среда, 10. јул 2013.

FRANCO NERO na Grossmannu 2013!

             Iduće nedelje dešava se najluđi i najbolji festival fanta-hororičnog filma u celom regionu (a o vinu da i ne govorim) – naravno, slovenački Grossmann. Po deveti put! 15-20. jul 2013 / Ljutomer / Slovenia / EU
            Nažalost, ove godine neću moći da učestvujem na Grosmanu jer se prethodnih (i predstojećih) meseci staram o bolesnom ocu, ali nadam se da ću, ako je takva božja volja, svakako overiti jubilarni i spektakularni DESETI Grosman, dogodine.
            Drugari sa Grosmana su bili tako fini prema meni da su ove godine, znajući da neću biti sa njima, kao glavne goste pozvali imena jaka, relevantna, opštepoznata i filmofilima draga, ali ipak takva da ja lično neću stravično patiti što ih, eto, neću naživo upoznati. Naime, dva glavna gosta i ujedno dobitnika Hudih mačaka za životna dela jesu poznati glumac FRANCO NERO i malo manje izvikani reditelj, znan fanovima italo B-muvija, ENZO G. CASTELLARI. Obojica će publici biti predstavljeni kroz javne razgovore, kao i kroz retrospektive odabranih filmova. Nerova, naravno, sadrži i neizostavnog BANOVIĆ STRAHINJU.
            Možda je i mudrije što su Verhovena ostavili za iduću (jubilarnu, Ghoul-attending) godinu!
Čisto da moja tuga što nisam na festivalu bude još malo veća, filmski program na Grosmanu je ove godine jači no ikada! Glavni program sadrži sledeće (klikni na naslov za više detalja o filmu):







            Čak 4 od 6 ovih naslova trenutno nisu dostupni za skidanje sa neta, što je u današnje vreme za jedan festival VELIKO postignuće, naime, da imaju uistinu PREMIJERNI program. A da stvari budu slađe, piratima su nedostupni upravo oni najprimamljiviji filmovi, koje sam već najavljivao u svom osvrtu na najočekivanije filmove godine, i koje bih, da sam tamo, na licu mesta, pod obavezno overio. Po redosledu visine mojih očekivanja, to su: BYZANTIUM, VANISHING WAVES, FRANKENSTEIN'S ARMY i TULPA. 
            Koliko je festivalski program jak govori i podatak da su u jedan od PRATEĆIH programa stavili film koji je na nekim drugim festivalima (npr. u ZAGREBU) bio u udarnom, glavnom programu: THE ABC'S OF DEATH !
            A to nije sve: ove godine je vanredno atraktivna i ponuda dokumentaraca na filmske (žanrovske) teme. Definitivno su vredni gledanja svi do jednoga! Evo šta se nudi u programu Shock Doc (klikni na naslov za detalje):
 EUROCRIME!
USA; 2012; 137 min
Directed by: Mike Malloy
Cast: Franco Nero, John Saxon, Henry Silva, Antonio Sabato, Fred Williamson

FROM ROMERO TO ROME
UK; 2012; 60 min
Directed by: Calum Waddell
Cast: Russ Streiner, Kim Newman, Ruggero Deodato, Dardano Sacchetti, Luigi Cozzi, Alex Chandon

SLICE AND DICE: THE SLASHER FILM FOREVER
UK; 2012; 75 min
Directed by: Calum Waddell
Cast: Corey Feldman, Mick Garris, Adam Green, Tobe Hooper, Tom Holland, Scott Spiegel

BULLETS, BABES AND BLOOD
UK; 2012; 17 min
Directed by: Calum Waddell
Cast: Ruggero Deodato, Sergio Martino, Darren Ward, Paolo Zelati

            Za fanove zombija tu je i spec. program zombi filmova, Zombirama, a ko voli da se glupira pred svetom maskiran u zombija (by Luda Veverica, tj. Kumalakanta i curice), moći će i ove godine da to radi na ZOMBIE WALK paradi mrtvačkog ponosa.
            Grosman je zaista vanredno dobar i zabavan festival, pa stoga – svi vi iz regiona koji ste voljni za malo putovanja, kampovanja i zezanja u ovom malom mistu blizu hrvatske granice, preporučujem vam da izučite zvanični sajt festivala, detaljnije skenirate program jer ima tu i koncerata (npr. HORROR PIKNIK!!!) i drugih dešavanja, plus: još filmova, pa vidite kako i gde otići, kako srediti smeštaj itd. Sve to lepo piše OVDE.
            Eto, pa uživkajte malo i umesto mene. Živeli!