izabrana dela

izabrana dela

четвртак, 31. октобар 2013.

ZAPOSTAVLJENI HOROR FILMOVI (2): Halloween veselje


             Prošle godine za Noć veštica započeo sam ovaj serijal kratko-slatkog razotkrivanja manje izvikanih a dobrih horora prikladnih za Helovin, a i šire. Kome je to promaklo, evo ga 1. deo OVDE. A sad – spektakl! Odnosno, nastavak...
            Naravno, donja lista podrazumeva da ste već apsolvirali OBAVEZNU HOROR LEKTIRU, odnosno najveće klasike žanra, pa sad možete da kopate po drugopozivcima. Za svaki slučaj, ipak se preslišajte da vam nije promaklo i nešto od ovih KLASIKA s mojom preporukom, OVDE.
            E, pošto ste njih odgledali, možete da se bacite na ovo. Ubacio sam i nekoliko novih a manje izvikanih Azijata za one koje izjeda žudnja za Ž-hororom (žuti horor), pošto nam ni sa predalekog istoka odavno ništa natprosečno ne dolazi:

SKRAJNUTI BISERI HOROR FILMA, 2. deo:

THE ASPHYX
P. Newbrook
***
3-
            Viktorijanski naučnici brljaju i bauljaju u pokušaju da uhvate "duh smrti", eteričnu prikazu koja se javlja u blizini umrlog: mogući daleki prauzor za moj "entitet" u NAŽIVOM... Prilično spooky zaboravljeni engleski horor (s elementima mambo-džambo SF-a) s početka 1970-ih, slikan, pisan i glumljen iznad uobičajenih Hammer standarda.

RESURRECTION
R. Mulcahy
**(*)
3-
            Ovaj besramni rip-off filma SE7EN svejedno je dinamičan i zabavan guilty pleasure, pored ostalog i zahvaljujući gadnim splatter detaljima i morbidnim idejama – a uzgred se u epizodi pojavljuje i Dejvid Kronenberg!

HEMOGLOBIN aka BLEEDERS
P. Svatek
***
3
            Nepravedno oklevetana, slobodna adaptacija Lavkraftove (istina, slabije, rane, vrlo pulp) priče "The Lurking Fear" sadrži obilate doze morbidne nekrofilne atmosfere i odlično dizajniranih i realizovanih ghoul-kreatura, i uz sva svoja low budget ograničenja prenosi izvorni HPL nekro-duh uspelije nego većina drugih. Uostalom, scenario je pisao veliki mag, Den O'Benon: zar je potrebna veća preporuka?!

ANGUISH
B. Luna
***
3
            Zabavan meta-horor mnogo pre nego što je meta- postala meta svakog bednog horor-pošušnjara, pomodara i PoMo-dara (bez dara)! Publika u bioskopu gleda horor o maminom sinu-manijaku opsednutom vađenjem očiju, ali onda neko počne da ih tamani na licu mesta, i ubrzo se ne zna šta je na platnu, šta ispred njega, ko tu kolje, kome oči vadi i zašto. Unikatno bizaran slešer od pokojnog Lune, pre nego što mu je upala sekirica u med sa soft-core filmićima tipa ŠUNKA, ŠUNKA...

MUTE WITNESS
A. Waller
***
3+
            Prva polovina ovog horor-trilera, o filmskoj ekipi u Moskvi koja u trećoj smeni snima snuff, i o nemoj (aka mutavoj) članici ekipe koja postane neželjeni svedok, vrhunac je saspensa kakav se retko u toj dozi i veštini viđao u poslednjih 20-ak godina (recimo da je HAUTE TENSION redak noviji primer slične doze inenziteta). Druga polovina nije baš na tom nivou, ali je svejedno OK, i sve u svemu, to je sve prilično iznad proseka i definitivno vredno gledanja.

SATAN'S SKIN
P. Haggard
***
3
            O ovom skrajnutom klasiku engleskog horora opširno sam pisao OVDE. Ne propustite ovu unikatnu, mega-atmosferičnu orgiju voskresle paganštine i satanizma među mladeži jednog sela od pre oko tri veka...

MALEFIQUE
E. Valette
***  
3+
Priča o grupici zatvorenika koji, čak i nakon što jednog od njih nevidljiva sila smrvi u vazduhu na njihove oči (u najboljoj sceni filma), nastave da prizivaju mračne sile iz slučajno nađenog grimoara svakako zahteva jaku moć suzbijanja neverice; ako vam to pođe za rukom, čeka vas osvežavajuće bizaran i sumorno-zabavan lavkraftovski horor sa odličnim smislom za detalje i atmosferu i sa nekoliko nadahnuto gadnih prizora.


THE UNKNOWN
(Det Okanda)
Michael Hjorth
***(*)
4-
Najbolja upotreba dokumentarističke forme za postizanje opresivne strave još od dana Kanibalskog holokausta. To znači da je nepoznato kompaktniji, originalniji i znatno jeziviji od izvikane Veštice iz Blera. Susret s nepoznatim prikazan je suptilno i vanredno vešto, postupcima složenijim od pukog trčanja i vrištanja u mraku (mada ima i toga!); za sjajan primer (ne)pokazivanja onoga što je u centru zbivanja radi golicanja gledaočeve radoznalosti videti scenu autopsije pronađenog stvora. Čak i kada u drugoj polovini film napusti sfere dvosmislenosti, to je samo zato da bi postigao nove nivoe strave. Ovo je povratak lavkraftovskim korenima Karpenterovog Stvora preko zapleta naslonjenog na Invaziju kradljivaca tela kroz formu Veštice iz Blera. Vrhunsko korišćenje understatementa dosledno je sprovedeno sve do lukavo-neizbežnog kraja.

ACACIA 
J. Koreja
- Ki-Hyung Park
****
4
Usvojeni dečak provodi suviše vremena uz drvo akacije u dvorištu. Da li u drvetu obitava nečiji duh? Izvanredna priča o duhovima, možda i najbolji azijski pokušaj na tu temu još od KRUGA, zato što je istovremeno dobar i ubedljiv kao drama (što i ne čudi jer dolazi od režisera koji je začeo solidan serijal WHISPERING CORRIDORS). Odlično snimljeno, režirano i odglumljeno (posebno dečak, čija uloga nije laka), veoma jezivo, sa suptilnom dozom nenametljive morbidnosti. Namerno usporeni ritam možda neće biti po svačijem ukusu, ali za strpljive i pažljive, ovo je prava poslastica!

VOICE: WHISPERING CORRIDORS 4
J. Koreja
- Ik-hwan Choe
***(*)
4-
Četvrti nastavak ovog (međusobno nepovezanog) serijala možda je i najbolji: glavni razlog za to ujedno može biti falinka u očima žanrovskih fah-idiota, jer je naglasak manje na neprestanom hororu a više na drami (u kojoj je protagonistkinja zapravo – duh koji istražuje sopstvenu smrt u jednoj srednjoj školi). Ipak, atmosfera je jeziva sve vreme, misterija je intrigantna, a likovi i njihova drama vrlo prijemčivi.

ANTARCTIC JOURNAL 
J. Koreja
-Pil-Sung Yim
***
3+
Na lavkraftovskom Južnom Polu jedna ekspedicija hoda kroz ledena bespuća i susreće će sa sopstvenim (fizičkim, psihološkim i drugim) ograničenjima, kao i sa duhovima prošlosti koji su možda nešto više od metafore. Film počinje kao realistička drama i tek u poznijim delovima natprirodne natuknice i hororični momenti postaju prominentniji iako nikada sasvim dominantni. Fascinantno uslikan ambijent ledenih pustara postaje ravnopravan lik po sebi, možda i najzanimljiviji.

SPIDER FOREST
J. Koreja
Il-Gon Song
***
3
Ovaj triler sa natprirodnim elementima bio je veoma uspešan na brojnim nežanrovskim festivalima jer uspeva da žanr tretira na 'artistički' način, budući pre svega drama o čoveku koji pokušava da se suoči sa prošlošću i rastumači brutalno ubistvo svoje ljubavnice u kolibi usred šume. Nelinearan, nadrealan, i sa dvosmislenim tretmanom stvarnosti/prisećanja/vizija/snova/interpretacija/flešbekova, ovo je zahtevan film čija atmosfera nabijena tugom i setom ostaje da vas progoni i kada detalji komplikovanog zapleta ostanu u izmaglici sećanja.

L'ARCANO INCANTATORE
P. Avati
****
4+
            Vrhunski primer pametnog, jezivog, atmosferičnog – i masama totalno nepoznatog horora! Evo mog osvrta na njega, OVDE. O njegovom autoru, Pupiju Avatiju, pisao sam OVDE. A kad sam već kod njega, pažnje je vredan čak i njegov noviji, slabiji, ali sporadično još uvek zanimljiv HIDEOUT.

Eto, malo li je za sad? 
Uživajte u Noći veštica, vampira, gulova i ostalih čuda!

11 коментара:

 1. Ovih dana sam iscitao par knjiga od
  Carlton Mellick III i Richard Laymon pa sam shvatio da do sada na blogu nijednom nisi pravio listu romana i/ili novela koje bi trebalo procitati (a da su napisane od druge polovine XX veka pa na ovamo) ili makar lista savremenih pisaca (sa kratkim komentarima o njima) za koje mislis da bi zavredjuju paznju.
  Sto se tice kratkih prica za sada postoji samo jedna koja me je istinski dotakla i to Patriotizam by Yukio Mishima (moze se naci u Zbirci Vestina Sencenja) - nije horor ali ima dovoljno krvi za svaki solidan splatter.

  ОдговориИзбриши
 2. znam, svestan sam toga da sam zapostavio pisanje o horor knjigama (konkretnim) a naročito novijim; neko bi mogao pomisliti da uopšte ne čitam noviji horor ili tako nešto. nije tako, nego o novijim horor knjigama ne postizavam da se izjasnim najviše zato što knjiga knjigu stiže, i ako ne napišem rivju dok mi je još vruća u svesti, posle, kad se ohladim, motivacija mi je sve tanja + tekstovi o knjigama se ovde slabije čitaju od onih o filmovima, a teže ih je pisati. dakle, od mene traže više vremena i truda i napora, prisećanja itd. a dobijaju slabiji fidbek.
  svejedno, obećavam da će rivjua novih knjiga i pisaca vrlo brzo ovde biti više!

  ОдговориИзбриши
 3. Slažem se za VOICE: WHISPERING CORRIDORS 4. Verovatno najbolji u serijalu, ali treba odgledati i prvi deo, koji stavlja još veći akcenat na dramu i socijalni podtekst kritikujući autoritarni školski sistem u Koreji.
  Tipično za korejski horor je da je tu smiksano mnogo poetizovane drame i romanse ili, sa druge strane, da triler elementi prevažu nad stravom, pa otuda iznenađuje postojanje ACACIJE, jednog od najčistokrvnijih i najboljih K-horror filmova.

  ОдговориИзбриши
 4. velika je tragedija sto ova stvar sa halloweenom zapravo uopste nije dobro eksploatisana na filmu ako ne racunamo karpentera i jos dva tri filma fali jedna mega hororcina sa radnjom smestenom u vreme praznika
  neki gradic zanesen u jesen mnogo likova statista isprepleteni odnosi ko u twin peaksu atomosfera na granici sna krejvenovska dinamika neka zurka i onda kosmar moze delovi tela tinejdzera i ostali brutalni akti ali treba uneti misteriju crnu magiju numinozne uzroke dogadjanja masovni hipnagogicki trans paranoju sinhronicitet otici dublje od ikonografije u tradiciju praznika backstage psihologiju i jos svasta nesto i sve to alhemijski sintetisati u viziju naravno to bi mogo samo jedan covek jedan gospodar rituala pomenuti wes craven jedino on moze da prizove mracne sile i gulove svemira i da ih pusti u svakodnevnicu mada to sto se zove dobar film mozda i ne zavisi od reditelja niti bilo koga nego od poklapanja raznih faktora u prostor vremenu dakle od svega
  e sad tu je i tvoja teorija o izlapelosti reditelja koja dodatno pesimizira stvar sve u svemu mislim da treba svi horor frikovi i gikovi da udruze svoje paramentalne sposobnosti i kolektivnom vradzbinom posalju u etar prohtev da u najskorijem periodu bude snimljen neki dobar halloween film znaci mislite o tome i prizeljkujte mozda se desi

  inace mogo si da iskasapis neku tikvu za ovu priliku i postavis video ovde da vidimo kakav si u akciji da ne bude ono samo jak na recima
  i posto praznik ne ide bez muzike
  pocujte dc lacroix-devils son iz nekog b filma halloween night 1988 ili hack o lantern tako nesto sad cu da ga gledam

  ОдговориИзбриши
 5. Od kada znam za blog ocekivao sam neki tekst o R.Aickman ili Brian Hodge.Da li review tipa Laird Barron ili predstavljanje kao kod Ligotti-ja sto si radio,ali nedoceka :D
  Inace,gotovo i da nema (dobrih/promisljeni/I_give_a_fuck) tekstova o njima na netu.

  ОдговориИзбриши
 6. Ovoj listi bih dodao schalcken the painter koji od mene ima srdacnih 3+

  ОдговориИзбриши
 7. pusti sad tv filmove: ovde se govori o bioskopskim, dugometražnim. ne mešaj babe i žabe.

  ОдговориИзбриши
 8. Znam sta hoces da kazes treba praviti distinkciju izmedju bioskopskih i tv filmova ali valjda se primarno vodim kvalitetom filmova jer tu i tamo iskoci neki bisercic sa tv-a pa bi mi nekako bilo greota ne pomenuti ga samo zbog toga sto nosi etiketu tv film

  ОдговориИзбриши
 9. glup mi je. dosadan i neatmosferično slikan, maltene ko da nije horor.

  ОдговориИзбриши
 10. Zanimalo me je cisto sto slusam razne hvalospeve o njemu neki govore jedan od najboljih slesera 80-ih ali tesko neki od njih moze biti poput alone in the dark

  ОдговориИзбриши