уторак, 27. октобар 2015.

Vašar knjiga 2015: Koje STRIPOVE kupiti?

  
            U prethodnom delu sajamskog vodiča preporučio sam vam nekoliko tuceta knjiga na koje vredi obratiti pažnju. Te preporuke i dalje imate OVDE.
            A sad, da vidimo šta ima novo, ili relativno novo, od stripova, a da ima moj Pečat Preporuke. 

DARKWOOD

Od novijih stvari moju najvreliju preporuku ima „Jezovnik 4: Hose Ortiz“ – izbor horor i fantastičnih stripova vrhunskog crtača, uključujući tu i čuvene (za moj groš idejno precenjene ali crtački vrhunske) JAHAČE APOKALIPSE.
Naravno, i svi drugi dosadašnji „Jezovnici“ su odlični, a o nekima sam i pisao, naročito o onima koje je radio Korben:



Od stvari koje bi svaki ljubitelj horora u stripu morao da ima, tu su svakako izuzetni grafički roman FROM HELL (IZ PAKLA),
serijal STVORENJE IZ MOČVARE (čiji novi, 3. tom izlazi za Sajam)
a izgleda – ograđujem se, još nisam čitao: uskoro ću! – i navodno lavkraftovski serijal LOKOT I KLJUČ (čiji 5. deo izlazi sada)!

Za blog sam odabrao ona dosadašnja izdanja Darkvuda koja su najbliža profilu onoga što ovde pokrivam (horor i mračnjaštvo). Ona druga je sajamska cena, a prva, u zagradi, standardna, puna, pa sami izračunajte koliko štedite sa sajamskim popustom:

Iz Pakla      (3900)   2900
Jezovnik  1   (1800)  1450    
Jezovnik  2   (3390)   2500
Jezovnik  3   (1350)  1190
Okružen mrtvima SC   (690)   590  
Okružen mrtvima HC   (990)   890
Lokot SC   (1150)   850
Lokot HC   (1500)   1150
Frankenštajn   (1300)   1150

Sendmen 6 i 7   (1850)   1490
Propovednik 4   (1850)   1400
Betmen Kult     (1450)  1190
Betmen Ludnica Arkam   (2450)   1990

Stvorenje iz močvare 1   (1950)   1450
Stvorenje iz Močvare 2   (2450)  1950       
Betmen B&W 1    (1450)  1190       
Betmen Vampir    (2450)  1950        
Džoker (1450)  1190
Jezovnik 4 (1800) 1390 
Jezovnik 5 (1350) 1190   
Sendmen 8
   (1350)    1190
A evo i ovogodišnjeg KATALOGA pa vi sami proberite ostatak.


MAKONDO

Spektakularno MUST HAVE izdanje od uvek vrednog Makonda svakako je 
Ranxerox
(Integral)
To znači da između jednih korica imate sva tri strip albuma ovog izvanrednog stripa kojeg je sredinom 1980-ih hteo da ekranizuje ni manje ni više nego Dejvid Kronenberg! Ukratko bih ga opisao ovako: (Kiber)Pankerska Pesnica u Lice „Dobrom ukusu“ i „Političkoj Korektnosti“ koja vrca od senzualnosti i splatera!
Osvrnuću se uskoro na blogu detaljnije na ovaj strip, a do tada, evo šta je o njemu rekao pouzdani expert, Zoran Đukanović, u svom pogovoru:

Ranxerox
Tamburini & Liberatore

Teško je nabrojati u kom sve pogledu Ranx jeste izrazito politički nekorektan. Svakako u pogledu nasilja i seksa, da počnemo od očiglednog. Prema levici, siromašnima, invalidima, obespravljenima, staricama, deci, majkama, seksualnim manjinama… Ranxa nije lako prevoditi, potrebno je napora da se njegov sleng i bezobraština ne osiromaše. U njemu nema siromašnih, svi su bogati, svi su blazirani i snobovi, ili makar to žele biti.
Alanfordovski crni humor ovde je doveden do paroksizma. Agresija je oblik normalnosti u komunikaciji u svetu kojim Ranx korača. Nasilje, od fizičkog do verbalnog, toliko je preterano da ono prestaje da bude nasilje u doslovnom smislu i postaje neka vrsta torte bačene u lice čitaoca. Čuvena scena s drobljenjem šake devojčice koja prodaje ruže je parodijski bravado političke nekorektnosti. Bacanje čitaocu u lice izazova da se prenerazi, užasne i ostane hipnotisan fascinantnim vizuelnim košmarom u koji ga ovaj strip uvlači.
Subverzija kodova svakodnevice je potpuna. Ranx svoju žestinu povlači iz najžešćih tradicija andergraund stripa, tek koju deceniju ranije uspostavljenih. Prva pojava crno-belog Ranxa, onog koga je crtao Stefano Tamburini, nosi najavu: predstavljamo vam „strip pun besmislenog nasilja“. I on to zaista jeste. Obećanje neće biti iznevereno.


KOMIKO
 
Još jedno spektakularno MUST HAVE izdanje – mega-luksuzno i ne baš jeftino, ali vredi svaku paru! SLAINE: The Horned God, velikana britanskog stripa Pata Milsa i neponovljivog crtača, ludog Sajmona Bizlija.
Izdavač zaista nema nikakvog razloga za skromnost, pa kaže: 
„SLEJN je stigao!
S velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je ovo bez ikakve dileme kruna našeg dosadašnjeg rada u Komiku, pre svega u produkcijskom smislu, naše najsavršenije izdanje do sada, projekat koji vredi kao čitava naša godišnja produkcija do pre koju godinu.“
 
ROGATI BOG je
- na 208 strana
- u koloru
- na povećanom formatu - 305 x 240 mm
- u tvrdom povezu
- u 500 primeraka.
Pošto je u samo 500 primeraka, knjiga neće ići u našu redovnu distributivnu mrežu po knjižarama, već će se pored pretplate po objavljivanju moći nabaviti samo u striparnicama, i pojedinim knjižarama koje dostojno tretiraju strip.


Inače, valja napomenuti da ovaj integral 3 knjige "Rogatog boga" sadrži i predgovor Peta Milsa, nekoliko strana komentara autora gde razjašnjavaju mitologiju, značenja i motive "Rogatog boga", napomene prevodioca kao i galeriju ilustracija i kroki crteža Sajmona Bizlija.

Bizli je apsolutni genije, jedan od nekolicine crtača kojima se divim do imbecilnosti, pa stoga – svakako overite ovo!


VESELI ČETVRTAK

Nažalost, nova knjiga starih epizoda DILANA DOGA neće izaći za Sajam, ali bi trebalo do kraja godine.
Ali zato su tu dva broja Biblioteke Obojeni Program za ovaj Sajam. Jedan Dilan i jedan Zagor (by Kerac). U tom DD Obojenom programu ima i jedna Rekionijeva priča. Rekioni standardno dobar. Lik iz te priče će se pojaviti za mesec dana i u redovnom DD #102. Naravno, i tu epizodu je napisao Rekioni. Njegov tejk na Saw serijal: neko zarobi Dilana i maltretira ga.

Specijalno izdanje Zagora biće predstavljeno na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga, a ono je posebno zato što je to prvi put da je neki strip autor iz Srbije radio na njemu. 
Epizodu „Prošlost Džimija Gitare“ nacrtao je novosadski strip autor Branislav Bane Kerac, jedan od najpoznatijih autora u Srbiji i u nekadašnjoj Jugoslaviji. „Prošlost Džimija Gitare“ je napisao scenarista Moreno Buratini, koji je urednik serijala „Zagor“ u Italiji.
Bane Kerac će u subotu, 31. oktobra biti gost na štandu „Veselog četvrtka“ na sajmu knjiga i čitaocima će potpisivati stripove.

Što se tiče ostalih Četvrtkovih ghoulovskih sadržaja:
nikako nemojte propustiti izuzetno prijatno osveženje koje donosi Dilan Dog: PLANETA MRTVIH

Marti Misterija knjiga br. 3 se radi, verovatno će izaći u cugu sa druge dve obimne knjige (Teks i Mister No), ali ne može se za sada precizirati kad će tačno izaći te tri knjige. Ali zato, ako su vam promakle prethodne dve knjige klasičnih, najboljih avantura Martija Misterije, to ima moj snažan Pečat Preporuke, pa još sa sajamskim popustom...!


ČUDNA KNJIŽARA

Stari pirat i doajen horor pregalaštva kod nas, Boban Knežević, objavio je strip album koji deluje kao obavezno štivo za ljubitelje horora:
 

NEKRODAMUS
scenario: Héctor Germán Oesterheld,
crtež: Horacio Lalia

Ovaj strip iz 1975. godine govori o demonskom alhemičaru i njegovom kompanjonu Goru. Crtež izgleda sjajno, a cena je više nego razumna za ovaj tvrdi povez na 300 strana – samo 1000 din.
Znači, ovo se nikako ne sme zaobići!
Uzgred, strip se u originalu zove NEKRODAMUS ali srpski naslov je, izgleda, NEKRADAMUS. Ko zna zašto?

Možda je nešto isplivalo iz podsvesti pirata Bobana koji poručuje „Mi NE KRADAMUS, ah ne, kupili smo prava i sve, sad smo LEGALAMUS...“ Dakle, Boban je, navodno, postao Nekradamus. Videćemo...


Najzad, evo i jedne knjige o popularnom stripu koja bi vas mogla zanimati – izdala UKRONIJA:

I na kraju, podsećam na odličan grafički roman KORPORATIVNI PANDEMONIJUM o kojem sam nešto više pisao i pokazao OVDE!