недеља, 23. март 2014.

ZAVODNIK u štampi: korice, pretplata itd.

             Roman ZAVODNIK ušao je u štampu! Izlazak očekujem pre kraja marta. Dakle, sve se odvija prema ranijem planu i najavama. To znači da će pretplatnici primerke knjige imati u svojim rukama već u prvim danima aprila.
            Gore možete videti finalnu verziju prednje korice, a evo kako izgleda zadnja (oni koji imaju II izdanje mog romana NAŽIVO primetiće da je ova korica svojevrsna varijacija na zadnju koricu te knjige):
            
Naravno, bar kod i isbn će biti tamo... Ova korica, isto kao i NAŽIVO, ima klapne (volim ih!), pa evo kako sve to zajedno izgleda kad raširi krila. Iz nekog razloga "klikni da vidiš veće" princip ovog puta ne važi (blogger se tu pita, ne ja) ali zato ako ovo SAČUVATE (klikni, sačuvaj, pa otvori) - onda možete videti veliko i detaljno:
            U prelomu ovaj roman ima tačno 276 strana – računajući izraze zahvalnosti na kraju i spisak pretplatnika koji su se prijavili do zadatog roka: ukupno 120-ak njih. Nisam siguran oko tačnog broja zato što su se neki prijavili i kasnije, kad je to već otišlo u štampu. Trenutna cifra iznosi 126 imena, pri čemu su neki naručili po dva primerka, pa se može reći da je, pre nego što je roman uopšte izašao, skoro trećina tiraža već prodata.

            
Roman ZAVODNIK i dalje možete naručiti po pretplatnoj ceni od 490 din (+ 50 za ptt) do kraja marta; od 1. aprila pa nadalje, cena će biti 590 + 50. Pišite na dogstar666 at yahoo dot com.
            Veoma sam zadovoljan kako izgleda unutrašnji dizajn i prelom (hell, pa ja sam ga i osmislio!) u izvedbi Žarka Milićevića, i presrećan sam kako su urađene obe korice, koje je prema mojim detaljnim instrukcijama izradila iskusna & talentovana Tijana Jevtić.
            Rado bih vam sada okačio neki odlomak iz romana, ali to neću uraditi iz sledećih razloga: roman je podeljen na "samo" osam poglavalja, odnosno osam dana strave koje moj "junak" provede u polupustom planinskom selu. Prosta računica vam kaže da svako od njih, u proseku, ima 30-ak strana. Po tome on odstupa od često viđenog (inostranog, pa vala i kod nas ponegde preslikanog) "vrcavog" pisanja horor žanra (a i šire), koje podrazumeva kratka poglavlja od po 5-6 strana u proseku, gde se sipaju dosetke, akcija, fazoni, klifhengeri i pančlajni levo i desno, sitno iseckani kao u besceler salati namenjenoj za konzumaciju čitalaca kratke pameti i plitke pažnje, tako da to sve "leti" – lepršavo, lagano, pitko i glatko i šupljikavo, za ubijanje vremena u autobusu ili na plaži.
            Ne kažem da ZAVODNIK pretenduje da bude novi, srpski Dostojevski, niti da je tekst naporan za čitanje (naprotiv: tek dok sam prolazio kroz finalnu lekturu shvatio sam koliko tu mnogo ima utkanog humora!) – ali ipak je to roman koji pre svega zavisi od atmosfere, a ona zahteva pažljivo građenje, pripremu, slojevitu razradu, pa je stoga nezahvalno vaditi stvari iz konteksta. Naravno da unutra ima horor set-pisova, stravičnih scena koliko hoćete, ali bilo bi besmisleno i kontraproduktivno da neku od njih vadim i kačim ovde izvan prirodnog mesta u romanu, izvan pripreme koja je dovela do nje...
            S druge strane, početak romana je jedna poduža scena koju naprosto ne mogu prikladno da "isečem" a da ne pokvarim njen učinak koji se može ispravno doživeti tek kad to sve čitate u cugu odnosno kada doživite kulminaciju svih tih detalja koji se tu nanižu jedni na druge. Zato, molim za malo strpljenja – i poverenja. Siguran sam da ćete biti adekvatno zavedeni ovim ZAVODNIKOM ako mu se prepustite.
            Kad sam kod toga, evo kako bih opisao razliku između mog prvenca (NAŽIVO) i drugenca (ZAVODNIK):
            NAŽIVO je roman koji vam razvali vrata, upadne u stan, počne da se dere i psuje, prebije vas i siluje, kao i vašu ženu, decu, psa, mačku i kanarinca.
            ZAVODNIK je roman koji vam lepo pozvoni na vrata, uđe, popriča s vama, večera, ostane na spavanju, sutra ujutro ga lepo pozdravite, a kad ode, shvatite da osećate neku nelagodu u analnom otvoru; uskoro otkrivate da vam i sina boli isto mesto, a žena vam je trudna, ćerka je trudna, trudni su i pas i mačka i kanarinac...
            S tim u vezi, još jedna obznana: NAŽIVO je pred apsolutnom i totalnom rasprodajom. Skoro celokupan tiraž koji sam imao na lageru nestao je. Ostalo mi je doslovno ŠEST (6) primeraka. Kad oni odu, to će biti to: ko je kupio, kupio je, posle – nema više. Da bih bio siguran da će ovi poslednji primerci otići u prave ruke, obznanjujem da će se poslednjih 6 primeraka prodavati po ceni od 666 din (+ ptt). Eto. Ko želi, nek se javi, dok ima... Ko zakasni – šta je do sad čekao?!