петак, 26. март 2021.

asterian: ONTOKRATIJA (by nikola vitković)

Ekskluzivno i premijerno igde u kiberprostoru, upravo na ovom blogu objavljuje se prikaz jednog odličnog strip albuma koji vam i ja (Ghoul) preporučujem. Prikaz koji sledi napisao je nikola vitković.

 

 asterian: ONTOKRATIJA 

 

Prikaz © nikola vitković za The Cult of Ghoul LTD

 

 

koliko mi je poznato, stripovi philippa druilleta nisu nikad pordrli u ex/post-yu zonu. biće da su bili previše avangardni za izdavače klasičnog stripa, a za underground izdavače pak previše klasični. zato fala boginji što je u subotici samonikla jedna radikalizovana inkarnacija druilleta iz budućnosti - anarhopank grafičar septic. svojim otrovnim bodljama on je zaorao u cerebralne brazde autora kao što su profesor opačić, radovan popović i - asterian.

 

asterianov strip album ontokratija je prošle godine objavio skc novi sad u 300 odlično odštampanih primeraka. iza tajnovite i nimalo napadne naslovne pulsira sadržaj koji je daleko više flashy i fleshy, pun dinamičnih formi i odbljesaka nečega nalik na hirurški čelik, nauljeni lateks ili sluzokožu.

 

usudiću se da ontokratiju žanrovski definišem kao cyberpunk koji ima više zajedničkog sa gigerom nego sa gibsonom. sav život je cyborgski u njoj, sazdan od ne/organskih automata kroz koje kuljaju sokovi viših i nižih kosmičkih strasti.

 

da, kosmičkih! najzad strip koji nije o individuama. one su prisutne u prvom planu, ali ontokratija vrši inverziju planova figura i pozadine, to jest njihove važnosti u poretku stvari.

'junaci', pa i čovečanstvo, samo su polusvesni materijal kojim svemir opšti sa samim sobom, u kontinuumu proždiranja i rasplođivanja. sa svih predmeta, živih ili neživih, koža je odrana ili pretvorena u sluzavu membranu kroz koju se ukazuju unutrašnji mehanizmi kao i njihova direktna sprega sa mehanizmom svemira za koji su vektori predatorstva, parazitizma i destrukcije jedina konstanta.

 

to što su motivi i njihove prostornovremenske razmere apstraktne, za čitaoca ne čini asterianov strip išta manje konfrontirajućim. jer u toj intenzivnoj, mračnoj i hardkor apstrakciji, ljudska rasa se otkriva kao samo defekt na evolucionim krivuljama politički i suštinski nekorektnog svemira.

zbog svega toga zanimljivo je što asterian u ovozemaljskom životu pljuje lavkrafta. obojica imaju i vlastitu kosmogoniju. doduše, u izrazu su im senzibiliteti potpuno različiti - asterianov je jezik paranaučnika, samoukog kvantnog mehaničara i astrofizičara-amatera.

 

to što su njegove naučne i filozofske spekulacije najblaže rečeno diletantske uopšte ne predstavlja usko grlo asterianove ekspresije. naprotiv, postoji zanos u takvom tehnofilskom hrljenju, prioritet poetike iznad logike, uprkos tome što je onto-poredak o kome se govori mehanicistički.

 

tome služi naučna fantastika, ovakvim ludilima i kopulacijama!

 

nije ipak sve tako sjajno i sluzavo. dok para-pesnik-naučnik drži naraciju kao ozbiljnu besedu a kroz uzane beline između kadrova neretko prolete i eoni, celi strip je ispresecan invazijom balončića sa dijalozima ili citatima toliko priprostim i banalnim da mi nije jasno jesu li oni tu stavljeni da bi smetali. neki od citata i nisu naivni sami po sebi ali na mestu gde se nalaze su kao piletu dojke. možda ih je autor tu obesio da bi ismejao njihove izvore [crnjanski, isak sirin, sioran...] ili da bi prikazali kako se kosmičke sile manifestuju na trivijalnim ljudskim zatucanostima i strastima [ceca, razne narodske fore...]... možda su precizno postavljeni kao provokacija, da između čitaoca i dela preduprede uspostavljanje bilo kakvog saveza na bazi visoke kulture jer je kultura, u ovoj ontokratiji, samo prdež na vetru? ili su prosto banalno - banalni? hm, ni onomatopeje kojima bi pre bilo mesto u geg-stripu ne olakšavaju stvar.

 

kako bilo, svaka pretencioznost ili paranaučna naivnost teksta nalazi pokriće u asterianovom orgijastičkom crtežu, punom mračno erotične apstrakcije. izvesna krutost i pedantnost su deo asterianovog stila, divljačkog a sterilnog, što samo pojačava pervertitski dojam - znamo da su manijaci opasniji kada su strogo artikulisani.

 

sve u svemu, ontokratija je veoma uspešan spoj [para]naučnog i strastvenog. baš kao što je najavio ballard: sex x tehnologija = budućnost.

 

***

 

Ovaj album izdao je SKC Novi Sad.

Ako ga želite kupiti, cena je 500 din + ptt.

Pišite Jovanu Gveru, uredniku zaslužnom za ovo izdanje na mejl jovangvero@yahoo.com

Uskoro stiže i moj osvrt!