уторак, 4. август 2015.

ŠAPTAČ U TAMI - Hauard Filips Lavkraft (Orfelin, 2015)


U čast 125 godina od rođenja jednog od najvećih pisaca horora svih vremena, Hauarda Filipsa Lavkrafta, sredinom meseca, a najkasnije do Lavkraftovog rođendana (20. avgusta), iz štampe izlazi nova zbirka njegovih priča na našem jeziku. 
U pitanju je druga knjiga iz edicije "Poetika strave" (prva je VRBE A. Blekvuda), a naziv je Šaptač u tami, prema naslovnoj noveli. Knjigu izdaje Orfelin, priređivač je dr Dejan Ognjanović, a evo čega sve u njoj ima.

SADRŽAJ
Šaptač u tami (preveo Sava Kuzmanović)  ................................ 5
Slika u kući (prevela Andrea Gomboš)  ................................... 87
Vrebajući strah (preveo Dejan Ognjanović)  ............................ 99
Neizrecivo (prevela Andrea Gomboš)  ................................... 125
Užas u četvrti Red Huk (prevela Andrea Gomboš)  ................ 137
Hladan vazduh (prevela Andrea Gomboš)  ............................. 165
Ljubav prema mrtvima (preveo Dejan Ognjanović)  ................ 177

Dejan Ognjanović:
„Lavkraft: Užas mikro i makro kosmosa“  .............................. 195
Lavkraft: biografija  ..................................................................... 223
Hauard Filips Lavkraft: bibliografija na srpskom  ............ 231

Sadržaj čine klasične, kvalitetne Lavkraftove priče koje do sada nisu bile prevođene na srpski; sa ovim izborom ta nepravda prema ovom klasiku horora je ispravljena, i nakon ŠaptačA u tami slobodno se može reći da su sve Lavkraftove zaista vredne priče dostupne na srpskom. Kao i u NEKRONOMIKONU tako i ovde – sve prevode je pomno pregledao i odobrio dr Ognjanović.
Više detalja o samim pričama? Izvol'te!

Šaptač u tami: ruralni gotik sreće SF-horor! U divljim brdima Vermonta postepeno se razotkriva podmukla invazija vanzemaljskih stvorenja koja ljudski um i identitet stavljaju u potpuno novu perspektivu... Kosmička strava usred mračne šume...
Slika u kući: ruralni gotik sreće kanibalski splater! Psihopatologija zabačene rustikalnosti stravu pronalazi usred naizgled idiličnog ambijenta...
Vrebajući strah: ruralni gotik sreće grozomorni vrišteći gulovski užas! Pakleni košmari nekih od najužasnijih zamisli velikog Lavkrafta dobijaju ovde svoj upečatljiv izraz.
Neizrecivo: metažanrovska meditacija nad prirodom horora i (ne)moćima jezika sreće autentičnu novoenglesku grozu toliko ekstremnu da su reči nedovoljne da je opišu; ali to ne znači da je Lavkraft neće barem nagovestiti... i više od toga...
Užas u četvrti Red Huk: urbani gotik sreće ksenofobičnu histeriju – usred Njujorka, ispod pločnika megalopolisa kriju se kancerozni kanali najcrnjih nekropolisa: tu ključaju i crvljivo se meškolje pošasti i najgrozniji atavizmi iz mitske prošlosti oživljeni u savremenom okruženju...
Hladan vazduh: urbani gotik sreće telesni horor u zlokobnoj priči o tajanstvenom stanaru jedne zgrade, sa unikatno groznom kulminacijom...
Ljubav prema mrtvima: fascinantno moderna priča, kako zbog eksplicitne tematike tako i zbog psihološke slojevitosti i simbolike, u svoje vreme zloglasna i zabranjivana, danas se ukazuje kao jedan od neshvaćenih korena savremene horor priče i kao direktni predak izuzetnog romana Popi Z. Brajt THE EXQUISITE CORPSE, ali i njene priče "Njegova usta imaće ukus pelina".

Kad izađe Šaptač u tami i kada na proleće 2016. Makondo objavi Lavkraftov kratki roman SNOVITA POTRAGA ZA NEZNANIM KADATOM (u mom prevodu, sa pogovorom i napomenama, te sa ilustracijama jednog domaćeg umjetnika), moći će da se kaže da je kompletna Lavkraftova proza vredna čitanja dostupna na srpskom.
            Kao i sve knjige edicije "Poetika strave", i ova je praćena ozbiljnim kritičkim materijalom: pored naslovne novele i još šest priča, tu je i stručni pogovor na skoro 30 strana u kojem dr Ognjanović govori o određenim aspektima Lavkraftovog stvaralaštva kojima se nije detaljnije bavio u pogovoru NEKRONOMIKONU i u POETICI HORORA (studiji koja je majka-matica ove edicije). Pored toga, u knjizi je i iscrpna biografija autora, praćena bibliografijom njegovih dela na srpskom koja će vam pomoći da "ganjate" svaku njegovu priču ili roman dostupne na srpskom i tako kompletirate sve njegovo što vas zanima.
            Takođe, kao što nas je Orfelin navikao, knjigu krasi vrhunski dizajn i oprema: fantastične ilustracije na naslovnoj i zadnjoj strani uradio je višestruko dokazani majstor Ivica Stevanović, a on je sačinio i ilustraciju koja krasi unutrašnje pregradne strane između priča – vidi slike.
            Kao i sve knjige edicije "Poetika strave", i Šaptač u tami je u tvrdom povezu, B5 formata, sa odličnom štampom i šivenim povezom, s tim što su ovog puta i papir i korica još nešto deblji nego u VRBAMA. Ivice stranica, koje su kod Blekvuda bile poprskane zelenim mastilom, kod Lavkrafta su CRNE, što knjigu dodatno (vizuelno) izdvaja i krasi. Ova zbirka ima 237 strana a cena će joj biti ista kao za VRBE – puna cena u knjižarama 990 din, sa manjim ili većim popustom (Delfi, Vulkan i drugde) a sa najvećim kod samog izdavača. Ko baš želi da je dobije direktno od priređivača, tj. mene, moći će je i tako nabaviti, s posvetom, čim bude izašla.
            Dakle, nemojte sve pare da potrošite na letovanje i splavove i razbibrigu – evo knjižice-lepotice koja vapije da se privije uz vaše uzglavlje i da vam šapuće mračne i jezovite stvari na uvce!
            Inače, Orfelin raspisuje pretplatu na Lavkrafta i, pride, nudi dodatne povoljnosti za one koji sebi još nisu nabavili Vrbe i Poetiku horora. Evo detalja.
Pretplata traje od 4. do 20. avgusta i u tom periodu sebe i svoje najmilije možete ovako počastiti:
1.       Šaptač u tami – puna knjižarska cena ove knjige će biti 990 dinara, a u pretplati je 700.
2.       Šaptač u tami + Vrbe – puna knjižarska cena ovih knjiga je 1980 dinara, a kupljene na ovaj način, zajedno, koštaju 1300
3.       Šaptač u tami + Vrbe + Poetika horora – puna knjižarska cena ove tri knjige je 3960 dinara, a ovako u paketu koštaju 2.600
4.       Šaptač u tami + Poetika horora, puna cena 2970, a ovako 2000.
            Sve ovo važi do 20. avgusta.
Knjige treba platiti na račun Orfelin izdavaštva (220-73108-85), a pretplatnik svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) šalje na orfelinns@gmail.com. Na isti mejl pišite i za sve eventualne nedoumice i potpitanja.
Jednu naručenu knjigu šaljemo kao tiskovinu, a dve i više ekspres poštom. Poštarinu plaća Orfelin.

I to nije sve!
Ako ste voljni za šapate u tami, a da isti ne dolaze od strane voljenog vam partnera, odnosno partnerke, evo prilike za malo nastranosti i zaumnosti... Šaptač u tami - zbirka od sedam priča majstora kosmičke strave - Lavkrafta - do sada neobjavljivanih kod nas. Samo kod Ivice (Edge Art) uz kupljeni primerak (u pretplati) dobijate grafiku malog formata. Prvih dvadeset lavkraftoljubaca koji naruče knjigu na edgeartbooks@gmail.com biće u prilici da poseduju ovaj ekskluzivitet.

            PS: Skrećem vam pažnju na odličan prikaz VRBA iz EMITORA.