четвртак, 28. октобар 2010.

Horori Sajma knjiga: GHOUL'S PICKS


iliti: besplatne reklame za knjige za koje planiram da pljunem pare

evo još nekih knjiga koje svako cult of ghoul obeying domaćinstvo treba da ima kraj svog oltara:

napomena:
knjige pisane na engleskom ne čitam u prevodu (čak ni kad je on dobar), pa zato ovde navodim isključivo domaće originalne knjige – sa jednim izuzetkom, koji je načinjen za knjigu koja, u tom obliku i u tom izboru, ne postoji na engleskom.


PROGNANA BIĆA SRPSKE MITOLOGIJE 
(Ilustrovana monografija)
Izdavač: Orfelin

Ovo najavljuju kao izdavačko-ilustratorski poduhvat godine: na osnovu dosad viđenog, spreman sam da im lično dodelim tu titulu

Autor teksta je Milenko Bodirogić (Orfelin), koji je ujedno i nosilac projekta i izdavač.
Za grafičko oblikovanje i ilustrovanje ove knjige zaduženi su bili sledeći ilustratori:
Miloš Vujanović
Petar Meseldžija
Dragan Bibin
Vanja Todorić

Knjiga je formata A4, tvrdog poveza, u boji, štampana na mat kunstdruku (150gr), 176 strana, i sa promotivnom cenom na sajmu od 2000 dinara. Na štandu Orfelina biće prisutni i neki od ilustratora tako da svaki kupljeni primerak može biti autorizovan prigodnim crtežom.

Promotivni PDF ove knjige može se preuzeti sa:

Više detalja o ovoj knjizi može se naći na sledećim linkovima:



ČUDESNA SRBIJA - Dragan Bosnić
(Ilustrovana monografija)
Izdavač: Mladinska knjiga

Knjiga je nastala je tokom decenije “hodočašća” njenog autora, poznatog beogradskog fotografa Dragana Bosnića, s kamerom i beležnicom.
Na 528 stranica velikog formata odabrani su najzanimljiviji prizori više od sto lokaliteta Srbije, malo poznatih njenim urbanim stanovnicima. Uz svaku odrednicu upisani su i nenametljivi komentari i utisci koji prerastaju u minijaturne etnoskice. U njima su zabeležena lokalna predanja i tumačenja nastanka i prošlosti ovih staništa. Kao ono o tome kako su kamenu kapiju na reci Prerast stanovnici okoliša od davnina smatrali slavolukom bogova, dok za Kamene kapije Vratne u istočnoj Srbiji postoji uvreženo verovanje da kroz njih demoni žele da potope Srbiju, ali ih “rusalje”, žene koje se bore protiv nečastivih, sprečavaju u tome…
Više od hiljadu fotografija demistifikuje Srbiju po “horizontali” i “vertikali”, zumirajući izbliza njena “riplijevska” čuda prirode. Ili, drevne naslage paganskih i srednjovekovnih svetova, čije zidine, iz ptičije perspektive, nalikuju hijeroglifima “vanzemaljaca”. Ili, sedimentarni pećinski svet u kojem, kao u Topića pećini, obitava geološki fenomen “bigrenih kada”, zaogrnut mitom o čudesnom ćupu sa zlatom koji još uvek sija i svetluca na njenom dnu.
“Prvo vas privuku stari manastiri i utvrđenja, slikovita ili pusta sela… S vremenom otkrijete da tragovi ljudskih ruku na ovim prostorima ne traju dugo”, zapisao je Bosnić u uvodnom slovu “Putevi pored znakova”. “Zato sam pratio postojanije znake: mirne I nemirne reke, šume koje povijaju vetrovi, planine koje urušavaju bujične vode i ljudske priče koje se menjaju od sela do sela, a ostaju uvek iste.



ČUDOVIŠTA KOJA SMO VOLELI 4 - Ranko Munitić
(Teorija: film, književnost, fantastika, horor)
Izdavač: Kreativni centar

Nedavno je objavljen dugo očekivani, četvrti tom edicije "Čudovišta koja smo voleli" ne tako davno preminulog kritičara i teoretičara filma Ranka Munitića. Ova mala, ali izuzetna autorska enciklopedija ispituje rađanje popularnih likova u književnosti i njihov prelazak na film i u strip.
Analizom legendarnih ličnosti iz mitova, bajki, zatim dela horora i naučne kao i iz epske fantastike, traga se za tajnom večite privlačnosti i izazovnosti čudovišta. Prema rečima samog autora, serijal "Čudovišta koja smo voleli" jeste "pokušaj da se najpopularniji mitovi filmske fantastike ispitaju najpre u odnosu na književne originale (iz kojih su mahom svi potekli), a onda i u odnosu na prasliku koja stoji iza svega“.
U četvrtoj knjizi predstavljeni su Erik – Fantom Opere, Alraune, Fantomas, Golem, Tarzan, Fu Manchu, Doktor Mabuse i drugi.


MANUFAKTURA G - Adrijan Sarajlija
(Zbirka priča: SF, F, horor)
Izdavač: Tardis

Sarajlija pripada mlađoj generaciji srpskih pisaca koji su u veoma kratkom vremenskom periodu, objavljujući priče u najznačajnijim zbirkama i antologijama regionalne žanrovske književnosti, najavili uspešno stupanje na literarnu scenu. Knjigu objavljuje beogradska izdavačka kuća Tardis u okviru edicije "Novi horizonti", a čitaoci će na njenim stranicama moći da čitaju sledeće priče:

Viva La Revolucion!
Sve što raste
Abrakadabra
Fenomen
Hronovizija
Manufaktura G
Wasserkrabbe
Western
O anatomiji i drugim trikovima


SENKA NAŠE ŽELJE - Darko Tuševljaković
(Roman: horor)
Izdavač: Čarobna knjiga

Danijel Isakov je dečak koji mašta o pravoj avanturi. Njegov stric je pre petnaest godina otišao iz grada u beli svet i Danijelu je žao što ne može da pođe njegovim stopama, ako ništa drugo, da bi pobegao od rane jeseni, dosadnih školskih obaveza, večito umornih roditelja i devojke koja mu se ukazuje u prozoru nekadašnje pančevačke svilare. Želi miris morske soli u nozdrvama, topao vetar na obrazima, tropsko sunce na kapcima. Potpuno neočekivano, ukazuju se naznake da će stvari krenuti nabolje jer se u grad vraća davno izgubljeni rođak. Danijel nestrpljivo iščekuje susret s njim nadajući se promeni u svom životu. Ali promene koje ga očekuju nisu onakve kakvima se nadao... Upoznavši nas sa tipičnom pričom o odrastanju u malom gradu, Senka naše želje se transformiše u jezivi roman o silama čiju prirodu ne razumemo, a koje lako mogu zagospodariti našom sudbinom i promeniti je na najstrašniji način.


KNJIGA IZGUBLJENIH SNOVA - Ijan Mekdonald
(Zbirka priča: SF, fantastika)
Izdavač: Paladin

Uredio Goran Skrobonja i koja je od strane autora (i njegovog agenta) prihvaćena kao zvanična zbirka Mekdonaldovih najboljih priča
Zbirku čine priče i novele objavljene u zbirkama "Empire Dreams" i "Speaking in Tongues", kao i nekoliko priča objavljenih u raznim časopisima, koji su sada teško dostupni širem čitalaštvu. Priče su brižljivo odabrane a preko njih čitaoci mogu upoznati sve univerzume Mekdonaldovih serijala.
Mekdonald je gost Sajma, i potpisuje svoje knjige u petak i subotu (u Delfiju).


GODINE U MAGLI - Jovan Ristić
(Zbirka priča: SF, fantastika, horor)
Izdavač: NKC

Novinar, pisac, filmski aktivista i publicista Jovan Ristić objaviće tokom jeseni zbirku svojih kratkih priča i pesama "Godine u magli". Knjiga je nazvana po Jovanovoj noveleti koja se pojavila u "Paladinovoj" antologiji "Istinite laži - priče o urbanim legendama" (2009).
Izdavač je Niški kulturni centar, a u zbirci će, pored radova koji su do sada objavljeni u raznim književnim časopisima i žanrovskim publikacijama, premijerno biti štampane pesme "Tramvajski valcer" i "Na plaži", te priča "Pod reflektorima".

Sadržaj knjige izgleda ovako:

1. Godine u magli (2009)
2. Čovek na prelazu (1996)
3. Opekotina (2007)
4. Nedovršeno (2004)
5. Najezda (1998)#
6. Muškarac sa greškom (2005)
7. Barbara i prijatelji (2008)
8. Tramvajski valcer (1993)# *
9. Posetnica (1994)
10. Kad rebra postanu kavez (2000)
11. Talentovani idiot (2001)
12. Na plaži (1991)# *
13. Svetlenje (2000)
14. Pod reflektorima (2001)*

Sa # su označene pesme, a sa zvezdicom do sada neobjavljeni radovi.

Promocija na Sajmu najavljena je za subotu u 17h – samo još da se i knjiga pojavi do tada...


LED – Ilija Bakić
(dve novele: SF cyberpunk noir)
Izdavač: Tardis
Bakić + SF + cyberpunk + noir = POBEDA!


+
ČOVEK KOJI JE UBIO TESLU - Goran Skrobonja
(Roman: SF)
Izdavač: Laguna

Jedna Srbija ranog XX veka strelovito napreduje jer je prigrlila Teslu. Neku drugu Srbiju ranog XXI veka će uništiti neimenovana pretnja iz svemira. Nikodije Marić, naš stari poznanik iz Skrobonjinih dela, rešen je da opstane po svaku cenu, i uspeva da premosti nepremostivo. 
- Ovo sam već čito, nisam impresioniran, ali ni previše razočaran: to je jedna solidna eskapistička wish-fulfillment fantazija.

Takođe overiti: