среда, 16. октобар 2024.

Moje preporuke: STRIPOVI NA SAJMU KNJIGA 2024

U subotu 19.10. počinje novi veliki beogradski Sajam knjiga i traje do 27.10.

Najvažnije: ja ću na Sajmu biti svih dana, od subote 19.X do nedelje 29.X u nekim razumnim časovima, verovatno ne pre 13h.

Moja baza će biti štand ORFELINA, tu ćete me najlakše naći, ali ako me nema kad naiđete, a želite kupiti neku moju knjigu ili potpis na već kupljenu, recite njima na štandu da me dozovu, ako nisam iza kulisa, onda sam u tom trenu u lutanju po drugim štandovima.

Štand ORFELINA je i ove godine na istom mestu gde je bio i prethodnih 5-6 godina. Ako ste nas ikada posetili tokom prethodnih godina, i dalje je to isto mesto.

Moje sajamske preporuke podelio sam u DVA DELA. Sada kačim STRIPOVE koji su po meni najvredniji pažnje, naročito ako delite moj ukus i interesovanja.

U petak ću okačiti moje preporuke KNJIGA.

 

 

DARKWOOD

Od ranijih izdanja ne propustite NEŠTO NAM UBIJA DECU – to sam uzeo još prošle godine, prelistao, i nikako ne stigoh da pročitam, ali deluje vredno.



Od novih, gomila mangi.

I apsolutni remek, PUT, prema romanu Kormaka MekKartija - po meni, znatno bolja verzija te priče i od romana i od filma. Pisaću i rivju, ali i bez njega, ovo ima moj totalni Pečat Preporuke!



Nikako ne propustite da zaokružite sve tomove KALVINA I HOBSA, u vrhunskom prevodu na srpski.

A ovaj KONAN se praktično rasprodao, i na sajmu će najbrži moći da kupe poslednjih nekoliko primeraka:

„Konan Varvarin” i „Konan Uništitelj”, kultni avanturistički filmovi iz osamdesetih, slave četrdeseti rođendan! Taj veliki jubilej obeležavamo novim izdanjem u biblioteci Riznica, u kojem će čitaoci pronaći stripske adaptacije filmova koje je ilustrovao Džon Bjusema, kao i pregršt dodatnog sadržaja. Intervjui s članovima ekipe oba filma, zabeleženi u vreme kada su filmovi bili aktuelni na velikom platnu, predstavljaju posebnu poslasticu i poslužiće kao pravi mali vremeplov koji će pružiti priliku čitaocima da zavire iza kulisa i otkriju mnoštvo detalja i anegdota sa snimanja! A kako je u pitanju rođendan, uz svaki primerak knjige dolazi i poklon poster!

 

MAKONDO

Subićev crno-beli KONAN!!!

Kolor verzija je odavno rasprodata a sada, još lepše, crno-belo, bez nepotrebne farbe, i sa dodacima…

 

Plus, najzad izašli EL TOPOVI SINOVI!

 

Od ranijih, obavezno:

Manarin MAJMUN vredi overiti.

Kao i mega-spektakularna ČUDOVIŠTA!

 

 

300 ČUDA

Čuo sam da spremaju novi tom HELBOJA, ali na Cobissu nema podataka o tome, pa to možda ne stigne za Sajam. Ipak, proverite.

 

 

 

ČAROBNA KNJIGA


Drakula: Red zmaja

Autori: Korado Roi, Marko Kanavo

ROI RAZVALJUJE DRAKULU!

Brojne su obrade legende o Drakuli u raznim umetnostima, a onim stripskim pridružuje se i ova, Drakula: Red zmaja, iz pera Marka Kanava, koji je adaptirao Stokerov roman, i fantastičnog Korada Roija, koji u stravičnu snagu originalne priče utiskuje mračne dubine sopstvene mistične umetnosti. Rezultat toga je ovo raskošno izdanje, kakvo remek-delo poput Drakule i zaslužuje.

 

Frankenštajn: U ime oca

Autori: Marko Kanavo, Korado Roi

ROI RAZVALJUJE FRANKENŠTAJNA!
Nakon što su u tandemu izvrsno stripski obradili Stokerovog Drakulu, Marko Kanavo i Korado Roi u stripu Frankenštajn: u ime oca iznova pričaju priču o čudovištu mitskih razmera, nudeći nam fantastično mračnu vizuelnu interpretaciju nepatvorene gotske atmosfere, kao i nov i efektan ugao u samoj pripovesti koji će je učiniti svežom i podložnom novim tumačenjima

  

 

Pingvin – Nebitan čovek

Autori: Tom King, Stevan Subić

 Osvald Koblpot je niko i ništa, nebitan čovek, ništarija koja služi piće u klubu mafijaškog bosa i svakog dana trpi uvrede i udarce. Ali susret sa Betmenom promeniće mu život i Koblpot će se ubrzo naći na tronu kriminalnog podzemlja Gotama kao Pingvin.

Narativna celina Nebitan čovek Toma Kinga i Stevana Subića maestralna je digresija u Pingvinovu i Betmenovu prošlost unutar mini-serijala Pingvin. Napisana kao intermeco, ova priča opisuje stariji Gotam i Betmena na početku karijere dok se bori protiv mafije čije zlo nagriza temelje njegovog grada.

Čarobna knjiga vam unutar jedne knjige predstavlja priču Pingvin: Nebitan čovek u dve verzije – kolornoj i crnobeloj – čime maestralni crtež Stevana Subića zasluženo dolazi do izražaja u punom sjaju.

A pošto je ovaj donji album izašao posle Sajma '23, tj. uoči Nove godine, podsećam vas na njega: ko nema, nabaviti pod obavezno. A evo i mog rivjua ovde: 

http://cultofghoul.blogspot.com/2024/03/zagonetac-godina-prva.html

 

Betmen: Grad ludila

Duboko ispod Gotama leži pokopan još jedan Gotam. Taj onostrani Gotam je živi košmar, naseljen izvitoperenim odrazima stanovnika pravog Gotama, a napajaju ga strah i mržnja koji dopiru odozgo. Kapiju između gradova već decenijama čuva Sud sova. Ali sada je kapija otvorena i iz drugog Gotama je pobegla njegova verzija Mračnog Viteza. Betmen mora nakratko da se pomiri sa Sudom sova i njihovom smrtonosnom Kandžom kako bi zaustavio Onostranog Betmena i sprečio da Gotam potone u ludilo!

Višestruki dobitnik nagrade „Ajzner” Kristijan Vord predstavlja nam svoju mračnu viziju Betmena i Gotama. Snažno se oslanjajući na Ludnicu „Arkam” Dejva Makina i Granta Morisona, on širi zamisao o uticaju ludila na čitav grad i u izvrsnom spoju lavkravtovskog horora i superherojskog stripa stvara jedan od najzapaženijih naslova o Betmenu u 2024. godini.

 

Muzej: Serijski ubica se smeje na kiši 1

 

prvi od tri tankobona

 Policijski narednik Hisaši Savamura bolji je detektiv nego suprug i otac. Dok mu se privatni život raspada, naići će na najmonstruozniji slučaj u svojoj karijeri. U Tokiju se pojavio serijski ubica koji žrtve ubija na posebno jeziv način. I to čini samo kada pada kiša. Savamuri se čini da ubica želi da pošalje poruku, kao i da sve to ima neko dublje značenje. Ali kakve to veze ima sa njegovom porodicom?

Muzej je vrhunski detektivski triler sa elementima horora o potrazi za serijskim ubicom. Rjosuke Tomoe je elegantno i vešto nacrtao jedno od najjezivijih ostvarenja ovog žanra, u kome svako novo otkriće i preokret dodatno skreću pažnju na ponor koji vreba ispod svakog aktera.

Na osnovu ove trodelne mange Keiši Otomo je 2016. godine snimio istoimeni igrani film. (Bizarnim sticajem okolnosti, nisam gledo ovaj film.)

 

Od ranijih izdanja, ne propustite:

 

ZOV KTULUA – Lavkraft & Ilustracije Fransoa Baranže

Vidi moj rivju OVDE.

 

DANIČKI UŽAS - H. F. Lavkraft & Ilustracije Fransoa Baranže

 

U PLANINAMA LUDILA - H. F. Lavkraft & Ilustracije Fransoa Baranže;

Vidi moj rivju OVDE.

 

Nezvanično saznajem da će Baranžeova SENKA NAD INSMUTOM izaći kod ČK u decembru.

 

 LOKOMOTIVA

 

Od ranijih izdanja, ako su vam promakli ovi, obavezno:

DEN 1

Richard Corben

Pisao sam o američkom izdanju OVDE – naše je prevod tog istog, remasterovanog, sa svim dodacima.

Načuo sam da je u pripremi DEN 2, ali ne vidim ga u najavama niti na Cobissu, moraćemo još malo da sačekamo…

 

SVET MUTANATA

Pisao sam o domaćem izdanju OVDE.

A od novih stvari, svakako OVO:

 

KOMIKO

 

ŽVRLJA - Frederik Peters, Serž Leman

Ovo je priča o jednoj vremešnoj gospođi koja piše strašne priče za decu, o majci koja ne može da govori o njenoj ćerki koja to ne prestaje da čini, o mačku nezgodne naravi, o kolekcionaru čudesa koji ima po šest prstiju na obe šake, o džinovskoj ptici-fosilu, o krivotvorcu kojeg proganjaju imena ...

Ovo je odličan strip uživao sam u njemu, nažalost ne stigoh da pišem rivju, ali zaista ga preporučujem! Na prvi pogled ne deluje kao horor, a zapravo jeste!

 

 

Robert Kramb: KNJIGA POSTANJA

 

Od stvaranja sveta do smrti josifove, ovde se nalaze svih pedeset poglavlja biblijske knjige postanja, koju je raskošno ilustrovao robert kramb, velikan devete umetnosti.
Robert Kramb, legendarni autor stripa, daje jedinstveni vizuelni prikaz prve knjige Biblije, pripovedajući o Postanju na veoma iskren i upečatljiv način. Iako je prvobitno planirao da ilustruje priču o Adamu i Evi, Kramb je ubrzo postao toliko fasciniran biblijskim jezikom, ,,štivom toliko veličanstvenim i neobičnim, da naprosto nameće vizuelni prikaz", da se potom upustio u ilustrovanje čitave Knjige postanja.
Sada čitaoci različitih profila – Krambovi obožavaoci, ljubitelji stripa i vernici – imaju priliku da steknu sasvim novi uvid u ove potresne, tragične, ali i provokativne priče. Krambova Knjiga postanja vodi nas u raskošni vrt Adama i Eve, prikazuje nam impozantnu Nojevu barku, Sodomu i Gomoru – gradove razorene ognjem sa nebesa, faraonski Egipat, i druge velčanstvene prizore iz Starog zaveta. Jednako upečatljiva je i galerija biblijskih likova, od zmije u Rajskom vrtu, humanoidnog reptila koji podseća na stvorenje iz naučno-fantastičnog filma, do Jakova ,,naizgled depresivnog lika, koji baš ne odiše hrabrošću", i njegovog brata Isava, ,,naprasitog grubijana", do Avramove žene Sare, daleko naočitije od većine žena u devetoj deceniji života, i samog Boga, ,,standardne figure nalik Čarltonu Hestonu, s dugom belom kosom i bujnom bradom".

  

STALKER


PRSTEN NIBELUNGA 

 

Mlada izdavačka kuća Stalker nastavlja da pred domaće ljubitelje stripa donosi brižljivo probrana dela devete umetnosti, a ovoga puta to je stripska adaptacija operskog ciklusa Prsten Nibelunga Riharda Vagnera, koja ujedno važi i za najličniji projekat proslavljenog scenariste i crtača F. Krejga Rasela.

Rasel je višestruko nagrađivani američki strip autor najpoznatiji po radu na adaptacijama bajki Oskara Vajlda, romanu Koralina, strip serijalima Sendmen i Helboj, ali naročito po uspešnim adaptacijama nekih od najvećih svetskih opera u lucidne i dobro osmišljene stripove, počevši od Parsifala Riharda Vagnera, preko Peleasa i Melisande Kloda DebisijaSalome Riharda Štrausa, pa do krunskog ostvarenja koje i lično smatra svojim životnim delom – Prstena Nibelunga.

 

ARHE & LAJLA

 

Izdavačka kuća Stalker uskoro će u okviru biblioteke „Zona“ objaviti strip-album Arhe & Lajla Filipa Kazomajua francuskog autora poznatijeg pod umetničkim imenom Kaza.

Kaza je jedan od vodećih francuskih ilustratora književnih dela naučne fantastike, koji je oslikao naslovnice brojnih francuskih izdanja knjiga velikana žanra poput Isaka AsimovaTima PauersaRodžera Zelaznija i drugih.

Svoj autorski doprinos žanru naročito daje od 1975. godine kada započinje plodnu saradnju sa kultnim magazinom Metal irlan (Metal Hurlant), koji za njega predstavlja hram kontrakulture u kom će moći da razvija svoje ideje iz oblasti naučne fantastike, ali i da dozvoli sebi lirizam, simbolička tumačenja, poetske ilustracije, duboku kontemplaciju i da se vrati arhetipovima.

Arhe & Lajla je integralno izdanje koje predstavlja Kazina najistaknutija dela iz osamdesetih. Reč je o dve zbirke kratkih naučnofantastičnih priča, prvobitno objavljivanih u legendarnom strip-magazinu, koje se tematski kreću u zonama ekstrema — od karikaturalnih, anegdotalnih i lascivnih eskapada do egzistencijalističkih minijatura.

 

MEBIJUS: Svet Edene

„Svet Edene” istovremeno je uzbudljiva naučnofantastična avantura, pomodarski nju ejdž pamflet, promišljeni filozofsko-sociološki traktat, istinska duhovna odiseja... ali pre svega pionirsko tumaranje još neistraženim prostranstvima stripa kao stvaralačkog medija. Retko uzbudljivo putovanje.

 

Od ranijih: ako vam je promakao DRAKULA, uzimajte ako ga vidite, stanje je na izmaku, nestaće brzo.

  

ŽIR

Ovo je bilo najavljeno za prošli Sajam, ali nije stiglo, izašlo je tek ove godine…

 

SMARAGDNA NIT – Šerlok i Ktulu u Gejmenovom imaginarijumu

Rađeno prema istoimenoj kratkoj priči kojom je Nil Gejmen 2004. godine osvojio prestižnu „Hugo“ nagradu. Priča predstavlja elegantan i pronicljiv omaž Arturu Konanu Dojlu, a sam naslov je referenca na njegov roman Grimizna nit s čijim uvodnim poglavljima se snažno prepliće. Priča „Smaragdna nit“ prvi put je objavljena u antologiji Shadows Over Baker Street krajem 2003. godine zajedno sa još sedamnaest proznih ostvarenja kojima su poznati pisci fantastike utisnuli lik Šerloka Holmsa u svet Ktulu mitosa Hauarda Filipsa Lavkrafta.

Istovremeno tajanstvena, jeziva i uzbudljiva priča „Smaragdna nit“ prikazuje briljantnog detektiva i njegovog vernog partnera dok pokušavaju da razreše užasno ubistvo tajanstvenog člana kraljevske porodice, koje bi moglo da dovede do neslućenih posledica.  Složena istraga vodi istražitelje od opskurnih uličica Vajtčepela sve do Kraljičine palate.

Na strip adaptaciji priče, pored Gejmena su radili nagrađivani strip crtači Rafael Albukerk i Rafael Skavone, kao i višestruki dobitnik „Ajzner“ nagrade, kolorista Dejv Stjuart.

Prevod na srpski jezik uradio je Draško Roganović. Izdanje sadrži 88 strana u koloru.

 

LAGUNA

JA SAM HEROJ

Manga sa zombi-tematikom, rađen je vrlo dobar film po njoj, moj rivju imate OVDE.

Ima 9 nastavaka.

 

SYSTEM COMICS

Ima rasprodaja naslova koji se vode kao rasprodati. Ovo su primerci vraćeni iz knjižara. Kad oni odu, stvarno nema više...

Plus, vredi pažnje cyberpunk-horror weirdness Alexe Gajića, KRALJ NIČEGA!

Ima KLOT CRNU koricu, pa neću kačiti taj crni kvadrat. 

Plot:

Džoni! Umetnik, pisac, skejter, kralj ničega, žrtva slave i publiciteta, u krizi srednjih godina, usled krize društvenog života uopšte – vraćajući se pod stare dane svojim korenima i Politikinim Zabavniku, ponovo otkriva ljubav prema stripovima sa kojima je proveo duge decenije mladalačke usamljenosti I prepuštenosti ulici. On vozi dok piše i piše dok vozi. Njegov stil je brzina, a strah koji osećamo dok čitamo njegovu prozu najbrži je način da se preživi Beograd – grad koji izmiče istoriji i geografiji.

 

RED BOX

Nije strip, ali je knjiga o stripu, DILANU DOGU. Moj rivju je OVDE.


VESELI ČETVRTAK



Ovaj izdavač NE UČESTVUJE NA SAJMU, ali tokom oktobra kod njih, u objektima TRAFIKA, vlada VELIKI POPUST, pa iskoristite tu priliku! Evo detalja o tome: https://www.trafika.online/brend/veseli-cetvrtak?brendid=35