четвртак, 26. септембар 2013.

Horor Strip Emitor


             Danas u Beogradu počinje 11. međunarodni Salon stripa. Kompletan program ove manifestacije imate OVDE.
Za Salon stripa izlazi novi broj prozina Emitor, specijal potpuno posvećen stripu, u kome je većina priloga vezana za horor, uključujući tu i par mojih skromnih tekstualnih doprinosa.
Tu je obiman prilog o Zabavi za celu porodicu, domaćem autorskom serijalu scenariste Vladimira Tadića i plejade ex-yu crtača, u izdanju Dekare/Lavirinta. Drugo, tu je i nekoliko kraćih domaćih stripova: „Mat i Lea“ (po scenariju Pavla Zelića), „Muzej đubreta“ (scenario, ili nešto nalik tome, pisao srpski psiho, Željko Obrenović) itd. Treće, tu je bizarna priča o Zagoru Te-Neju, Duhu sa sekirom, u borbi protiv vudu-zombija
Četvrto i najvažnije, tu su prikazi aktuelnih domaćih i stranih dešavanja, te ćete moći da čitate o Brajanu K. Vonu, „Dilanu Dogu“ (opet!), Ričardu Korbenu, „Bredu Beronu“, Dinu Batalji, serijalu „Lokot i ključ“ (scenario ovog horor stripa pisao mnogohvaljeni Kingov sinak, Džo Hil, a prikaz potpisuje garant kvaliteta, Uroš Smiljanić)...
Ja sam doprineo prikazima dva odlična, Ghoul-approved albuma. Jedan je PRIČE TAJANSTVA I MAŠTE Dina Batalje. To je prerađena, dopunjena verzija prikaza koji ste već čitali OVDE. U nedelju, 29.09. obavezno posetite ovo dešavanje: 17:00 h, Velika sala: Zoran ĐUKANOVIĆ, predavanje: "MAJSTOR PEŠČANIH SATOVA".
Drugi je CREEPY Presents: RICHARD CORBEN. U pitanju je originalni, ekskluzivni, samo za Emitor pisani prikaz američkog izdanja horor radova ovog vrhunskog Ghoul-pečatiranog i mega-obožavanog crtača. 
Povod je činjenica da uskoro – do Sajma knjiga najkasnije – izlazi i srpska verzija ovog must-have albuma, odnosno antologije. Oba ova teksta su obima oko 6 kartica, odnosno u Emitoru zauzimaju po 3 strane.
Horor koricu uradio je Miloš Slavković a urednik ovog izdanja je dokazani pregalac, Dušan Mladenović (urednik u Veselom četvrtku). Svojevremeno je priredio emitor posvećen DILANU DOGU – i taj broj postao je kultno giga-traženo izdanje čiji su se originalni primerci prodavali za sumanute sume među stripadžijama, dok ga neki dovitljivi lopovi nisu piratisali, odnosno skenirali pa isprintali, u kom obliku ga i dan-danas ponegde možete naći na Kupindu i sličnim mestima, po ceni mnogo većoj nego onda kada je to izašlo. 
Ovo kažem zato što je a) Dušman urednik koji zna svoj posao, pa je, kao i gorepomenuti g. Smiljanić – garant kvaliteta, i b) da na vreme nabavite ovo izdanje, kako ga ne biste posle jurili po kojekakvim Kupimundima i plaćali pirateriju i fušeraj: podržite originale! Tim pre što je ovo, nažalost, Dušmanov oproštajni Strip Emitor, pa će mu i to podići cenu među kolekcionarima...
Evo, najzad, i čitavog sadržaja ovog broja raširenog na 80 strana 80 strana 155 x 235mm formata.
         Kako doći do ovog prajsles izdanja po ceni od samo 250 din? Lako!
         Naživo: 1) Na Salonu stripa otvorite četvore oči i na nekom štandu (najverovatnije na Lavirintovom) ćete valjda zapaziti ovo izdanje; 2) Svakog ponedeljka od 19-20h na I spratu Doma Omladine, tokom održavanja sastanaka sekte "Lazar Komarčić" koja ovo izdaje.
         Neživo: 1) pišite na mejl nerazuman at gmail dot com i tražite svoj primerak dok još nije kasno!!!