среда, 10. новембар 2021.

Strava u domaćoj i stranoj književnosti



Kao što je ovde na blogu već bilo najavljeno, uoči Noći veštica gostovao sam na jednoj horor večeri gde sam, po ko zna koji put (ali u datom mestu, i datoj publici prvi put) objašnjavao razna važna pitanja vezana za poetiku horora.

            Konkretno, radilo se o dešavanju BIBLIOSALON SA DEJANOM OGNJANOVIĆEM, s podnaslovom „U BRDIMA, HORORI“. To se odigralo u četvrtak, 28. oktobra 2021. u Narodnoj biblioteci u Kučevu (Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“), s početkom u 18 h.

            Gost-domaćin mi je bio kolega, pisac folklorne fantastike i strave, antropolog Mladen Milosavljević, autor odličnog romana JEZAVA o kojem sam ovde već pisao, a moderator i autor BiblioSalona bila je i ostala Jovana Dišić, filolog i folklorista, ujedno direktorka biblioteke.

            Razgovor je trajao skoro sat i po (tj. oko 84’), i zahvaljujući odlično odabranim i izloženim Mladenovim pitanjima moram neskromno reći da su i moji odgovori bili nadahnutiji i sadržajniji nego što bi bili da je voditelj bio neko ko o tematici nema pojma i priča/pita koješta.

            Neka od pitanja koja elaboriram u ovom snimku jesu: kako premostiti jaz između književne i žanrovske fantastike, koliko znače književne nagrade fantastici, kako se radi građenje tradicije, koje su dečje bolesti domaćeg horora, kako sprovesti širenje dijapazona mogućnosti horora, da li preferiram eksplicitni ili atmosferični horor, Naživo ili Zavodnik, šta su zapravo Prokletije, kako je koncipirana „Poetika strave“, šta se zbiva sa „Gluvim dobom“, pa onda pitanja iz publike o Ligotiju, Aci Radivojeviću…


            Ukratko, koga horor zanima, imao je šta da čuje, a zahvaljujući biblioteci koja je to sve uredno snimila i okačila na Jutjub, to sada mogu da pogledaju i poslušaju i svi drugi, a pre svega vi, dragi moji kultisti. Pa zato, evo tog snimka odmah ispod.



Inače, podrazumeva se da sam i ovog puta, kao i uvek kad idem negde u goste, posetio i nekoliko slikovito-jezovitih lokacija, ali bogati foto-izveštaji iz starih tvrđava i pompeznih pećina stižu u nekom narednom nastavku.

12 коментара:

  1. Prijatna emisija. Lepa
    umerena I poucna promocija zanra I knjizevnosti uopste. Voleo bih da se plodovi horora I fantastike nazru i sazru u sredini gde je seme baceno. Nadam se da ce biti vise ovakvih emisija I druzenja u buducnosti.

    ОдговориИзбриши
  2. Kad bi narod imao dnevne, makar kvartalne, doze ovoga, ne bi slušao svaku poltronsku, zajapurenu masu pred tv kamere koja mu donira nešto čime ga je najpre opelješila visokim cenama nečega. Svet bi mu bio makar malo mitološkiji, čemu valjda i težimo da oplemenimo realnost čitanjem probranih štiva. Neprimenjiva utopija nad distopijskim hordama.

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican intervju. Samo tesko da ce da pomru bas svi nevakcinisani.

    ОдговориИзбриши
  4. Sto samo znaci da nas mnogo vremena deli od trenutka kada ce ljudi moci da se okupljaju u vecem broju...

    ОдговориИзбриши
  5. U vezi videa, to jest, hecklera iz publike, "Kad neko spomene Savu Savanovića, potežem pištolj" ili tako nešto. Moramo biti strpljivi i sačekati da se antivaxxeri izculliraju.

    ОдговориИзбриши
  6. Možda su antivakseri mongoloidi ali jedno je sigurno,a to je da vi bogataši sa tri šestice jedino možete da udjete u Savršeno Carstvo samo kroz 'iglene' uši,valjda je zato ELvis prvi primio vakcinu pred kamerama na dan Gejcovog rodjenja u Sjetlu - u kome se nalazi Svemirska Igla,što je i naslov jednog Elvisovog filma.Sjetl je u King Kauntiju a Elvis je King.Tu je i Dz.Vašington postao master mason i živeo na imanju Vernon Estate što je ime Elvisovog oca...

    ОдговориИзбриши
  7. Kratak osvrt na "Crnu svadbu" - dobar saspens, dobri glumci, par finih scenigrafija, fina reklama potenciranja dobrodušnosti vlaške mađije (ko god verovao u to značiće mu), fino izbalansiran večiti ljudski kompleks dualizma Dobrog i Zla. Ali, koji će im pajser oni spojleri najave novih epizoda na Rts-u, jer se već nazire Crni vojvoda? A nisam ni posumnjao, moj mozak je vodio istragu u drugom pravcu. Rts ne razume svrhu nedorečenosti, vidi se da je informativni program. Olabite sa trejlerima, ne mora baš uvek naše pravo da znamo sve. Prećutite nam mnogo toga, prećutite i ovim trejlerima najave novih epizoda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 'Katabaza' to je samo onom Radivojevicu moglo da padne na pamet,magic name,nešto kao Karkosa,prepoznajem potpis.
      Glavni glumac pored toga što treba da zna da glumi poželjno je i da ima harizmu,da vlada scenom i prostorom a ne tata mi je bio glumac ajd i ja ću.Ima dobre glume ovde ali isto kao i u drugim domaćim filmovima verbalna ekspresija je veštačka,ukočena,vidljivo nespontana,šmiračka,smaračka(ne znam šta im rade u tim školama glume,jel ih jebu samo ili stvarno uče nešto) a neki kadrovi u zatvorenom prostoru su porodični format a la Bolji Život i sl.Ovakva tematika ipak zahteva neko sozercavanje i silazak u pakao a ne samo copy paste stranog kinematografskg trenda pa to umiksano sa 'Baba se češlja na pjenu od mora rodjaka sa sela'...One raminiscencije sa YU nostalgičarskom muzikom mi se svidjaju,ima i jedan skoro piksovski kadar...Ovo je od odgledane dve epizode.

      Избриши
    2. Slažem se. Scenario je očigledno dobar i mislim da bi literarizacija istog mesto mušičave ekranizacije bio pun pogodak. Ima dobre glume, da nije onog izopštenog popa ne bi imali taj saspens koji se nadvija nad serijom. Iz ostalih glumaca su mogli izvući malkice više. Štimac je na nivou, očekivano i zadovoljeno njegovom glumom.

      Избриши
  8. Velika je stvar kad mala zemlja Srbija ima posvećenog doktora književnosti koji se bavi horor sadržajima. Horor je zadnjih decenija eksplodirao u komercijalnoj pop-kulturi, uz ogromnu količinu teškog kiča i šunda, i svako se nalazi pozvan da o tome govori i teoretiše. Tu mora da se zavede neki red, i mora nauka da razdvoji žito od kukolja.

    Potreban je meritum, a mi imamo gosn. dr. Ghoula i hvala mu na svemu!

    ОдговориИзбриши
  9. Zanimljiv intervju, narocito deo sa "tada jos uvek zivog Pavica" 🙂

    ОдговориИзбриши