четвртак, 31. октобар 2013.

ZAPOSTAVLJENI HOROR FILMOVI (2): Halloween veselje


             Prošle godine za Noć veštica započeo sam ovaj serijal kratko-slatkog razotkrivanja manje izvikanih a dobrih horora prikladnih za Helovin, a i šire. Kome je to promaklo, evo ga 1. deo OVDE. A sad – spektakl! Odnosno, nastavak...
            Naravno, donja lista podrazumeva da ste već apsolvirali OBAVEZNU HOROR LEKTIRU, odnosno najveće klasike žanra, pa sad možete da kopate po drugopozivcima. Za svaki slučaj, ipak se preslišajte da vam nije promaklo i nešto od ovih KLASIKA s mojom preporukom, OVDE.
            E, pošto ste njih odgledali, možete da se bacite na ovo. Ubacio sam i nekoliko novih a manje izvikanih Azijata za one koje izjeda žudnja za Ž-hororom (žuti horor), pošto nam ni sa predalekog istoka odavno ništa natprosečno ne dolazi:

SKRAJNUTI BISERI HOROR FILMA, 2. deo:

THE ASPHYX
P. Newbrook
***
3-
            Viktorijanski naučnici brljaju i bauljaju u pokušaju da uhvate "duh smrti", eteričnu prikazu koja se javlja u blizini umrlog: mogući daleki prauzor za moj "entitet" u NAŽIVOM... Prilično spooky zaboravljeni engleski horor (s elementima mambo-džambo SF-a) s početka 1970-ih, slikan, pisan i glumljen iznad uobičajenih Hammer standarda.

RESURRECTION
R. Mulcahy
**(*)
3-
            Ovaj besramni rip-off filma SE7EN svejedno je dinamičan i zabavan guilty pleasure, pored ostalog i zahvaljujući gadnim splatter detaljima i morbidnim idejama – a uzgred se u epizodi pojavljuje i Dejvid Kronenberg!

HEMOGLOBIN aka BLEEDERS
P. Svatek
***
3
            Nepravedno oklevetana, slobodna adaptacija Lavkraftove (istina, slabije, rane, vrlo pulp) priče "The Lurking Fear" sadrži obilate doze morbidne nekrofilne atmosfere i odlično dizajniranih i realizovanih ghoul-kreatura, i uz sva svoja low budget ograničenja prenosi izvorni HPL nekro-duh uspelije nego većina drugih. Uostalom, scenario je pisao veliki mag, Den O'Benon: zar je potrebna veća preporuka?!

ANGUISH
B. Luna
***
3
            Zabavan meta-horor mnogo pre nego što je meta- postala meta svakog bednog horor-pošušnjara, pomodara i PoMo-dara (bez dara)! Publika u bioskopu gleda horor o maminom sinu-manijaku opsednutom vađenjem očiju, ali onda neko počne da ih tamani na licu mesta, i ubrzo se ne zna šta je na platnu, šta ispred njega, ko tu kolje, kome oči vadi i zašto. Unikatno bizaran slešer od pokojnog Lune, pre nego što mu je upala sekirica u med sa soft-core filmićima tipa ŠUNKA, ŠUNKA...

MUTE WITNESS
A. Waller
***
3+
            Prva polovina ovog horor-trilera, o filmskoj ekipi u Moskvi koja u trećoj smeni snima snuff, i o nemoj (aka mutavoj) članici ekipe koja postane neželjeni svedok, vrhunac je saspensa kakav se retko u toj dozi i veštini viđao u poslednjih 20-ak godina (recimo da je HAUTE TENSION redak noviji primer slične doze inenziteta). Druga polovina nije baš na tom nivou, ali je svejedno OK, i sve u svemu, to je sve prilično iznad proseka i definitivno vredno gledanja.

SATAN'S SKIN
P. Haggard
***
3
            O ovom skrajnutom klasiku engleskog horora opširno sam pisao OVDE. Ne propustite ovu unikatnu, mega-atmosferičnu orgiju voskresle paganštine i satanizma među mladeži jednog sela od pre oko tri veka...

MALEFIQUE
E. Valette
***  
3+
Priča o grupici zatvorenika koji, čak i nakon što jednog od njih nevidljiva sila smrvi u vazduhu na njihove oči (u najboljoj sceni filma), nastave da prizivaju mračne sile iz slučajno nađenog grimoara svakako zahteva jaku moć suzbijanja neverice; ako vam to pođe za rukom, čeka vas osvežavajuće bizaran i sumorno-zabavan lavkraftovski horor sa odličnim smislom za detalje i atmosferu i sa nekoliko nadahnuto gadnih prizora.


THE UNKNOWN
(Det Okanda)
Michael Hjorth
***(*)
4-
Najbolja upotreba dokumentarističke forme za postizanje opresivne strave još od dana Kanibalskog holokausta. To znači da je nepoznato kompaktniji, originalniji i znatno jeziviji od izvikane Veštice iz Blera. Susret s nepoznatim prikazan je suptilno i vanredno vešto, postupcima složenijim od pukog trčanja i vrištanja u mraku (mada ima i toga!); za sjajan primer (ne)pokazivanja onoga što je u centru zbivanja radi golicanja gledaočeve radoznalosti videti scenu autopsije pronađenog stvora. Čak i kada u drugoj polovini film napusti sfere dvosmislenosti, to je samo zato da bi postigao nove nivoe strave. Ovo je povratak lavkraftovskim korenima Karpenterovog Stvora preko zapleta naslonjenog na Invaziju kradljivaca tela kroz formu Veštice iz Blera. Vrhunsko korišćenje understatementa dosledno je sprovedeno sve do lukavo-neizbežnog kraja.

ACACIA 
J. Koreja
- Ki-Hyung Park
****
4
Usvojeni dečak provodi suviše vremena uz drvo akacije u dvorištu. Da li u drvetu obitava nečiji duh? Izvanredna priča o duhovima, možda i najbolji azijski pokušaj na tu temu još od KRUGA, zato što je istovremeno dobar i ubedljiv kao drama (što i ne čudi jer dolazi od režisera koji je začeo solidan serijal WHISPERING CORRIDORS). Odlično snimljeno, režirano i odglumljeno (posebno dečak, čija uloga nije laka), veoma jezivo, sa suptilnom dozom nenametljive morbidnosti. Namerno usporeni ritam možda neće biti po svačijem ukusu, ali za strpljive i pažljive, ovo je prava poslastica!

VOICE: WHISPERING CORRIDORS 4
J. Koreja
- Ik-hwan Choe
***(*)
4-
Četvrti nastavak ovog (međusobno nepovezanog) serijala možda je i najbolji: glavni razlog za to ujedno može biti falinka u očima žanrovskih fah-idiota, jer je naglasak manje na neprestanom hororu a više na drami (u kojoj je protagonistkinja zapravo – duh koji istražuje sopstvenu smrt u jednoj srednjoj školi). Ipak, atmosfera je jeziva sve vreme, misterija je intrigantna, a likovi i njihova drama vrlo prijemčivi.

ANTARCTIC JOURNAL 
J. Koreja
-Pil-Sung Yim
***
3+
Na lavkraftovskom Južnom Polu jedna ekspedicija hoda kroz ledena bespuća i susreće će sa sopstvenim (fizičkim, psihološkim i drugim) ograničenjima, kao i sa duhovima prošlosti koji su možda nešto više od metafore. Film počinje kao realistička drama i tek u poznijim delovima natprirodne natuknice i hororični momenti postaju prominentniji iako nikada sasvim dominantni. Fascinantno uslikan ambijent ledenih pustara postaje ravnopravan lik po sebi, možda i najzanimljiviji.

SPIDER FOREST
J. Koreja
Il-Gon Song
***
3
Ovaj triler sa natprirodnim elementima bio je veoma uspešan na brojnim nežanrovskim festivalima jer uspeva da žanr tretira na 'artistički' način, budući pre svega drama o čoveku koji pokušava da se suoči sa prošlošću i rastumači brutalno ubistvo svoje ljubavnice u kolibi usred šume. Nelinearan, nadrealan, i sa dvosmislenim tretmanom stvarnosti/prisećanja/vizija/snova/interpretacija/flešbekova, ovo je zahtevan film čija atmosfera nabijena tugom i setom ostaje da vas progoni i kada detalji komplikovanog zapleta ostanu u izmaglici sećanja.

L'ARCANO INCANTATORE
P. Avati
****
4+
            Vrhunski primer pametnog, jezivog, atmosferičnog – i masama totalno nepoznatog horora! Evo mog osvrta na njega, OVDE. O njegovom autoru, Pupiju Avatiju, pisao sam OVDE. A kad sam već kod njega, pažnje je vredan čak i njegov noviji, slabiji, ali sporadično još uvek zanimljiv HIDEOUT.

Eto, malo li je za sad? 
Uživajte u Noći veštica, vampira, gulova i ostalih čuda!