среда, 10. новембар 2021.

Strava u domaćoj i stranoj književnosti



Kao što je ovde na blogu već bilo najavljeno, uoči Noći veštica gostovao sam na jednoj horor večeri gde sam, po ko zna koji put (ali u datom mestu, i datoj publici prvi put) objašnjavao razna važna pitanja vezana za poetiku horora.

            Konkretno, radilo se o dešavanju BIBLIOSALON SA DEJANOM OGNJANOVIĆEM, s podnaslovom „U BRDIMA, HORORI“. To se odigralo u četvrtak, 28. oktobra 2021. u Narodnoj biblioteci u Kučevu (Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“), s početkom u 18 h.

            Gost-domaćin mi je bio kolega, pisac folklorne fantastike i strave, antropolog Mladen Milosavljević, autor odličnog romana JEZAVA o kojem sam ovde već pisao, a moderator i autor BiblioSalona bila je i ostala Jovana Dišić, filolog i folklorista, ujedno direktorka biblioteke.

            Razgovor je trajao skoro sat i po (tj. oko 84’), i zahvaljujući odlično odabranim i izloženim Mladenovim pitanjima moram neskromno reći da su i moji odgovori bili nadahnutiji i sadržajniji nego što bi bili da je voditelj bio neko ko o tematici nema pojma i priča/pita koješta.

            Neka od pitanja koja elaboriram u ovom snimku jesu: kako premostiti jaz između književne i žanrovske fantastike, koliko znače književne nagrade fantastici, kako se radi građenje tradicije, koje su dečje bolesti domaćeg horora, kako sprovesti širenje dijapazona mogućnosti horora, da li preferiram eksplicitni ili atmosferični horor, Naživo ili Zavodnik, šta su zapravo Prokletije, kako je koncipirana „Poetika strave“, šta se zbiva sa „Gluvim dobom“, pa onda pitanja iz publike o Ligotiju, Aci Radivojeviću…


            Ukratko, koga horor zanima, imao je šta da čuje, a zahvaljujući biblioteci koja je to sve uredno snimila i okačila na Jutjub, to sada mogu da pogledaju i poslušaju i svi drugi, a pre svega vi, dragi moji kultisti. Pa zato, evo tog snimka odmah ispod.



Inače, podrazumeva se da sam i ovog puta, kao i uvek kad idem negde u goste, posetio i nekoliko slikovito-jezovitih lokacija, ali bogati foto-izveštaji iz starih tvrđava i pompeznih pećina stižu u nekom narednom nastavku.