уторак, 26. октобар 2021.

VESTI! PROKLETIJE PROMO! ZOMBIJI! VESTI!

            Evo, na gomili, nekoliko vesti, obznana i najava.

 

            1) „U BRDIMA, HORORI“ – BIBLIOSALON SA DEJANOM OGNJANOVIĆEM U KUČEVU

 


            Rekoh već da sam, zbog korone, na minimum sveo promocije mog novog romana i srodna dešavanja ove jeseni. Ipak, nisam mogao da odolim ljubaznom pozivu iz Kučeva, mesta u kojem nisam do sada bio, a rado ću ga najzad posetiti.

            Povod će biti dešavanje pod nazivom „U BRDIMA, HORORI“ – BIBLIOSALON SA DEJANOM OGNJANOVIĆEM – u četvrtak, 28. oktobra 2021. u Narodnoj biblioteci u Kučevu (Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“), u 18 h.

            Dakle, govoriću te večeri o žanrovima književne fantastike i horora, o položaju i tretmanu ovih žanrova među čitaocima kod nas i u svetu, kao i o romanima NAŽIVO i PROKLETIJE, ali i o mojim drugim horor aktivnostima, uključujući uređivanje edicije „Poetika strave“ za Orfelin, a gost-domaćin će mi biti kolega, pisac folklorne fantastike i strave, antropolog Mladen Milosavljević.  

            Čitaoci i svi zainteresovani za fantastiku i horor dobrodošli su da svrate te večeri, par dana uoči Noći veštica, da pričamo o ozbiljnom tretmanu horor književnosti kod nas.

            Biće i neki manji broj mojih knjiga da se kupi koga bude zanimalo, po standardnim cenama (NAŽIVO - 800, PROKLETIJE - 900). Ako ste planirali da se pojavite tada, a zanima vas i neko od izdanja Orfelina, javite mi sa na dogstar66 at yahoo dot com i recite šta da ponesem.

Moderator i autor BiblioSalona: Jovana Dišić, filolog i folklorista

Događaj se može pratiti uživo uz strogo poštovanje mera (maska i držanje distance) i preko lajv prenosa na Fejsbuku.

Zvaničnu najavu možete videti OVDE.

 

 

            2) GHOUL(S) na Festivalu srpskog filma fantastike

            Festival srpskog filma fantastike održava se ove godine baš uoči Noći veštica, i to 29-31. oktobra (petak-nedelja) u DKC-u.

            U subotu se dešava ZOMBI ŠETNJA, a u žiriju za najzombije biće dr Ghoul lično. Pripomagaće mu mr Marčelo i još poneko.

            Prijavite se za zombije, budite kreativni u maskiranju i šminkanju i dobijte lepe nagrade: među njima su i horor knjige Orfelinove edicije „Poetika strave“ koju uređuje dr Ghoul, koji će lično i dodeliti neke od ovih lepotica najbolje maskiranim zombijima!

            Jeste, Orfelin je i ove godine jedan od sponzora nagrada ovogodišnjeg festivala, pa zato – ne oklevajte nego dođite na zezanje!

            Više o programu ima na Fejsbuk strani ovog dešavanja.

            Na otvaranju će biti prikazan film VAMPIR (cena karte 300 din), za koji je upravo ovaj festival najprikladniji mogući ambijent.

 

 

            3) Ponosan sam što sam deo knjige REASURING TALES T.E.D. Klajna!

Tačnije, pošto se Klajnu veoma svideo intervju koji sam s njim radio za magazin Vastarien, rešio je da ga uvrsti kao dodatak novom, proširenom i revidiranom izdanju svoje odavno rasprodate i zadugo nedostupne zbirke priča.

Izlazi u USA krajem novembra.

 

            4) Pričao sam za RTS o seriji Squid game



Na blogu sam o njoj već pisao blogerski, OVDE, a za državnu TV sam pričao sa vezanom kravatom. Evo kako:

Serija Squid game – krvava alegorija koju ne možete da prestanete da gledate

Klikni OVDE da vidiš taj članak!

 

5) Žao mi je što čujem da je umro D. M. Car, veliki niški fotograf, divan čovek, legenda.

Bio sam u dva navrata na izletima s njim i Sigmom (koji nas je takođe u međuvremenu napustio), na Tremu i u Đavoljoj varoši. Ponosan sam što imam neke odlične fotke koje je on uslikao tim prilikama. Nažalost, kao i većina fotografa, daleko češće je bio iza kamere nego ispred...

Nek počiva u miru.

Slike uz ovu vest načinio je upravo on.

 

            6) Roman PROKLETIJE i dalje nailazi na skoro nepodeljeno oduševljene reakcije čitalaca koje dobijam mejlom i u porukama, a poneke su vidljive i javno, na Instagramu, na Goodreads sajtu i drugde.

            Na Gudridsu trenutno ima 16 rivjua i 52 ocene, i na osnovu njih prosečnu ocenu 4,73.

            Bilo bi i više da onaj pajac Boban Knežević knjizi koju nije ni pročitao iz osvete nije dao „1“, ali može i dalje da se kiseli u svojoj pakosti, ne vredi mu…

                         

Jedan od čitanijih prikazivača knjiga na Instagramu, Marko Veljković aka kraljevic.u.carstvu.knjiga“, piše:

 

Novi roman Dejana Ognjanovića donosi potpuno drugačiju vrstu strave od one sa kojom smo se susreli u romanu „Naživo“, koji je povezan sa „Prokletijama“. U romanu "Naživo", strava je na neki način opipljiva i uglavnom proizilazi iz pokvarenosti ljudskog uma, dok se u „Prokletijama“ jeza postepeno povećava kako prelazimo stranice i strah dolazi kao produkt nečeg nepoznatog i nezemaljskog, dok je čovek tu samo prenosnik i jedina veza između nama poznatog sveta i nepoznate sile koja nam se obraća kroz njega.

Ima u ovom romanu i dosta akcije, ali nije to ono što me je impresioniralo kao čitaoca, već taj lavkraftovski element - strah od nepoznatog koji postaje sve snažniji kako se potraga odabranog pojedinca za komplikovane odgovore bliži kraju, da bi napokon shvatio da mi nismo dorasli tom drevnom božanstvu čija je kolevka smeštena u srcu Prokletija, čak ni da mu se približimo bez prethodnog odobrenja, a da ne govorim o suočavanju koje se u ovakvim romanima ne završava slavno.

Ipak, odabrana grupa, sačinjena od bivših ratnih veterana, još uvek aktivnih vojnika i jednim čovekom koji ima nadljudske sposobnosti kao što su čitanje misli fizičkim kontaktom, pokušaće da zajedničkim snagama unište zlo koje se nakotilo na Prokletijama, tako što će probati da preseku njegov koren. Samo nekolicina iz te grupe od početka zna sa čime su suočeni, ali čak ni oni nisu spremni u potpunosti za ovaj najteži zadatak do sada koji ih očekuje, pre nego što će konačno odložiti oružje i otići u penziju. Ili u smrt.

 

Evo ga jedno opsežnije, visinsko i dubinsko poniranje u PROKLETIJE (bez većih spojlera) koje je na svom sajtu objavio negotinski pisac, Miljan Ristić. Kliknite i čitajte OVDE

Još nemate PROKLETIJE? Šta čekate? 

Svako ko želi tu knjigu, ili NAŽIVO, KULT GULA, NEKRONOMIKON ili neku drugu knjigu, neka mi piše na mejl dogstar666@yahoo.com da se dogovorimo oko ukupnog iznosa, poštarine, načina plaćanja. Iz tuđine primam Paypal, šaljem svuda, od Kanade do Australije i Rusije, ko voli - nek izvoli! Pišite, naručujte dok ima.




7) Kao što smo i najavili, nismo slagali: iz štampe su izašle KNJIGA EJBONOVA (najbolje horor priče Klarka Eštona Smita, u mom izboru) i TEATRO GROTTESCO, zbirka priča Tomasa Ligotija.



Ko se pretplatio na te knjige, može početi ovih dana da očekuje poštara i da im se raduje.

Ko ih nije još kupio, može to i dalje – pišite Orfelinu na orfelinns@gmail.com

            Oni kojima je slađe iz Ghoulove ruke – slobodno nek se jave meni, na poznati mejl , jer imam i ja nešto primeraka, po istim cenama (EJBON – 2.200 + ptt, TEATRO – 1.000 + ptt). Takođe imam i još nekoliko NEKRONOMIKONA, knjige koaj je poslužila kao model za ovu sa Smitovim pričama… Cena, samo 2.300 + ptt.

            Idu tmurni dani, pravo vreme za čitanje vrhunskog horora kojim vas Ghoul i Orfelin časte. Navalite…