петак, 29. мај 2015.

Perspektive fantastike u književnosti - na TolkinFestu

  
            Evo jednog dešavanja koje od srca preporučujem svim ljubiteljima fantastike! Na njemu ću i lično učestvovati, i kao slušalac, i kao izlagač. Evo o čemu se radi.
Festival posvećen stvaralaštvu čuvenog engleskog pisca Džona R. R. Tolkina biće održan 30. i 31. maja (14-22 časova), na prostoru ispred Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja na Košutnjaku u Beogradu.
U okviru njega biće održane i dve tribine na kojima će relevantni stručnjaci govoriti o temama vezanim za fantastiku, SF i horor i njihov status u popularnoj i mejnstrim književnosti.
Klub 128 je udruženje studenata opšte književnosti i teorije književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ovaj klub je ostvario saradnju sa klubom Valinor, u cilju uticanja na čitalačku publiku fantastične književnosti sa stručnog, ali i inovativnog književno-teorijskog aspekta.
Oni smatraju da je žanrovska književnost skrajnuta na univerzitetima, te zato žele da pokrenu preispitivanje odnosa nacionalnog kanona prema ovom književnom fenomenu, ali i pruže komparativni osvrt na zapadni i istočni kanon. Cilj im je, takođe, pokretanje debate za ili protiv institucionalizovanja žanra. 
Evo srži dešavanja, barem iz Ghoulovog ugla:

Program:


Subota, 30. maj
16.00-17.30 h
Fantastika u kanonu: zašto me (ne) vole?

Ciljevi ove tribine jesu preispitivanje pojmova kanona i fantastike, položaja fantastike u kanonu, odnosno načina na koji su pojedina dela „visoke fantastike“ ušla u tradiciju izučavanja, kao i mogućnosti širenja datih okvira, te naročito uvođenje stvaralačkih opusa uticajnih pisaca Tolkina i Pračeta, ali i drugih pisaca epske fantastike.
Učesnici:
dr Tijana Tropin,
asistent Branislava Miladinov,
Danko Kamčevski 
Moderatori: Vlado Rukavina, Aleksandra Milanović

19.00-20.30 h
Književnost na margini: horor i naučna fantastika

Margina kao naličje kanona često nudi potpuniji prikaz umetničkog stvaralaštva epohe, te je primarni cilj ove tribine osvrt na trenutno stanje navedenih žanrova u svetu i kod nas, kao i perspektive razvoja u budućnosti. Učesnici će pružanjem svojevrsnih argumenata za promenu postojeće paradigme razmotriti stvarne potrebe za prevazilaženjem žanrovskih odrednica.
Učesnici:
dr Dejan Ognjanović,
dr Marko Pišev,
dr Novica Petrović,
dr Zorica Đergović-Joksimović
Moderatori: Marija Stanojević, Marija Milosavljević 

Ovo su samo neka pitanja na koja ćemo pokušati da ponudimo ili bar skiciramo odgovore:
Za ili protiv institucionalizovanja žanrovske književnosti?
Status horora i naučne fantastike u književnosti: ima li nade da se kod nas uvedu u kanon i da li bi trebalo?
Da li se žanrovske konvencije mogu prevazići i koje su? Da li omeđavaju ili oslobađaju žanrovsku književnost?
Kakva je recepcija kod nas? Kakva su očekivanja čitalačke publike? Šta se nudi u svetu i mogu li to da isprate mladi stvaraoci u Srbiji?
Mogu li da se definišu, ili makar bliže odrede, pojmovi horora, naučne fantastike, kao i žanra i kanona uopšte?
Koliku moć da osavremene akademske književne krugove imaju knjige poput Poetike horora, Enciklopedije naučne fantastike, almanaha Art-anime i sl, u doba u kojem je uticaj fantastike nesumnjiv, dok je izdavaštvo bogatije od kritike (nedostaje nam teorija, a ne produkcija)? Može li se izvršiti pritisak na okoštalu instituciju koja uporno izbegava tzv.underground ili naličje kanona?
Odnos prema drugosti u hororu i sf-u: ko su Oni u hororu?
            itd. itd.

            Biće tu i drugih dešavanja za one koji to vole.
Ovogodišnji Tolkinfest obilovaće raznovrsnim programom i dešavanjima prilagođenim različitim generacijama – od najmlađih, za koje će biti organizovani oslikavanje lica, dečji recitali, potrage za blagom, do onih koji su u duši zauvek deca i koji uživaju u društvenim igrama. Ljubitelji plesa moćiće da pogledaju irske, vilovnjačke, ali i aerial plesače, pa čak i da nauče neke nove korake u specijalno organizovanim radionicama.
Onima koje privlače borilačke veštine kralj Torin će demonstrirati svoje sposobnosti, a ako želite da se detaljnije upoznate sa Tolkinovim svetom, pravo mesto za vas je muzej na otvorenom. U radionici vilovnjačkog jezika i pisma naučite koja je razlika između Kvenije i Sindarina i gde je Tolkin našao inspiraciju za njih. Biće upriličeni i razgovori o fantastici na stručnom nivou i tribine na kojima će učestvovati univerzitetski profesori.
Ukoliko želite da i sami date doprinos Festivalu, prijavite se na takmičenje Srednja zemlja ima talenat ili za nadmetanje za najbolji kostim.