понедељак, 2. август 2021.

NOĆ – Filip Drije

Biblioteka Zona, knjiga 2

Prevod: Nikola Živanović

Broj strana: 76

Boja: kolor

Format: 210 x 297

Povez: tvrdi

Štampa: Rotografika

 

Cena:
promo = 1.450 dinara (do 10. 8. 21)
puna = 1.950 dinara

Odavno me najava nekog novog domaćeg izdanja – bilo knjiškog, bilo stripskog – nije toliko obradovala kao vest o izlasku albuma Filipa Drijea (Philippe Druillet).

Drije je jedan od meni vizuelno najfascinantnijih umetnika za koje znam, autor izvanredno individualnog, smesta prepoznatljivog ličnog pečata i stila, čovek za koga vam ne treba ni cela tabla: jedan kadar je dovoljan da znate TO JE ON I NIKO DRUGI…

            Drijea mi je negde oko 2000-te godine otkrio Nikola Vitković. Brauzujući internetom tada oduševljavao sam se njegovim lavkraftovskim ilustracijama i crtežima na kojima je, bukvalno kao niko drugi, besprekorno hvatao DUH Lavkrafta:

njegovu monumentalnost, pompeznost, kosmičke dimenzije njegovih hramova, kreatura, demon-bogova…

Kad sam, ubrzo zatim, godinu dana bio u Americi, na moju žalost za sve to vreme uspeo sam da iskopam samo jedan Drijeov album na engleskom, nekakvo fantasy čudo, YRAGAEL URM. A ja čak i ne volim naročito fantasy.

ALI, poenta sa Drijeom je sledeća: on je jedan od onih umetnika čiji je dodir toliko vredan po sebi, sam za sebe, da je apsolutno nebitno „o čemu se tu radi“.

Isto kao i Giger, ili Bekšinjski, da navedem samo dvojicu mu savremenika i srodnika po horor fantaziji (i kvalitetu), tako i Drije: nebitno je da li crta ženu, sveštenika, demona, katedralu, pustinju ili jebenu činiju s voćem – on će to učiniti svežim, novim, dotad neviđenim i nezaboravno prelepim.

Tako i po pitanju albuma NOĆ, koji – na sramotu svih dosadašnjih srpskih strip-izdavača – predstavlja tek jubilarno PRVO izdanje nekog njegovog albuma u ovoj zemlji (a čovek stvara još od sredine 1960-ih!).

NOĆ, prepričan, ne zvuči kao nešto za šta bih se baš smesta zaleteo sa zelembaćima i usklikom „Ućuti i uzmi mi pare!“

NOĆ, prepričan i sveden na plot, svodi se na orgijanje nekolikih mutantoidno-subhumanoidnih bandi motorista i degena u postapokaliptičnom svetu gde se makljaju, što međusobno, što manje-više zajedno protiv nekakvih stvorova čudovišnijih i od njih, a sve to zbog droge koja im jedina unosi nešto svetla u NOĆ.

Ali, kao prvo, ovo je strip-album koji je nemoguće prepričati. Bonelijanci će da šlogiraju od ove rascepkane non sequitur – what the fuck – bog te mazo dramaturgije i naracije: već vidim mase kako trljaju glavice, dahćući „Jebote, brate, šta sam ovo pročitao!?“ i vraćaju se na kuru Zagora… ili X-Mena, Ovog- ili Onog-Mena, da se okrepe od onog što ih je ovde strefilo.

NOĆ je čak i za moj groš radikalan (ali ne neprijatno radikalan!) i apstraktan strip – tačnije, grafički prikaz jednog osobenog pogleda na svet, jednog mentalnog i duševnog stanja koje se ne može iskazati rečima, i baš zato se posegnulo za njihovim slikovitim ekvivalentima. Pa još kako!

Ovo je nešto totalno halucinogeno – kao acid trip, ili čitanje vrhunske poezije, posle kojih su reči još nemoćnije. Ovo se ne može prepričati zato što ovaj strip ne nudi PRIČU, on nudi ISKUSTVO.

Ali iskustvo posle kojeg ćete ostati bez reči, posle kojeg nećete umeti da kažete gde ste bili i šta ste radili, bar ne posle prvog puta. Drugo čitanje možda malo unormali ovo ludilo; bar malo. Možda.

Dobro, pitate se ipak, a koja vrsta iskustva je u pitanju? Na šta to liči, o čemu se tu, između redova, između slika – radi?

Ako vam slike kojima ilustrujem ovaj post nisu dovoljne, poslužiću se rečima glavnog urednika Stalkera – Milana Jovanovića, jednog od Darkwoodovih urednika koji se, eto, otisnuo u samostalne vode. On je u jednom nedavnom intervjuu savršeno opisao ovaj album, čime pokazuje da dobro zna šta radi, i zašto; da nije slučajno baš on prvi Drijea doveo međ’ Srblje.

Noć može žanrovski da se svrsta u naučnu fantastiku, međutim to je u suštini alegorijska priča. Ona je nastala 1976. nakon lične tragedije koju je Drije prošao samo godinu dana pre toga. Naime, supruga mu je preminula od karcinoma, a sam autor je upao u veliku bol, sumanut delirijum u kojem se žestoko odao porocima, predan stvaralačkim vizijama koje je artikulisao u strip table.

„Iz svega toga je izašla „Noć“ kao jedna vrsta, prema njegovim rečima, rekvijema ili Tadž Mahala kog je sazidao za svoju suprugu, a sve u cilju kako bi na neki način zauzdao gnev usled velikog životnog gubitka.

„Naslov je okrenut društvu koje trguje sa smrću a beži da se suoči sa smrti uz zaključak kako mi zapravo o smrti ne znamo ništa. „Noć“ je u suštini jedna poetska struktura i u tom smislu nije za svakoga.

„To je težak ali briljantan strip, naslov koji nas tera na preispitivanje i na razmišljanje šta samo mi tačno pročitali kroz te vizuelne postapokaliptične vizije. S obzirom da to podseća na majstorski ilustrovanu hermetičnu poeziju, negde mi je i prirodan izbor bio da prevod radi pesnik.

„Zato je za prevod bio zadužen Nikola Živanović. Kroz strip vidimo jedno trulo i raspalo društvo koje je dotle izgubilo karakteristike civilizacije da se čak i jezik, gramatički neispravan, dovodi do nekog ruba. Na kraju se sve to sklopi u jednu sliku koja, čini mi se, više deluje na podsvest nego na svest.“

 

A zvanična izdavačeva najava kaže ovo:

Drijeova Noć je gnevna poezija poraženog.

Postapokaliptična vizija sveta u raspadanju, kao alegorijska priča o ličnoj tragediji i gubitku voljene osobe. Noć izvesno nije strip-album koji će razveseliti čitaoca. Naprotiv. Međutim, beskompromisno ogoljujući svoj bol, autor pruža zagrljaj saosećanja onome ko je imao slično iskustvo.

Drijeova Noć delo je koje ne podilazi ukusu mase i ne potcenjuje čitaoca. Njegova Noć mračna je i strašna.

Filip Drije jedan je od najistaknutijih francuskih strip-autora. Uz Mebijusa, Dionea i Farkasa bio je osnivač kultnog Metal irlana (Metal hurlant). Uprkos značaju i bogatstvu njegovog opusa, u domaćem izdavaštvu bio je prenebregnut. Ovo izdanje prvi je Drijeov album objavljen na srpskom jeziku.

 

ALI, da ponovim: na stranu sva pričam-ti-priču, sve što treba znati o ovom albumu jeste da ga je crtao DRIJE. Sve ostalo nije čak ni sekundarno.

I zato, manje priče, više slika – i akcije!

Podržite ovog mladog izdavača tako što ćete častiti ne njega nego same sebe ovim draguljem. Otkrijte sebi šta se sve može stripskim jezikom uraditi, iskazati, preneti – zapanjite se – oduševite se kao pred novim, neslućenim svetom.

A kad ste već kod toga, kupite sebi i 1. album Stalkera, Osmi putnik – stripizaciju legendarnog SF-horora Ridlija Skota, za koju je Voren Elis (Transmetropolitan, Planetari) kazao: „„Osmi putnik, grafički roman” najbolja je stripska adaptacija jednog filma. Čudesno delo, veoma progresivno i inovativno.“

Kazaću i ja koju o toj adaptaciji, uskoro – ali ne čekajte moj rivju jer, spojer, odlično je i to i vredno posedovanja. Ne čekajte, kažem, jer ovi stripovi su na akciji samo do 10. avgusta – pa iskoristite priliku u narednih nedelju dana da ih nabavite sa značajnim popustom! Do 10.08. možete ih oba dobiti za manje od tri crvene – a posle toga redovna cena će, za oba, biti čak četiri.

Podsećam:

Cena:
promo = 1.450 dinara (do 10. 8. 21)
puna = 1.950 dinara
 

Porudžbine direktno od izdavača:
- pošaljite mejl na: knjizara@stalker.rs
- pišite poruku na njihovoj fejsbuk strani

Za kupce iz Beograda: Promo cena važi u Darkwoodu i Alan Fordu.