уторак, 4. јул 2023.

Još dva horor dešavanja!

Već sam na blogu ranije najavio, u najopštijim crtama, u po 2-3 rečenice, dva festivala na kojima ću učestvovati, a čiji bi sadržaji mogli i morali zanimati ljubitelje horora.

 

Evo sada više detalja o njima.

 

9. Festival fantastične književnosti Art-Anima 5. i 6. jula u KC Gradu

Deveto izdanje Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“ biće održano u sredu i četvrtak 5. i 6. jula 2023. godine u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4, Beograd).

Festival posvećen fantastičnoj književnosti i njenom uticaju na društvene i kulturne aspekte, ugostiće tridesetak učesnika: pisaca, urednika, književnih kritičara i teoretičara. Oni će govoriti o književnosti pisanoj u ključu fantastike i njenim važnim ulogama, počev od uticaja na kulturu čitanja i kreativnog pisanja, preko promocije naučnih koncepata, pa do istraživanja osetljivih društvenih pitanja i podsticanja empatije i razumevanja.

U sredu 5. jula tačno u 17 časova Festival će otvoriti tribina posvećena najmlađim čitaocima na kojoj će se govoriti o trilogiji inspirisanoj slovenskom i srpskom mitologijom „Zelenbabini darovi“ Ivane NešićNaslovna knjiga iz ovog nagrađivanog troknjižja sastavni je deo đačke lektire za 5. razred osnovne škole. O knjigama, koje pobuđuju interesovanje izdavača širom regiona, sa autorkom će razgovarati dr Tijana Tropin.

Termin od 18.15 rezervisan je za razgovor povodom predstavljanja monografije Niti u odrazu: interpretativni i poetički pogledi na romane Mladena Jakovljevića u izdanju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Monografija se dotiče najznačajnijih tema prisutnih u Jakovljevićevim delima poput folklorističkih elemenata, postavki savremene naratologije, kao i antropoloških tumačenja sudbine, smrti i metempsihoze. Učesnici promocije su: prof. dr Vladislava Gordić Petkovićprof. dr Dragoljub Perić i prof. dr Mladen Jakovljević.

Istog dana od 19.30 na festivalskom programu naći će se promocija 9. broja časopisa „Književna fantastika“. Reč je o godišnjoj publikaciji koja donosi niz tekstova najznačajnijih pisaca, publicista i teoretičara književnosti, o savremenim dometima fantastičke književnosti u domaćim i svetskim okvirima. Simbolični temat posvećen je začetniku savremene epske fantastike Džonu R. R. Tolkinu. O broju govore urednici časopisa Dragoljub Igrošanac i dr Mladen Jakovljević, kao i brojni autori, među kojima su Adrijan SarajlijaDina HrecakNastasja PisarevMarko Vasić, Miloš Petrik.

Završna tačka prvog festivalskog dana počinje u 20.45 a biće posvećena velikanu i ključnom autoru belgijske fantastike – Žanu Reu. U fokusu razgovora naći će se kultni Reov roman Malpertui i zbirka priča Krstarenje senki koja će neposredno pred festival izaći iz štampe u izdanju novosadskog Orfelina. O knjigama će razgovarati urednik Orfelinove edicije „Poetika strave“ Dejan Ognjanović i prevodilac obe knjige Goran Kostrović.

NAPOMENA: Na festivalu će, pre i posle ove promocije, exkluzivno i premijerno moći da se kupi zbirka Krstarenje senki upravo pristigla iz štamparije, kao i druga sveže-izašla, Duhovi M. R. Džejmsa (obe po pretplatnoj ceni od po 1.100 din). Poneću i po par primeraka mojih PROKLETIJA i DIVLJE KAPELE za one koji ih još nisu nabavili, ali potražite me isključivo u SREDU, jer nažalost u četvrtak neću biti prisutan na ovom festivalu pošto tada već putujem na sledeći (vidi dole).

Program drugog dana festivala, 6. jula (ČETVRTAK), od 17 časova, otvoriće predstavljanje najdugovečnijeg srpskog fanzina Emitor, koji u izdanju Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, izlazi preko 40 godina. Ovom prilikom biće predstavljeno poslednja četiri broja fanzina (brojevi 495-498), o kojima će pričati hroničar srpske fantastike Miodrag Mića Milovanović i predsednik Društva „Lazar Komarčić“ Žarko Milićević.

Od 18.15 ljubitelji epske fantastike, Hobita i Gospodara prstenova, moći će da isprate tribinu posvećenu Džonu R. R. Tolkinu, njegovim delima kao i nedavno objavljenoj monografiji Svetovi Dž.R.R. Tolkina Džona Garta. Učesnici tribine su: dr Nataša Tučevdr Marko VasićJelena VitezovićLucio Ćopić Stormy i Vlado Rukavina.

Termin od 19.30 biće u znaku jubileja 20 godina otkako je Zoran Živković za roman Biblioteka dobio „Svetsku nagradu za fantastiku“. O ovom izuzetnom uspehu govoriće prof. dr Zorica Đergović Joksimovićprof. dr Milan M. Ćirković i prof. dr Zoran Živković.

U 20.45 Festival zatvara promocija zbirke klasičnih priča gotske strave Aveti uticajnog pisca Frensisa M. Kroforda, koji je svojim atmosferičnim i jezivim pripovestima plenio pažnju čitalaca tokom kasnog 19. i ranog 20. veka. O knjizi će govoriti članovi Kluba knjige i umetnosti „Gavran“: Milena DasukidisAleksandra Rajković i Mihajlo Dasukidis. Moderator promocije biće Marija Stanojević.

Old-skul horor klasik: preporučujem!

Ovogodišnji festival organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i izdavačka kuća Kontrast. Partnerske organizacije su Klub za kulturu i umetnost SKAZ i udruženje DS Cosplay.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

 

FILMSKI FESTIVAL U SOPOTU

Ovog jula će u Sopotu biti nekoliko dešavanja koja su relevantna za horordžije.

Pre svega:

PANEL: “LEPTIRICA“ 50 GODINA - DELO ĐORĐA KADIJEVIĆA ZAUVEK

Panel „Leptirica - 50 godina, delo Đorđa Kadijevića zauvek“ biće održan u petak, 07. jula u 12:00 časova.

Učesnici:

Đorđe Kadijević,

Dejan Ognjanović, književnik i filmski i književni  kritičar,

Mihajlo Vitezović, scenarista filma o Đorđu Kadijeviću,

Đorđe Milosavljević Gera, reditelj,

Dejan Dabić, filmski kritičar,

Milan Anđelković,  književni kritičar i publicista 

i Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala.

 

Ako vas delo Đ. Kadijevića zanima, petak 7. jul je dan za vas.

Posle panela, koji počinje tačno u podne, biće prikazana dva filma:

u 14 h

OFLAG XIII-B

TRAJANjE: 81'

REŽIJA: Đorđe Milosavljević Gera

ULOGE: Đorđe Kadijević

Tragom svog oca, koji je tokom Drugog svetskog rata odveden u nemačko zarobljeništvo da se više ne vrati, režiser Đorđe Kadijević nalazi to što ga je učinilo onim što je danas.

 

u 16 h
LEPTIRICA

Sve se to dešava ovde: Centar za kulturu Sopot.

 

IZLOŽBA: “ 75 GODINA VFC „ZASTAVA FILM“ I KOLAŽI ĐORĐA KADIJEVIĆA“

U Galeriji Centru za kulturu Sopot, pre otvaranja festivala, otvorena je izložba  sa nazivom „75 godina Vojnofilmskog centra „Zastava film“ i kolaži Đorđa Kadijevića“. Član Odbora festivala, Dragan Marinković je, najavljujući izložbu kao prateći program festivala, ovom prilikom citirao par rečenica Milana Anđelkovića iz zapisa o Kadijevićevim kolažima.


Kolaži Đorđa Kadijevića su najkasnije obznanjeni njegov dar. Premda su izazvali divljenje Peđe Milosavljevića, Miće Popovića ili Dragoša Kalajića, autor ih nije iznosio u svet. Tek je na insistiranje Dragana Milivojevića Paleta pristao na prvu izložbu 2019. godine. Sada su, međutim pred nama i neka nova ostvarenja, te mala tajna postaje - i u budućnosti će tek biti - veliko otkriće. Jer, iako je reč o kolažima, u njima uviđamo ubedljivost kao da su naslikani, vidimo znanje, majstorstvo u sprovođenju duboke perspektive, hromatiku bez greške, savršenstvo u odnosu između valera i sve ono što krasi uspela dela likovne umetnosti.”

Kolaži Đorđa Kadijevića biće postavljena u Galeriji CZK Sopot za vreme trajanja festivala. 

 

Pored toga, na festivalu će moći da se vide i dva nova domaća filma sa elementima horora (proveriću, naživo, kolikim i kako izvedenim).

 

DA LI STE VIDELI OVU ŽENU?

REŽIJA: Dušan Zorić, Matija Gluščević

06. JUL

Vreme: 18:00
Centar za kulturu Sopot

Ovo je pre svega drama, sa elementima trilera, ali kažu mi neki da ima nadrealnih momenata i najmanje jednu košmarnu horor scenu…

 

 

PRIHVATI ILI ODBIJ

REŽIJA: Božidar Pešić

08. JUL

Vreme: 13:30
Centar za kulturu Sopot

Napeti triler govori o grupi tinejdžera koja se upušta, na prvi pogled, u bezazleno takmičenje znanja, veštine i snalaženja. Današnja omladina zarad dodatne zabave, trenda, iskustva i buntovništva - lako prihvata razne izazove, a pogotovo ako se u pozadini smeši i neka novčana nagrada. Sve počinje opušteno i vrlo zabavno, ali igra svakom rundom sve više eskalira. Organizacija igre im ubrzo ukazuje na ozbiljnost u kojoj su se našli, javnim odavanjem privatnih informacija i tajni svakog takmičara ponaosob. Činjenica da se otkrivaju stvari koje do sada nisu znali jedni o drugima, ispunjavanje raznih izazova - dovodi do dodatnih zapleta u filmu. U takvim situacijama niko ne ostaje bistre glave, ali je ipak jasan njihov trenutni cilj u igri - sačuvati istu.

 

P.S. O tome kako je prošao drugi SLOTER FEST – izvestiću, slikovito i textualno, kad se vratim iz ovih akcija. Ukratko, nemam većih zamerki (ali imam manjih), a i publika koju sam čuo pretežno je zadovoljna.