субота, 11. август 2012.

The Void Fanzin br. 2: NATPRIRODNA STRAVA



 U okviru akcije "Onlajn časopisi i fanzini na srpskom vredni pažnje" ovde sam već predstavio OKULTNU REVIJU (za pratioce okultnog, mističnog i, naročito, paganskog) i FRENZY SPARK (za ljubitelje SF, F i H žanrova). A sada, evo nečeg zanimljivog, hororičnog – iz komšiluka!
Jedan čitalac bloga (Neven Radičeski: zahvaljujem na dojavi!) skrenuo mi je pažnju na The Void Fanzin: u pitanju je riječki fanzin inače posvećen SF-u, ali njegov drugi broj sadrži vrlo obiman temat na temu Natprirodna strava koji bi mogao biti zanimljiv i čitaocima Kalt ov Gula.
Na 106 stranica nalazi se 10 priča (od toga 4 spadaju u horor), a glavninu stranične mase čini poduži pregled nastanka i razvoja horora – pisan iz popularne perspektive, dakle, pristupačno mlađem čitaocu, ili barem onome koji nije preterano (akademski) upućen u tu priču iz ugla istorije kulture i književnosti. Kreće se tu od Pape Grgura iz 13. veka, pa se preko lova na veštice, Hijeronimusa Boša i koječega dođe i do gotskog romana, a odatle već uhodanim stazama, preko Poa i Lavkrafta do Kinga – i dalje. 
Ima tu pomalo paušalnih ocena (npr. nezaslužena strogost prema VATHEKU) ili manjih materijalnih greščica (npr. nije Lavkraftu nuđeno uređivanje WEIRD TALES posle odlaska F. Rajta, nego posle odlaska Edvina Berda, a PRE dolaska Rajta na to mesto), ali zaista ništa strašno: svi koji žele jednu solidnu dajdžest istoriju horora sa njenim najglavnijim usputnim stanicama (ali bez mnogo skretanja u ezoteriju i kult i manje izvikane autore) – mogu se ovde o tome obavestiti. Uostalom, "templejt" za celo pisanije je upravo Lavkraftova esej o Natprirodnoj stravi u književnosti, iz kojeg se često citira...
Ima tu i nešto prikaza knjiga, stripova i video igara - i naravno, SF priča i SF vesti i najava... U svakom slučaju, simpatično je to i vredno pažnje, pa evo – sasvim je besplatno i možete i sami skinuti i proveriti OVDE.