уторак, 2. јун 2015.

Drugi Festival fantastične književnosti „Art-Anima”

  
            Evo jednog skromnog spektakla na koji vas pozivam da ga svojim prisustvom uveličate – ja svakako hoću.
Drugi Festival fantastične književnosti „Art-Anima” održaće se od 02. do 04. juna 2015. godine u knjižari „Plato” (Knez Mihailova 48). Festival za cilj ima podsticanje adekvatnijeg sagledavanja literarnih vrednosti fantastike kao vrste književnog stvaralaštva, a među učesnicima manifestacije biće eminentni pručavaoci i teoretičari književnosti, profesori sa Filološkog fakulteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, brojni autori i urednici književnih dela fantastike.

Prvi dan – 02. jun 2015. (utorak)

Trodnevni festival 02. juna u 16 časova otvara predavanje književnog kritičara i prevodioca mr Nataše Tučev, “Humanost i pitanje opstanka u Orvelovoj 1984″. Iako je Orvelovo delo antiutopija koja opisuje ekstremni totalitarizam, u njemu se ipak pojavljuju izvesna uporišta humanosti, a ovo predavanje biće posvećeno upravo njima.
Od 17 časova biće upriličena promocija knjige poznate hrvatske autorke fantastike Veronike Santo “Granice na vjetru”.
A od 18 časova sledi predstavljanje almanaha „Književna fantastika 2015”. U okviru same promocije almanaha biće upriličena dodela nagrade „Art-Anima” piscu, izdavaču i prevodiocu Goranu Skrobonji za doprinos popularizaciji SF/H/F proze.
Od 19.30 na programu je tribina pod nazivom “Strip mračne fantastike u književnosti i drugim umetnostima: Sendmen i Okružen mrtvima” na kojoj će učešće uzeti prevodilac i izdavač Goran Skrobonja, izdavač Milan Jovanović, prevodilac Draško Roganović i reditelj Milan Konjević.
Završnicu prvog dana Festivala činiće promocija zbirke priča „Poklade” Gorana Skrobonje, a sa jednim od najpoznatijih srpskih pisaca fantastike govoriće Đorđe Bajić.

Drugi dan – 03. jun 2015. (sreda)
 
Program drugog festivalskog dana otvoriće u 16 časova predavanje dr Tijane Tropin „Granice žanra: Leo Peruc između fantastike, istorijskog i detektivskog romana”, kojim će biti predstavljen, kod nas malo poznati, austrijski pisac Leo Peruc, koji je u svojim delima često i veoma uspešno koristio elemente fantastike.
Od 17 časova na programu je netipična promocija zbirke „Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša” tokom koje će autor, Radmilo Anđelković, inače organizator više radionica kreativnog pisanja, govoriti i o samoj knjizi i o problematici pisanja kvalitetnih kratkih priča.
Od 18 časova biće upriličeno predstavljanje festivala fantastične književnosti „Refesticon” iz Bijelog Polja. Tom prilikom biće promovisane i tri godišnje zbirke ovog festivala: „Nevidbog”, „Prsten s one strane sna” i „Đavolji prst”.
Prava poslastica za sve ljubitelje horora i priča o vampirima, očekuje posetioce festivala u 19 časova, kada će biti održana tribina o motivu vampira u folkloru i književnosti. Učesnici tribine biće dr Dejan Ognjanović, dr Danijel Sinani, Vlada Arsić i Aleksandar Petrović (aka Aca Seltik). Moderator tribine je Mladen Milosavljević.
A samu završnicu drugog festivalskog dana od 20.30 časova začiniće velikan srpske književne fantastike prof. dr Zoran Živković, koji će govoriti o svojim poznanstvima i saradnji sa legendarnim autorima naučne fantastike Isakom Asimovim, Stanislavom Lemom i Arturom Klarkom.

Treći dan – 04. jun 2015. (četvrtak)

Treći festivalski dan počinje u 16 časova tribinom o urbanim legendama. O ovoj, uvek zanimljivoj temi, govoriće Branislava Joković i novinar Jovan Ristić.
Od 17.30 časova biće organizovana promocija izdavačke kuće „Gavran”, koju će predstaviti Milena Dasukidis i Aleksandra Rajković. A uloga domaćina promocije poverena je vrsnom poznavaocu horora i mračne fantastike dr Dejanu Ognjanoviću.
Od 19 časova gost festivala biće prof. dr Sava Damjanov, koji će u razgovoru sa Irenom Dajić pričati o svojoj knjizi eseja “Vrtovi nestvarnog – Ogledi o srpskoj fantastici”.
Festival će zatvoriti promocija knjiga Bobana Kneževića „Slobodanida” i „Slutnja androida”, koja je na programu u 20.30 h. O knjigama će, pored autora, govoriti Zoran Stefanović, Luna Lu i Dimitrije Vojnov.

Tokom trajanja Festivala fantastične književnosti Art-Anima, biće upriličena izložba odabranih fotografija pristiglih na konkurs „Fantastična književnost okom foto-kamere”.
Ulaz na sva dešavanja je slobodan.
Organizatori Festivala fantastične književnosti „Art-Anima su: Sajt za promociju fantastične književnosti „Art-Anima”, Udruženje građana „Punkt.rs”, izdavačke kuće „Čarobna knjiga” i „Plato”.

            Skrećem vam pažnju da se, paralelno sa ovim, događa još nešto što ima Ghoulov Pečat preporuke!
            Naime, već sam u više navrata ovde na blogu prikazivao i hvalio artwork by Vanja Čanković. Ovaj mladi umjetnik najzad je rešio da svoje radove prikaže i široj publici, naživo. Izložba njegovih odabranih radova otara se u utorak 2. juna u 20h u PAROBRODU.
Evo detalja.

Izložba crteža ONaSTRANO

Izložba crteža ONaSTRANO predstavlja instinktivan i imaginaran umetnikov unutrašnji govor. Umetnikovo automatsko crtanje ostavlja izrazito grafički precizne hibridne predstave, međuprožete i čudno bliske, tako uspostavljajući specifičnu, začudnu intimnu estetiku.
Racionalno i kontrolisano u pogledu formalnog crtačkog gesta suprotstavlja se onom značenjskom i smisaonom, čije uporište umetnik pronalazi u poljima podsvesnog, intuitivnog i nepredviđenog. Naglašeno je odsustvo naviknuto komponovanog crteža, nema plana, skice, namere ili unapred određene strukture slike. Naprosto kao da su se predstave na papiru dogodile i odigrale, ove vizuelne pripovetke dočaravaju slojevitu, intrigantnu i pomalo onostranu priču.
Inače prepušten jeziku pokretnih slika, čini se da nam autor sada crtačkim izrazom intuitivno i strašno nestrpljivo prenosi prizore i likove iz nekog izmaštanog, još uvek, nesnimljenog filma.
I kao što se nadrealizam raduje odsustvu svesnog, kontrolisanog, umno zaprljanog, tako nas i ovaj umetnik zavodi svojom radošću razigranih, šokantnih, bizarnih vizuelnih zapisa svog neobičnog podsvesnog. Čini se da je to svet nasilne zadrške nad instiktima, dubokih snova, intuicije i primarnih ljudskih nagona.

BIOGRAFIJA
Vanja Čanković je rođen u Beogradu 3.3.1985. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na “Dunav filmu“. Snimao je kratkometražne filmove, muzičke spotove, iskusan je dokumentarni snimatelj i povremeno glumac. Takođe, bavi se i dizajniranjem video igara, a crtanjem i slikanjem se izražava od najranijeg detinjstva. Živi i radi u Beogradu.
Koncept i postavka izložbe – Ana Makragić
Trajanje izložbe: 2-10. jun
Mesto: UK Parobrod

Kapetan Mišina 6a, Beograd.