четвртак, 20. август 2009.

TRAIN (2009)

TRAIN

**

2-

ovo je jeftini, osrednji torture porn – HOSTEL na šinama – klanje i čerečenje bez mnogo smisla ili duha, ali ako volite prizore kasapljenja ljudskih tela, efekti maske su sasvim solidni. i to je otprilike sve što ovo čudo ima da ponudi.

film je gnusan na više nivoa i načina.

onaj najočigledniji – u smislu splattera – je zapravo najbolji.

avaj, film je gnusan i po svom kulturrasizmu. baš kao u HOSTELU, i ovde imamo grupicu uspaljene američke omladine koja u dubinama zemalja s one strane velike šume (istočna evropa, tj. rusija) nabasa na nečuvene neljudskosti i neopisivo egzotične podljudske kasape. u tom kulturrasizmu TRAIN ide još dalje od svog idiotskog uzora: u HOSTELU su pravi zlikovci zapravo bili zapadnoevropski i američki (a u II delu i japanski, he he) bogatuni koji love i kinje sirotinju i tako kažnjavaju zalutale ovčice. u VOZU, zlikovci su isključivo neki degenski rusi, koji su pronašli 'genijalan' način mlaćenja para – napravili kliniku-kasapnicu na šinama u kojoj od putnika-namernika vade potrebne delove tela i organe, i na licu mesta ih presađuju onima koji dobro plate.

pri tom je manje bitno što se voz toliko klati, trucka i ljulja te zanosi na krivinama da je tu nemoguće nekoga precizno i zaklati, a kamo li izvesti iole složenu operaciju transplantacije itsl. manje je bitan i mehanizam rada te organizacije, tj. kako to uspeva da funkcioniše da nikome ne zasmrdi i ovi ne budu navatani (implicira nam se: rusija je to, zemlja haosa, tu sve može, ako malo podmažeš koga treba, možeš ladno da na državnim šinama voziš privatnu kliniku-kasapnicu). najmanje je bitno ko se uopšte vozi ovim vozom, i da li je ikoga briga šta se u njemu dešava (sugeriše nam se: taj naizgled nedužan, običan svet zapravo su saučesnici zlikovaca: oni znaju kakva krvoprolića se tu zbivaju, ali ih nije briga, samo ako njihovoj ujni u susednom vagonu presade veštački kuk, ili ako babi u ordinaciji pored uspeju da usade novo oko). najmanje je bitna efikasnost tih nehigijenskih, prljavih, bezubih, jednookih koljača: na primer, iako je voz pun crnookih i smeđeokih, ovi pajaci nekom japančetu ladno usade azurno plavo oko, tako da sad ima jedno crno i jedno plavo…

znači, svi su krivi, svi su zli, svi izgledaju kao karikature, a ameri su jedino 'krivi' zbog malo fun-lovinga – a ko je ikada ikoga krivio što voli da ide na tehno-žurke sa mnogo crvenog svetla i jebava lake ženske (ruskinje)?

tora birč izgleda kao 12-godišnja nafrakana curica koja bi htela da izgleda kao da je punoletna, njene američke kolege su iritantna lošeglumeća banda nikogovića za koje nikada više nećemo čuti, a rusi su probrani među najružnijim lokalnim glumcima suviše gladnim i neprobirljivim da bi im smetalo što imaju da igraju ruse kao đavolji nakot.

sve je snimljeno prilično jeftino, i to se vidi, klanje je jedina svrha i 'poenta', pa – ko voli, nek izvoli.