четвртак, 23. фебруар 2017.

FEST 2017: Šta gledati?            Ovogodišnji FEST traje od 24.02. do 05.03. Evo mojih preporuka.


VIĐENI I PRIKAZANI
Ove filmove već sam gledao i o njima na blogu pisao. Dole, zaplavljeno, imate linkove ka mojim kritikama. Sve ovo su odlični filmovi koje vredi overiti na velikom platnu, pa i ako ste ih već videli u kućnoj varijanti, pogledajte ih opet, onako kako treba.

DRŽAVA:
Južna Koreja , 2016
REŽIJA:
Park Chan-Wook
Moj rivju: OVDE!


DRŽAVA:
Južna Koreja , 2016
REŽIJA:
Na Hong-jin
Moj rivju: OVDE!

 

DRŽAVA:
Japan 2016
REŽIJA:
Kiyoshi Kurosawa
Moj rivju: OVDE!


DRŽAVA:
Južna Koreja, 2016
REŽIJA:
Yeon Sang-ho
Moj rivju: OVDE!


DRŽAVA:
SAD, 2016
REŽIJA:
Paul Verhoeven
Moj rivju: OVDE!


DRŽAVA:
Poljska, 2015
REŽIJA:
Agnieszka Smoczynska
Moj rivju: OVDE!


VIĐENI I NEPRIKAZANI
Ove filmove sam gledao ali do sada o njima nisam pisao na blogu, pa evo sada, ukratko.

DRŽAVA:
SAD , 2016
REŽIJA:
David Mackenzie
Moja ocena: ***   3-
Solidan triler o dobrodušnim „kriminalcima“, dvojici braće koji kradu pare od bankara-lopova kako bi isplatili svoju lopovski nameštenu hipoteku i sprečili da im đubrad otmu porodični dom... i to po cenu života jednog od braće. Dobri glumci čine ovo nešto zanimljivijim nego što scenario realno nudi.


DRŽAVA:
Srbija, 2016
REŽIJA:
Filip Kovačević
Moja ocena: **(*)  3-
Nesvakidašnji domaći pokušaj SF-a, naravno „mekog“, o momku koji beži od ljudi s belim maskama i svaki put kad ga uhvate i srede, iznova se probudi u Kinez Mihajlovoj i beži im, ali sa pamćenjem iz prethodnih „života“. Ko ga juri, zašto bi da ga ubiju? Pomalo je to repetitivno a glavni glumac nedovoljno harizmatičan da bismo maltene samo njega gledali ceo film ali ima tu i vizuelnog i žanrovskog štofa...


DRŽAVA:
SAD , 2016
REŽIJA:
Tom Ford
Moja ocena: **(*)  3-/2+
Ovaj atmosferičan triler ipak je previše difuzan, neinvolvirajući i emotivno distanciran da bi u teoriji tužno-tragična neljubavna priča imala stvarnu rezonancu. Ovako, mnogo šminke u vidu „kontroverzne“ najavne špice sa golim debeljucama koje skaču i iscepkanog pripovedanja (između stvarnosti i romana koji likinja čita) i usiljenog mooda, neuspešno prikriva odsustvo supstance i srca.DRŽAVA:
Novi Zeland, SAD , 2016
REŽIJA:
Taika Waititi
Moja ocena: **(*)  3-
Prijatna avanturistička komedija, načelno dobroćudna, od sorte kakva se nekada davno, kad sam bio klinac, davala nedeljom popodne, ili u tzv. „zimskim bioskopima“. Matori mrzovoljni Sem Nil i njegov usvojeni ali nevoljeni dečak, simpatični debeljko, nađu se u divljini i moraju da se, neminovno, zbliže. Baš fino.


DRŽAVA:
Meksiko , 2016
REŽIJA:
Emiliano Rocha Minter
Moja ocena: **(*)  2+
Napadno „kontroverzno“ kvazi-umetničarenje može biti marginalno interesantno zbog svojih napadnih „transgresivnih“ elemenata (incest brata i sestre, nehinjeni seks i pušenje, krupni planovi genitalija, menstrualna krv, kanibalizam...) ali budući da je sve to izvađeno iz ma kakvog smislenog konteksta i narativa i da se stvari dešavaju tek tako, bez drame, bez priče, bez zaleđine, ništa od tih „šokova“ zapravo ne šokira, osim na krajnje površnom i prolaznom nivou neke sličice koja vam prođe kroz glavu i ne ostavi nikakvog traga. Ipak, ima tu lepih, videospotovskih kadrova... Čak i mnogohvaljena završna scena nije originalna, maznuta je iz AVALONA.


DRŽAVA:
Velika Britanija, Katar, Jordan, Iran , 2016
REŽIJA:
Babak Anvari
Moja ocena: **(*)  2+
Neopravdano prehvaljena iranska „horor“ drama o položaju žene u nekadašnjem Iranu, zanimljivija zbog egzotike (wow, Iranka, a nije u nindža-kostimu!), privatnih prisećanja na dane NATO bombardovanja (jao, vidi, i oni lepe okna selotejpom; saučestvujem!) i prikaza toga koliko su žene podređene u tim bliskoistočnim „društvima“ negoli kao horor, jer hororski gledano ovo je krajnje mlaka i previše očigledna alegorija čija je srž preslikana od Del Torove ĐAVOLOVE KIČME (neeksplodirana bomba donosi tenziju i kao nešto natprirodno s čime se prvo zbliži neko dete). Oprez: devojčica koju ovde imate gledati u skoro svakom kadru jedno je od najantipatičnije derištadi zabeleženih u novijem hororu: onaj klinja iz BABADUKA je ko bombonica prema ovoj maloj buljavoj nakazi!


NEVIĐENI
Ovo su filmovi koje, iz opravdanih razloga, nisam još pogledao, ali zvuče vrlo zanimljivo, i svakako ću ih overiti na FEST-u. Poređani su po redosledu visine mojih očekivanja. Imate linkove na svakom naslovu pa se obavestite za detalje kakvi su i o čemu su na FESTovom sajtu.


DRŽAVA:
Mađarska , 2016
REŽIJA:
Attila Till


DRŽAVA:
Italija, Francuska , 2016
REŽIJA:
Federica Di Giacomo


DRŽAVA:
Austrija, Danska , 2016
REŽIJA:
Ulrich Seidl


DRŽAVA:
Danska, Island / Denmark, Iceland, 2016
REŽIJA:
Gudmundur Arnar Gudmundsson


DRŽAVA:
Russia, 2016
REŽIJA:
Kirill Serebrennikov


DRŽAVA:
Velika Britanija , 2016
REŽIJA:
William OldroydDRŽAVA:
Španija , 2017
REŽIJA:
Oriol Paulo


DRŽAVA:
Argentina 2016
REŽIJA:
Sebastian Rotstein, Federico Rotstein


DRŽAVA:
Italija , 2015
REŽIJA:
Alex Infascelli


DRŽAVA:
Srbija, Velika Britanija, SAD , 2016
REŽIJA:
Emir Kusturica


DRŽAVA:
Francuska, Nemačka , 2016
REŽIJA:
Olivier Assayas


DRŽAVA:
Rusija, 2016
REŽIJA:
Pavel Lungin


DRŽAVA:
Slovačka, Češk, 2016
REŽIJA:
Jan Hřebejk


DRŽAVA:
Srbija, 2016
REŽIJA:
Luka Bursać


DRŽAVA:
Francuska / France, 2016
REŽIJA:
Thierry Demaizière, Alban Teurlai
ULOGE:
Rocco Siffredi


* * *