo i male nagradne igre!
Od finih ljudi iz MEGACOMA dobio sam pre par dana 5x2 karte za premijeru u KOLOSEJU, za 25.08. i njih će dobiti prvih 5 osoba koje kupe bilo šta iz GHOUL SHOPA – bilo da je to NAŽIVO, U BRDIMA HORORI ili neka od knjiga na engleskom. Klikni OVDE da vidiš šta je još u ponudi.
            Kupi knjigu, bilo koju, i dobij još 2 besplatne karte za film pride!
            Nije bitno šta, i nije bitno koliko – dovoljno je samo da što pre pošaljete mejl na dogstar666 -et- yahoo -dot- com i najavite koju knjigu ćete kupiti, a onda, zajedno sa njom, kada je platite, dobijate i dve besplatne karte za premijeru! Karte važe samo za četvrtak – javiću naknadno za koji termin – i samo onima koji su tada u Beogradu. Oni koji zakasne i ne stignu da se jave među prvih pet, naravno, nisu obavezni da bilo šta kupuju nakon što najbržima podelim tih pet kompleta karata.
            Eto, stvar je vrlo jednostavna, pa – pohitajte. Ne bojte se mraka. Ne bojte se nagradne igre! Tko prije Ghoulu – prije i MRAKU!