уторак, 26. април 2011.

Od Vršca do Vranja

 
            kao što je ovde ranije već bilo uredno najavljeno, u vršcu smo 13.04.2011. imali odličnu promociju, na poziv tamošnjeg udruženja filmoljuba pri vršačkom kulturnom centru na čelu sa časlavom vasićem.
domaćini su bili ljubazni i dobro spremljeni da nas dočekaju, a urednički trijumvirat – savić, dabić i ognjanović – održao je nešto više od puke promocije FILAŽA, nakon najave direktorke kulturnog centra.
bilo je to mini-predavanje o stanju u srpskom filmu, filmskom izdavaštvu (kako knjiga tako i časopisa) i filmskoj kritici nekad i sad, sa posebnim osvrtom na ulogu kritike u novom milenijumu, u kontextu interneta, blogova i sl. (pri čemu su dabić i savić stavili veći akcenat na NEKAD, a ognjanović na SAD).
naravno, priča o SRPSKOM FILMU potakla je i najveći feedback iz publike, ali pošto se ispostavilo da je najradikalniji radikal iz publike ujedno i veliki fan mog rada na chetnixploitation blogu, nije bilo većeg excesa, niti je nasiljem odgovoreno na moj, rekao bih briljantan odgovor na pitanje 'zar se SRPSKI FILM ne koristi istim metodama kao 'fondovski' (eurimage) filmovi, da bi se prodao inostranstvu mračnom i gnusnom slikom o srbima?'
cela priča desila se pred skoro punom salom, odoka bih rekao da je bilo najmanje 40ak ljudi i žena, a možda i više.
prijateljski doček i pozitivne reakcije publike podstakli su i nas na priču, koja je trajala oko dva sata.
ukratko, bila je ovo jedna od naših najuspelijih dosadašnjih promocija FILAŽA i ekipe koja ga pravi.
inače, FILAŽ je istog tog 13. aprila ostavljen u 3 bg knjižare: beopolis, aleksandar belić i tardis (potonji se uskoro seli, pa pohitajte da ih uhvatite na starom mestu pre kraja aprila)! potražite svoje primerke što pre.
ujedno, pozivam sve mnogobrojne pratioce ovog bloga iz vranja i njegove bliže okoline, na promociju FILAŽA koja će se desiti 28.04. u 19.00 u Američkom kutku u Vranju.
u promociji učestvuju savić i dabić, a ognjanović će biti opravdano odsutan telom, ali prisutan duhom.